Китай построи гигантски радиотелескоп – най-големият в света

5e_xciwh9

С финалното инсталиране на последния триъгълен панел, на 3 юли 2016 г. беше завършено строителството на гигантския и най-голям в света сферичен радиотелескоп FAST в югозападната провинция Гуейджоу, Китай. При стартирането си в края на септември т.г., телескопът ще се превърне в най-мощния радиоприемник в света. Проектът струваше на китайското правителство 180 милиона долара и беше реализиран само за 5 години. Диаметърът на телескопа е 500 метра, а огромният рефлектор се състои от 4 450 панела, което се равнява на 30 футболни игрища.

Така съоръжението на Китай надмина най-големия досега телескоп, намиращ се в база Арсебио – Пуерто Рико (диаметър 300 м.)

Проектът за телескопа е предложен през 1994 г., но логистичните затруднения за намиране на подходящо място за огромната чиния попречиха на китайското правителство да даде окончателно зелена светлина на амбициозното начинание преди 2007 година. Работата по проекта стартира през 2011 година, когато започва строежът на телескопа.

Мястото на радиотелескопа беше избрано заради околните планински хълмове, които ще бъдат като щит за деликатната апаратура FAST и ще го предпазват от локални радиосмущения.

„FAST ще даде възможност на китайските астрономи да реализират много научни цели, като например проучване на водорода в Млечния път, откриване на пулсари и приемане на възможни сигнали от други цивилизации. Колкото по-широка е повърхността му, толкова по-чувствителен става той за съобщения от космоса, колкото и слаби да са те„, каза главният учен и инженер на проекта Нан Рендонг. „Време беше Китай да има свой собствен голям телескоп.“

През следващите месеци екипът, отговарящ за работата на FAST, ще бъде ангажиран с тестване на твърде деликатните системи на телескопа, за да се гарантира, че той е готов за първите си наблюдения, които ще започнат през септември. След това телескопът ще бъде достъпен за учени от цял свят.

Междувременно започна изселването на 9000 души от района, за да бъде осигурена пълна „радио-тишина“ около огромното съоръжение.

5e_9kv0ce

Memoria de futuro

Източник: gizmag.com

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни