Ди Велт: Ердоган е разполагал с „черен списък“ на съдии и прокурори още преди опита за преврат

or-37470

Он-лайн изданието на германския ежедневник Die Welt съобщава днес за настояването на турския президент Вашингтон да екстрадира незабавно заклетия му враг Фетхуллах  Гюлен.

Турският министър на заетостта Сюлейман Соулу дори обвини директно САЩ, че стои зад опита за преврат. САЩ реагираха с възмущение – пише вестникът.

Държавният секретар Джон Кери e побързал да отхвърли твърденията за някакво мнимо участие на САЩ в злополучния преврат в Турция. Кери отново е телефонирал на турския си колега Мевлут Гавузоглу и е  предложил помощ при разследването. Едновременно с това Кери е дал да се разбере, че „открити намеци или твърдения за някакво съучастие на САЩ са „напълно фалшиви“ и „вредни“ за отношенията между двете страни“.

FILE-PHOTO-Turkey-s-President-Erdogan-and-U

Турският президент Ердоган и американският президент Барак Обама по време на срещата на върха на Г-20 в Анталия през ноември 2015 г.

 

Кери е предупредил за вероятност от накърняване на отношенията между двете страни-партньорки в НАТО и е отправил апел към Анкара за въздържане и спазване на закона при разследванията на виновните.

Ердоган е разполагал с „черен списък“ още преди опита за преврат. 2745 съдии вече са отстранени от постовете си. Как е възможно това да стане толкова бързо? – пише Die Welt в друг свой материал от днес.

Привържениците на движението Гюлен очакват масивен натиск. Турското правителство заплашва с ответни мерки „всяка страна, която сътрудничи с гюленисти“. Германия също е засегната от тази заплаха, пише изданието. Анкара обяви, че всяка страна, която сътрудничи с живеещия в САЩ духовен проповедник и с неговите привърженици, „извършва враждебен акт“ спрямо Турция и трябва да очаква съответни последствия.

Вестникът припомня, че Гюлен и Ердоган дълго време са били близки съратници, но през 2013 година се е стигнало до разрив в отношенията им.

По това време в ход са разследвания от страна на турски прокурори срещу висши правителствени лица за корупция – уж симпатизанти на Гюлен. Сред тях са и четирима министри на Ердоган. Самият Ердоган тогава определи това като опит за преврат и реагира с отзоваването на хиляди съдии и прокурори и заменянето им с други, които му се стрували политически лоялни. Очевидно, пише Die Welt, това все още му се струва недостатъчно. След опита за преврат в нощта срещу събота правителството вече пусна списък с 2745 съдии и прокурори за уволнение.

За да стане това толкова бързо, означава, че списък с неудобни съдии е съществувал отдавна и те всички са носили клеймото на „гюленисти“ и е трябвало да бъдат отстранени. По същия начин протича и чистката при военните – досега са известни 2600 ареста. Често това са офицери, без каквито и да е намеци за връзки с превратаджиите, дори в населени места, които са отдалечени от сцените на опита за метеж. И тук правителството действа със списъци, които вече са били изготвени.

965ebeeeccd64248aa03d81a3d4a7e1e_18

Хиляди военни бяха арестувани след неуспешния опит за преврат в Турция

 

Връщайки се към ултимативното настояване на Ердоган за екстрадиране на Гюлен, вестникът цитира мнението на Гарет Дженкинс, експерт по турските въпроси: „Настояването на Ердоган ще утежни и без това обтегнатите отношения със САЩ. Всъщност той пусна в обръщение обяснението, че САЩ били врагове на Турция, защото продължавали да държат при себе си Гюлен.

Със сигурност обаче САЩ няма да екстрадират Гюлен и по този начин Ердоган отново ще забие страната си в онзи ъгъл, откъдето няма да я извади лесно – конфронтация със САЩ, пише в заключение Die Welt.

Превод и обобщение: Александър Александров / Memoria de futuro

 

Източник: Die Welt

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни