След доклада „Чилкот“: Блеър готов да поеме отговорността, но не съжалява за инвазията в Ирак

aus

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че е готов да поеме отговорност за грешките, свързани с инвазията в Ирак. Това се казва в изявлeние на Блеър по повод доклада на независимата комисия, оглавявана от Джон Чилкот, която разследва причините и обстоятелствата при нахлуването на британски войски в близкоизточната държава преди 13 години.

В същото време Блеър заявява, че не е подвел кабинета си преди инвазията. „Бих искал да отбележа, че в доклада ясно се заключава, че не съм въвеждал в заблуждение кабинета на министрите“, казва бившият премиер, оглавяващ правителството в периода 1997-2007.

По думите на Блеър решението му да изпрати британски войници било взето с най-добри намерения. „Независимо от това, дали народът е бил съгласен или не с решението ми да се предприемат военни действия срещу Саддам Хюсеин, аз го взех с най-добри намерения, вярвайки, че то ще послужи по-най добрия начин на интересите на нашата страна“, се казва в изявлението на бившия британски премиер.

Блеър твърди, че правителството не е манипулирало получените разузнавателни данни. „Бих искал да отбележа, че в доклада ясно се заключава, че измама и злоупотреба с разузнавателна информация не е имало“, казва той.

Блеър подчертава, че е готов да поеме пълната отговорност за грешките, допуснати при взимането на решение за нахлуване в Ирак. В коментара му се казва, че той не вярва отстраняването от власт на Саддам Хюсеин да е причината за тероризма, на който сме свидетели днес, както в Близкия изток, така и навсякъде по света.

Блеър изразява „дълбоко съжаление“ за смъртта на британски военослужещи и за скръбта, която е трябвало да преживеят семействата на жертвите на войната. По думите му има две неща, които не можел да направи – да каже, че съжалява, че са се отървали от Саддам Хюсеин и да приеме, че войниците са загинали напразно.

Председателят на разследващата комисия Джон Чилкот представи в сряда окончателния доклад от разследването, продължило 7 години. В документа се отбелязва, че заключенията за сериозността на заплахата от иракските оръжия за масово унищожение са представени с увереност, която не е била оправдана, и че политиката по отношение на Ирак е била основана на погрешна разузнавателна информация и оценки.

„Те не са били поставени под съмнение, а е трябвало“, заяви Чилкот.

2-John-Chilcot-AFPGet

Джон Чилкот

 

Комисията е стигнала до извода, че Обединеното кралство е взело решение да се присъедини към нахлуването в Ирак преди да са били изчерпани всички мирни възможности за разоръжаване и че военната операция в този момент не е била последно средство.

По думите на Чилкот Блеър е бил предупреден, че след нахлуването Великобритания ще се подложи на по-голяма заплаха от терористичната групировка „Ал Кайда“.

Британската общественост беше недоволна от участието на Обединеното кралство във войната в Ирак, което беше и една от причините за оставката на Блеър през 2007 година. По-късно в британската преса се появи мнение, че Блеър и американският президент Джордж У. Буш са подвели умишлено обществеността, за да оправдаят агресията и да получат контрол над петролните полета.

Миналата година в интервю за CNN Блеър призна, че нахлуването в Ирак на САЩ и техните съюзници е била една от основните причини за последващата поява на терористична групировка „Ислямска държава“. Сега британските депутати възнамеряват да инициират съдебно преследване срещу бившия министър-председател.

Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни