Путин и Обама засилват координацията си срещу радикалните ислямисти в Сирия

577a9281c461881b088b45bc

Кремъл заяви, че Русия и САЩ са готови за по-добро координиране на усилията си за справяне с радикалните ислямисти в Сирия. Това е станало по време на телефонен разговор, иницииран от руския лидер.

„И двете страни потвърдиха готовността си да увеличат военното сътрудничество между Русия и САЩ в Сирия“, се казва в изявлението на Кремъл, публикуван в сряда вечерта. „Важно е също така да се възстановят с посредничеството на ООН мирните преговори и да се стигне до политическо решение на кризата.“

„Владимир Путин призова колегата си да се разграничи умерената сирийска опозиция от терористите на Джабхат ан-Нусра и други екстремистки групи“, се казва още в изявлението. Руският президент многократно е обвинявал Джабхат ан-Нусра за това, че застават под етикета на „умерени“ бунтовници, и е засегнал тази тема в телефонния разговор.

Според съобщения в медиите от миналата седмица, американските власти са представили предложение, според което руските и американските въздушни сили могат да осъществят съвместни удари срещу Джабхат ан-Нусра в Сирия. Досега Русия не е коментирала инициативата, която най-вероятно е била одобрена от Държавния департамент и Пентагона.

Обама и Путин са обсъдили и тлеещите конфликти в държави, които преди това са били част от Съветския съюз.

Кремъл заяви, че Обама е дал положителна оценка на усилията на Русия да посредничи в конфликта между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах. Руският президент е уведомил американския си колега за резулатите от проведената през юни в Санкт Петербург тристранна среща между лидерите на двете враждуващи страни и Русия.

Путин също е засегнал и темата за споразуменията от Минск, отнасящо се до Украйна, и е апелирал Киев да следва условията на 18-месечния договор, който все още не е напълно приложен. По-конкретно, той е призовал украинския президент Петро Порошенко да се включи в „директен диалог с Донецк и Луганск за извършване на амнистии и за даване на регионите на специален автономен статут.“

Memoria de futuro

Източник: RT

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни