Новите президентски избори в Австрия – в сянката на Brexit

default-1u4

Няма доказателства за манипулации, но самата възможност за манипулиране на резултатите изисква нови избори, реши Конституционният съд на Австрия / AP

 

Правителството на Австрия насрочи за 2 октомври повторните президентски избори. Миналия петък Конституционният съд на страната анулира резултатите от втория тур на последните президентски избори от 22 май заради редица технически грешки в преброяването на бюлетините, подадени от пощата. По-специално, в отделни секции картите за гласуване по пощата са били отворени веднага след затварянето на избирателните секции, а не следващата сутрин, както се изисква по закон. Жалбата беше подадена в съда от крайнодясната Партия на свободата, чийто кандидат Норберт Хофер отстъпи на балотажа само с 0.6% (31 000 гласа) от независимия кандидат Александър ван дер Белен.

Verfassungsgericht, Verfassungsgerichtshof, Verfassungsrichter, Gerhart HOLZINGER„Няма доказателства за манипулация, но самото съществуване на възможност за манипулиране на резултатите изисква провеждането на нови избори“, заяви веднага след решението председателят на Конституционния съд Герхард Холцингер: „Това решение не прави никого победител или победен. То служи само на една цел – да се укрепи вярата в правовата държава и като резултат от това – в демокрацията в нашата страна. Изборите са фундамент на нашата демокрация, а задачата на Конституционния съд е да я поддържа.“

DSCN5133„Хофер възобнови кампанията си още преди решението на съда, говорейки за възможността за провеждане на референдум за членството на Австрия в ЕС, ако Брюксел продължи политиката на централизация на властта“, смята професорът от Виенския университет Кристиян Харпфер. Според него много хора са гласували за Хофер заради потока от бежанци, залял Австрия през зимата, но тъй като сега той е намалял заради споразумението с Турция, „тази емоционална карта на Хофер няма да проработи през октомври“. Заради това, според експерта,  „той иска да замени, използвайки Вrexit-а, един външен политически коз с друг“.  

Според проф. Харпфер тази идея няма да намери горещ отзвук сред австрийците, тъй като повечето от тях подкрепят членството в ЕС и това ще ги мотивира да гласуват против Хофер: „Изход от ЕС ще означава промяна в Конституцията, която изисква одобрението на 75% от депутатите в парламента, което, разбира се, няма да стане“. Проф.Кристиян Харпфер напомня, че една от двете основни партии – социалдемократите, и канцлерът Кристиан Керн ще подкрепят на повторните избори ван дер Белен и това според него ще бъде важен фактор, въпреки че втората по численост Народна партия все още не е определила своята позиция за балотажа.

aus

Междувременно във вторник Норберт Хофер заяви, че е бил неправилно разбран от съгражданите си, които смятат, че е активен поддръжник на изхода на страната от ЕС. В интервю за Асошиейтед прес Хофер изрази надежда, че изходът на Австрия от ЕС няма да се случи. Съществуването извън ЕС „ще бъде изключително трудно за Австрия“, каза той. Според него провеждането на референдум като този във Великобритания може да стане само в краен случай. Хофер разчита на това, че ЕС ще се реформира, елиминирайки по този начин необходимостта от референдум.

Цеца Христова / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни