Роботите в Евросъюза ще бъдат признати за личности

13511414_10209934631310816_1259147505_n

В Европейския парламент беше внесено предложение на роботите да се  предостави статут на електронни личности, съобщи Ройтерс. Повод за промените в европейското законодателство, според авторите на инициативата, е широкото използване на роботи в промишлеността, хирургията и домакинствата в Европа. Роботите постепенно „се възползват“ от работните места на хората. И все повече заприличват на тях.

„Най-малкото, технически най-сложните автономни роботи трябва да получат статут на електронни личности с права и задължения“, се казва в проекторезолюцията на комисията на Европейския парламент по правните въпроси.

Предлага се да се задължат организациите, използващи роботи вместо хора, да правят вноски в системата за социално осигуряване. В допълнение, всеки автономен „умен“ робот трябва да бъде заведен в специално изработен регистър.

13522628_10209934631350817_1689886273_n

Асоциацията на немските машиностроители и производители на  промишлено оборудване VDMA, която представлява повече от 3000 предприятия от отрасъла, включително гиганта Siemens и производителят на промишлени роботи KUKA, са убедени, че все още не е дошло времето за такава промяна в закона. „Такава правна рамка за електронната идентичност ще е нужна след 50, даже не и след 10 години. Смятаме, че сега тази бюрократична стъпка ще доведе до прекратяване на развитието на роботиката„, заяви генералният директор на VDMA Патрик Шварцкопф. Според него броят на роботите и нивото на безработицата не зависят един от друг: количеството на заетите в немското автомобилостроене се е увеличило с 13% за последните 5 години, а на промишлените роботи – със 17%.

Предложението за въвеждане на нов статут на роботите трудно ще привлече подкрепата на политическите блокове в Европейския парламент. Но дори и да бъде одобрена, резолюцията към настоящия момент ще има препоръчителен характер.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Reuters

Още от автора: Reuters

Reuters

  1. Безименен :-) каза:

    А право да избират политическия елит няма ли да им дадат :-))). Така елита ще се увековечи.

    Не знам за вас, но за мен в тоя Ию има предимно едни същества които почват с „И“ и завършват на „т“ .

  2. Веселин Христов каза:

    Занимават се с глупости. Заради решения и разисквания от този тип расте евро скептицизма..

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни