Мъск разкри нови подробности от главозамайващата мисия за колонизиране на Марс

imrs.php

Илон Мъск представя новия 7-местен космически кораб на SpaceX, “Dragon V2”, 29 май 2014, Калифорния. Robyn Beck/AFP/Getty Images.

 

Откакто Илон Мъск основава старт-ъп космическа компания преди 14 години, неговата цел винаги е една: създаването на колония на Марс. Сега той най-накрая разкри повече детайли за това как смята да я постигне.

Компанията на Мъск SpaceX планира да изпрати безпилотен космически кораб до Марс още през 2018 г. Предвижда се след това да бъдат извършвани безпилотни полети веднъж на всеки две години – по времето, когато Марс се намира най-близо до Земята. Ако всичко върви по план, те трябва да положат основите за първата човешка мисия до Червената планета. Целта е това да се случи до 2025 г.

В интервю от тази седмица за Washington Post Мъск за пръв път разкри допълнителни подробности, като сравни духа на мисиите до Марс с колонизирането на Новия свят преди няколко века. Той също така призна колко ужасно трудно е да достигнеш планета, която се намира средно на 140 милиона мили (~225 милиона км) от Земята.

7854_660_370

Пътуването, което ще продължи месеци, със сигурност ще бъде „тежко, рисковано, опасно, трудно“, заяви Мъск. Той обаче е убеден, че ще има много доброволци, тъй като „точно както при изграждането на английските колонии, и сега има хора, които биха се отдали на каузата напълно. Те искат да бъдат пионерите.“

Преди тези пионери да се качат на космически кораб обаче, безпилотните полети трябва да извършат научни експерименти и да доставят планетоходи на Марс. Оборудването може да бъде построено от SpaceX или друга компания. Ранните полети също така ще предоставят по-добро разбиране за междупланетарната навигация и ще позволят на компанията да изпробва способността си да приземи безопасно летателен апарат на планетата.

„Най-общо казано създаваме товарен маршрут до Марс“, коментира Мъск. „Той ще бъде редовен. Можете да разчитате на това. Ще изпращаме космически кораб на всеки 26 месеца. Нещо като влак, който тръгва от гарата. Ако учените по света знаят, че могат да разчитат на това,  и че няма да бъде твърде скъпо (в сравнение с всички космически полети в миналото), те ще могат да си правят планове спокойно и да предлагат редица невероятни експерименти.“

mars-msl-gale-crater-mt-sharp-soil-layers-pia19912-br2

Снимка от марсохода Curiosity към по-високите райони на планината Шарп на Марс от 9 септември 2015 г. На преден план – около 2 мили (3 км) от марсохода – се вижда дълъг хребет, гъмжащ от хематит, железен оксид. Точно зад него е вълнообразна равнина, богата на глинести минерали. Следват множество заоблени хълмове, всички с високо съдържание на сулфатни минерали.

 

Фактът, че SpaceX е частна компания, която не разполага с ресурсите на правителствените агенции, прави мисията дори по-дръзка. Неотдавна НАСА съобщи, че ще предостави „техническа помощ“ – макар и не финансова – за мисията през 2018 г. в замяна на „ценна информация относно снишаването и приземяването на Марс“. НАСА планира своя собствена човешка мисия до Червената планета, като целта е екипът да се приземи през 30-те години на века. Въпреки това някои членове на Конгреса показаха, че са склонни да насочат агенцията първо към мисия до Луната.

Мисията на SpaceX ще използва „Дракон“ (Dragon)космическият кораб на компанията, който ще бъде изстрелян в космоса чрез тежкотоварната ракета-носител Фалкън Хеви (Falcon Heavy). В своя уебсайт SpaceX заявяват, че при своето излитане по-късно през 2016 г. Фалкън Хеви ще се превърне в „най-мощната операционна ракета в света“. Нейната тяга при отделянето от земята ще се равнява на тягата на 18 747 самолета.

Ракетата трябва да бъде голяма. Космическият кораб „Дракон“ би бил „поне десет пъти“ по-голям от всеки друг апарат, който се е приземявал на повърхността на Марс, изтъкна Мъск. Именно поради тази причина това е един от най-амбициозните подобни проекти в историята. От общо 43 автоматизирани мисии до Марс – осъществени от четири различни държави – едва 18 са определени като пълен успех. Последната от тях бе на НАСА и достави безпилотния марсоход Кюриосити (Curiosity), който и в момента се движи по повърхността на планетата.

imrs.php234

Художествена интерпретация – как ще изглежда капсулата SpaceX Dragon, когато кацне на Марс

 

Мнозина изтъкват, че графикът на Мъск е прекалено амбициозен, особено предвид факта, че SpaceX тепърва трябва да изстреля Фалкън Хеви и да приземи своя „Дракон“, използвайки собствената му тяга – това е ключов компонент на приземяването в относително рядката марсианска атмосфера.

Мъск добави, че компанията се стреми при следващото изстрелване през 2020 г. да изпрати поне два космически кораба, които да проведат редица експерименти. „До тогава вече ще има значителен брой организации… които ще бъдат заинтересовани от провеждането на експерименти на Марс“, заяви той.

По-късно, през 2022 г., Мъск се надява да изстреля в космоса това, което компанията понякога наричаМарсиански колониален транспортьор“. Изобретателят отказа да даде допълнителни подробности, но сподели, че ще разкрие плана за системата на конференция през септември. „Ще бъде главозамайващо. Главозамайващо. Ще бъде наистина невероятно“, каза той, добавяйки: „Много съм изкушен да разкрия още подробности. Но засега трябва да се въздържа.“

Мъск сподели, че „първата мисия няма да бъде съставена от многоброен екип, тъй като, ако нещо се обърка, искаме да рискуваме живота на възможно най-малко хора.“ Той също така призна, че всичко трябва да мине по план и компанията се нуждае от късмет, за да може да изпрати първата човешка мисия в края на 2024 г. (с приземяване през 2025 г.)

Видео: 3D обиколка на марсианската повърхност от снимки на марсохода Curiosity – пясъчната дюна Намиб, част от марсианската област Bagnold Dune Field, покрита с тъмен пясък, и част от планината Шарп в далечинта. Изображението се управлява от потребителя и се вижда в пълния  му ефект на смартфон.

„Искам обаче да изтъкна, че тук не става въпрос просто за това да изпратим няколко човека на Марс“, продължи Мъск. „Говорим за изграждането на една структура, която би могла да позволи създаването на самодостатъчен град на Марс. Голямата цел на всичко това е да се превърнем в многопланетен вид и истинска космическа цивилизация и един ден да бъдем някъде там сред звездите.“

Основателят на SpaceX заяви, че все още не е решил кои да бъдат първите колонизатори, нито как те ще бъдат избрани. Той каза, че те ще бъдат пионери, които са готови да поемат риска. „Да се надяваме, че има достатъчно хора, които искат да построят основите – с голям риск за живота си – на един марисански град. Опасно е и най-вероятно хора ще загиват, но те ще бъдат наясно с това. В крайна сметка те ще постелят пътя към безопасното и удобно посещаване на Марс. Но това ще се случи след много години.“

2016-06-18_000906

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Washington Post

Още от автора: Крисчън Дейвънпорт

Крисчън Дейвънпорт

Крисчън Дейвънпорт е американски репортер, отразяващ темите по отбранителната и космическата индустрия за Вашингтон Пост. Той започва работа в медията през 2000 г. като редактор и репортер по военните въпроси.

  1. Безименен :-) каза:

    Първия проблем изобщо не е Марс ;-).

    „The agency’s Group on Trajectory Analysis listed as an urgent requirement the need for “a standard model of the Van Allen radiation belt which could be used in all trajectory analyses related to the Apollo program.” They needed to know everything they could before routing a crew through this dangerously heavy radiation environment.“

    The Hubble Space Telescope, among other satellites, often has its sensors turned off when passing through regions of intense radiation.

    A satellite shielded by 3 mm of aluminium in an elliptic orbit (200 by 20,000 miles (320 by 32,190 km)) passing the radiation belts will receive about 2,500 rem (25 Sv) per year (for comparison, a full-body dose of 5 Sv is deadly). Almost all radiation will be received while passing the inner belt.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Van_Allen_radiation_belt

  2. merdin каза:

    imam plan kym druga zvezda

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни