„Уикилийкс“: Български външен министър се отчита пряко на Държавния департамент на САЩ

path_63282

Бившият външен министър в първия кабинет на Бойко Борисов – Николай Младенов, е рапортувал директно на Държавния департамент на САЩ във връзка със спирането на проекта АЕЦ „Белене“. Това става ясно от изтекли имейли на бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, публикувани от сайта „Уикилийкс“, предаде Хаштаг-BG.

Изтеклата имейл комуникация относно България е между Джейк Съливан, зам.-шеф на кабинета на Клинтън, и самата Хилъри Клинтън от 28 март 2012 г. Малко по-рано в същия ден българските власти прекратяват проекта АЕЦ „Белене“.

В писмото си Съливан препраща на Клинтън информация от Ричард Морнингстар, който по онова време е специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на енергетиката в евразийския регион. При препращането към Хилъри Клинтън, Съливан заключава: „Нелоша работа“ („Not bad work“).

Ето и имейла на Морнингстар до Съливан, който впоследствие е препратен до Клинтън: /Уикилийкс – пълната имейл комуникация към Клинтън относно АЕЦ „Белене“ вижте тук/

Уважаема г-жо Държавен секретар,

В момента съм в Атина по време на натоварено пътуване до Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви информирам, че получих обаждане преди малко от българския външен министър Младенов, който се обади, за да ме информира, че България току-що е обявила решението си да спре проекта „Белене“ с Русия. Това беше основна тема на дискусията по време на визитата Ви в София.

Той каза, че Русия е кооперативна. България ще вземе във владение един от реакторите, който вече е завършен и ще го инсталира на площадката в Козлодуй. „Уестингхаус“ си говори с българите за развитието на проект в Козлодуй чрез използването на руски реактор.

С уважение,
Дик“

Информацията стана публична, след като порталът „Уикилийкс“ публикува 1258 имейла на Клинтън, изтекли през личния й компютър, който тя е ползвала за служебни цели. Припомняме, че това нерегламентирано използване на личен имейл-сървър е повод за разследването срещу Клинтън, като вчера ФБР за пореден път привика Клинтън и я подложи на няколкочасов разпит.

От тази кореспонденция и от положителната оценка на Джейк Съливан става ясно, че администрацията на Клинтън и дипломатическите мисии на САЩ в региона са въздействали на българското правителство за спирането на АЕЦ „Белене“.

Припомняме, че Хилъри Клинтън пристигна на посещение в България в началото на февруари 2012 г. по покана на тогавашния външен министър Николай Младенов, по време кабинета Борисов-1. Тогава тя се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и редица български министри, а Николай Младенов лично я посрещна на летище „София“.

photo_verybig_5558

На 1 април 2012 в разговор отново с Николай Младенов, Клинтън поздрави България за „трудното решение“ на кабинета да спре проекта „АЕЦ“ Белене. Клинтън заяви, че оценява и начина, по който българската страна е съобщила решението си на Русия.

След края на мандата на първото правителство на Борисов, Младенов е назначен за специален пратеник на ООН в Ирак.

Eто и пълния текст на писмото на Съливан до Клинтън:

1dDsyza

RqZNDF7

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Кирил Костов каза:

    Преди ни спущаха предателите от Москва, сега от Вашингтон…
    Поне да си издействаме статус на щат, а не на треторазрядна колония, която да бъде изцедена и пожертвана като пешка в името на войната им с Русия…

  2. Петър каза:

    Абе малоумници, работата на външния министър е това, да общува с всички, от които по някакъв начин зависи съдбата на България. Той педставя страната пред света. А на кремълските подлоги ще им се спукат жлъчките от мъка.

    • Иван каза:

      Идиот…

    • Ваньо каза:

      Ей, значи като прочета такова отракано мнение и ми се иска да грабна пушкалото, да изляза на терасата и започна да стрелям. Явно наистина си заслужаваме управниците. Адски тъп народ сме! Ти изобщо вникна ли в прочетеното? Нека да ти разесня: Нашето правителство получава пари под масата от американците, за да спрат проекта АЕЦ Белене, което удря пряко по руското влияние в България. Като цяло, ако не знаеш, българското правителство е корумпирано от американското още през 1995 г., което пък обяснява много от събитията в новата ни политическа история. Ние го играем нещо като Куба, но за американците, а не за руснаците. Ама какво да ти ги пиша тия работи, като ти даже не си се помъчил да си раздвижиш гънките. Да ти обяснявам ли и за американските бази позиционирани спрямо теритоторията на Русия или там и сам можеш да се сетиш?

    • Станински каза:

      Глупако, заради тъпанари като теб ,ще слугуваме на американците,които само вземат , без да дават, ще се репчим на освободителката си Русия,с която връзките ни са естествени,и която има какво да ни даде ! Ти, тъпак,ако искаш плащай скъпия американски ток от американските централи, аз искам евтин от руските атомни !?

      • Йордан Ганчовски каза:

        Сатанински, айде при освободителката си. Много хубаво, че са въздействали. И не само за това трябва да се месят докато е пълно навсякъде с руски предатели..

  3. НИК каза:

    НАПРАВО МЕ Е ГНУС ДА ЧЕТА ЗА ТОЗИ индивид ЖАЛЪК…….НЯВА ДЪРЖАВА В СВЕТА ,КОЯТО ДА Е ИМАЛА, ИМА И СЕГА ТОЛКОВА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ,КАТО МАЙКА „БЪЛГАРИЯ“!!!!!!!!
    А ,НА СЕГАШНИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ,КАТО МУ ВИДЯ СЕРВИЛНАТА ФИЗИОНОМИЙКА И ЕХИДНА УСМИВЧИЦА ,И МИ Е ПРЕДЕЛНО ЯСЕН!!!!!!
    ГОСПОД ОБИЧА БЪЛГАРИЯ И СЪМ УБЕДЕН ,ЧЕ ЖАЛКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ЕДИН ДЕН ЩЕ ГО ОТНЕСАТ ПОДОБАВАЩО!!!!!!!!

  4. Бай Тошо Сталинов каза:

    Уроди мръсни продажни еврейски циониско лайно за такова циониско лайно само Въжето боклук, за предателите само и единствено смърт, Васил Левски Дяконя, Апостола на Свободата!!!!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни