Съдбата на Хилари Клинтън вече е в ръцете на ФБР

Democratic presidential candidate former Secretary of State Hillary Rodham Clinton testifies on Capitol Hill in Washington, Thursday, Oct. 22, 2015, before the House Select Committee on Benghazi. (AP Photo/Carolyn Kaster)

В събота (2 юли) Хилари Клинтън беше разпитана в централата на ФБР във Вашингтон по случая с използването на частен сървър за служебна кореспонденция по времето, когато е била държавен секретар на САЩ. Това е последният етап от криминалното разследване, което Федералното бюро провежда вече година. Миналия месец бяха разпитани и всички нейни сътрудници, а на компютърния специалист Браян Паглиано, който е инсталирал частния сървър в къщата на Клинтън в Чапакоа, Ню Йорк, бе даден имунитет още преди половин година.

Бивши служители на ФБР обясниха, че винаги, когато Бюрото разследва някого, то първо прави всичко възможно да разпита хората около него и да събере максимално повече информация. Разследваният винаги е призоваван да даде показания последен, след което случаят се представя на прокуратурата с предложение за съдебно производство или ако няма достатъчно доказателства – с предложение да бъде прекратено. Но дори и когато ФБР излезе с предложение за съд, решението за това се взима от прокуратурата.

Hilari_03Имаше спекулации, че главният прокурор Лорета Линч, назначена на този пост от Барак Обама, би отворила политически чадър над Клинтън и не би спазила препоръките на ФБР, ако агентите на Бюрото – неполитически хора от кариерата, заключат, че Хилари е виновна. Тези съмнения бяха разсеяни в четвъртък миналата седмица, когато Лорета Линч официално съобщи, че прокуратурата ще направи всичко, което ФБР предложи.

Това нейно изявление беше провокирано от широкото обществено недоволство по повод 30-минутната частна среща между Линч и Бил Клинтън на 29 юни на летището във Финикс, Аризона. Правителственият самолет на Линч тъкмо бил кацнал, когато частният самолет, в който се намирал Бил Клинтън, чакал да излети. Съпругът на Хилари обаче задържал излитането и посетил Линч в нейния самолет за около половин час. Това щеше да остане скрито от медиите, ако не беше един местен репортер, който съобщи за срещата. Запитана от журналисти след това за какво са си говорили, Линч отговори че срещата е била лична, говорели за внуците си и за голф, а темата за криминалното разследване срещу Хилари Клинтън въобще не била обсъждана.

След като общественото недоволство избухна, Линч призна, че тази среща компрометира доверието на правораздавателните органи в САЩ и обяви, че ще приеме безпрекословно всичко, което професионалистите от ФБР предложат по случая на Хилари Клинтън.

Очаква се ФБР да излезе със заключенията си в близките няколко седмици. Това е от огромно значение, тъй като евентуално криминално обвинение срещу Хилари Клинтън практически би прекратило нейното участие президентските избори и шансовете на Бърни Сандърс да получи номинацията по време на Демократическата конвенция (25-28.07.2016 г.) скачат над 90%.

Райчо Марков, Ню Йорк / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни