Завръщане към Вакен

Savatage-Trans-Siberian-Orchestra-Wacken

kamen„Защо правя всичко това?“

Въпросът неизбежно ме връхлита, щом гуменият ми ботуш затъва дълбоко в езерото от рядка кал, ширнало се пред главните сцени на германския метъл-фестивал Wacken Open Air, или просто Вакен. Довел съм със себе си цяла дузина верни приятели и сега, като някакъв безумец, ги влача през истинско непроходимо блато към основната атракция за тази вечер. Пропътували сме две хиляди километра, за да дойдем тук, а подготовката за приключението отне половин година. Сега просто ме напушва смях, като осъзнавам колко комична гледка сме всички в тази абсурдна кочина. След серия залитания, прецапвания, опръсквания и няколко успешни маневри между безброй германци, оказали се в същата безизходица, успяваме да открием твърда почва. Слънцето тъкмо е залязло, но така или иначе небето е подвластно на необятната облачна маса, която донесе обилния порой, потопил фестивалната зона през последните дни. Сега обаче дъждът е спрял. В хладния вечерен сумрак многохилядното множество, загърнато за всеки случай в своите дъждобрани, очаква да започне обещаното грандиозно шоу на американската банда „Savatage“….

25

И тогава всички разбираме за пореден път защо правим всичко това. Това, което следва, ще ни остави без дъх. След години мълчание „Savatage“ отново се събират, като единственият концерт на европейска земя, който ще изнесат през 2015 година, е днес, на Вакен. Но това не е обикновен спектакъл. Съвместно с „Trans-Siberian Orchestra“ (голeмият прогресив проект на Джон Олива и Ал Питрели от „Savatage“) американците ще напишат още една славна страница от своята легенда, изнасяйки шоуто на две огромни сцени едновременно. Знаехме предварително за това от обещанията на организаторите, но не можехме да си представим как точно ще се случи. Оставаше ни само да поглъщаме с очи и уши как двата състава задъхано започнаха да се редуват и докато на едната сцена възкръсваха метъл класиките „Еdge of Thorns“, “Dead winter dead“ и „Hall of the mountain king“, то другата я догонваше с епични изпълнения от „Trans-Siberian Orchestra“ като „O, Fortuna!“ от „Carmina Burana“ на Карл Орф или съвсем прясното авторско рок парче „The Night Conceives“. Накрая двете сцени избухнаха заедно в перфектно синхронизирани изпълнения на всички музиканти, слели се във всепомитащ рок оркестър. Неописуема за оръжията на словото виртуозност, вихреща се сред зрелищно осветление и ярки видеостени, като над всичко това тържествено пламтеше емблемата на фестивала – металният череп на бик с колосални размери. А след като всичко свърши, ходихме сред калта опиянени и вече не я забелязвахме…

TSO_wacken

Концертът на Trans-Siberian Orchestra и Savatage

 

Така си е: епични по мащаб концерти, многолюдна и екзалтирана публика, ярки прожектори, пироефекти – с подобни обещания световните фестивали ни примамват неустоимо.

l.phpПрез 2016 своето място на голямата сцена на Wacken ще заемат рок-чудовищата Iron Maiden, които гостуват в рамките на своето турне „The Book Of Souls World Tour“, започнало още в края на месец февруари в Съединените щати. През април прочутите музиканти вече направиха и исторически дебют пред китайската публика в Пекин и Шанхай. Освен задължителните хитове, феновете на Вакен ще могат да чуят 6 парчета от най-новия албум на британците, който оглави класациите на мъгливия Албион и беше обявен за безспорен успех от музикалните критици. Брус Дикинсън и компания пристигат на гигантския си самолет Boeing 747-400 Jumbo Jet (наречен галено Ed Force One и пилотиран лично от именития вокалист), с който обикалят от държава в държава, за да изнасят поредното си грандиозно представление. Групата досега два пъти е била хедлайнер на фестивала, а Брус Дикинсън в недалечното миналото е представял на Вакен и своите солови проекти.

Освен тях на главните сцени ще свирят още Whitesnake, Foreigner, любимците Blind Guardian, чаровната Таря Турунен, Axel Rudi Pell, британските ветерани от Saxon, както и много други известни имена от света на рока. Малкото градче, чието население не достига дори 2000 души, отново няма да спи няколко денонощия, улиците пак ще са пълни с ексцентрични образи, събрани от всички континенти, децибелите ще са високи, бирата ще се лее – всичко това сред добре познатата, характерна миризма на говедовъдния район (точно затова кравата присъства на всички емблеми на Wacken Open Air).

21

Кулата – една от емблемите на Wacken Open Air

 

Но за да се завърнем на Вакен има още толкова много причини. Те не са така бляскави, но понякога въздействат дори по-дълбоко от чутовното шоу на големите групи. Защото има още 6 сцени на територията на фестивала, които ще ви изненадат с най-неочаквани музикални наслади. Това е мястото за по-камерните изпълнения, на по-малко популярните групи, за краткосрочните колаборации и въобще за всички бисери, които рядко можете да откриете другаде. Това могат да са например шантавите гайдари от Red Hot Chili Pipers, пиратите от Ye Banished Privateers, акустичните Maiden United, езичниците от Faun, приказните Оmnia, или пък разбойниците от Leningrad Cowboys. Списъкът, натрупан през годините, няма край. Някои от тези състави трудно могат да бъдат изнамерени за слушане на живо, защото концертната им дейност не се разпростира особено широко. Така че фестивалите са естественото място, където можете да ги чуете и да съхраните уникалния спомен. Особено като се има предвид, че някои формации остават заедно само колкото да промотират съвместния си проект, а после продължават със съвсем други начинания. Така че малка платформа не значи малко събитие. Понякога е точно обратното. А това лято „по-скромните“ сцени дори ще приютят имена като Therapy? и Blue Oyster Cult. Тук ще се появи за втора поредна година и представител на България.

2016-06-26_010523

Анеке ван Хирсберген на Wacken 2015

 

Нашата страна се завръща в играта и отново има шанса да изпрати своя метъл банда на един от най-големите фестивали за екстремна музика в света. Варненците lieVeil спечелиха регионалната битка с още 36 български групи и сега им предстои да се изправят срещу музиканти от над 40 страни в конкурса W:O:A Metal Battle. Всяка държава участва и със свой представител в журито, като накрая ще бъдат избрани 5-те най-въздействащи състава. Разбира се, победителите ще получат материални и парични награди.

Интересното е, че например Хондурас, Коста Рика, Израел, Египет, бившите югославски и някои от бившите съветски републики участват в общи групи, избирайки една банда, която да представя общата им сцена на финалния кръг на Wacken Open Air. Конкурсът се провежда от 12 години (а самият фестивал води началото си от далечната 1990-та), като първото българско участие беше бандата Dash The Effort. Те не успяха да се класират на някоя от престижните позиции, но началото беше дадено.

lieveilСега lieVeil, основани през 2010-та,  атакуват със свежи сили и музикалния арсенал от своите 2 албума. Пожелаваме им успех, ние ще сме там и няма да пропуснем да ги подкрепим пред същата сцена, на която са свирили групи като Moonspell, Masterplan, My Dying Bride, Obituary, Lizzy Borden и Rotting Christ.

12983185_1042630429138815_2614775839181177828_o

Българската банда lieVeil (отляво – надясно ) – Темелко Темелков /Томи/ – китара, Константин Добрев – бас, Георги Димов – вокали, Александър Василев – барабани

 

А да свириш пред вакенската публика е нещо, което определено си струва. Феновете на големите фестивали имат особено развита култура на забавлението, тълпата пред сцените знае как да си изкарва добре, има си усвоени ритуали и ги изпълнява по наистина въодушевяващ начин. Не можете да се сдържате дълго, когато общото веселие започне да подмята масово хората на crowd-surfing и половината зрители се окажат във въздуха. Танци – където може, пого – почти винаги, circle pit – като истински Маелстрьом, wall of death – само ако сте с твърда глава. И още един куп начини да се свържеш с тези около теб, пък и да запалиш самата група, която в този момент забива своите парчета. Сред 80 000 гости на фестивала все ще се намерят стотици единомишленици за поредната лудост. Така че нашите момчета от lieVeil ще получат наистина топло посрещане, ще имат възможност и да завържат контакти с още музиканти и продуценти.

141

Rock meets Classic – един от най-впечатляващите концерти на Wackem 2015, с участието на Чешката филхармония, Michael Kiske, Dee Snider

 

А когато сте пренаситени от любима музика, вече не стигат сили да преживявате концертни емоции, няма нищо по-приятно от това да се потопите в неповторимата атмосфера на средновековното село Wackinger. Мечове, шлемове, лъкове и брадви за мятане – каквото вашата рицарска душа иска. Можете да гледате атракциите, можете и сами да се превърнете в такива. Ако пък ви се ще да се преселите в едно бъдеще от типа на „Лудия Макс“, то цял отбор юнаци ще възпламени въображението ви със своята футуристична екипировка и алтернативни превозни средства. Всъщност тази зона през годините се превърна в любимо наше място за отдих от щурия купон, за пазаруване на старовремски дрънкулки и разпускане с немско пиво. Да не забравя и апетитните шишове на скара. Тук звуците от сцените достигат съвсем лесно, така че пътуването във времето си има и необходимия саундтрак.

44

А този саундтрак тази година включва още железните Metal Church, Twisted Sister, палячовците от Steel Panther, Dio Disciples, каките от Girlschool, бомбастичните Arch Enemy, Bullet For My Valentine, фолк-метълите от Eluveitie, специално шоу на Кай Хансен, Marduk, Orden Organ, Symphony X, Testament, Triptykon и кой ли още не.

Motörhead live, Wacken Open Air 2014Организаторите на фестивала са посветили специален момент в памет на незаменимия рок-идол Леми Килмистър, който напусна този свят в края на миналата година. Фронтменът на „Motorhead“ ще бъде почетен в полунощ на откриващия ден на Wacken Open Air. Феновете на неговата музика могат да подгреят и с концерта на Фил Кембъл, дългогодишния китарист на „Motorhead“, който ще забие на сцената заедно със своите трима синове. Споменът за лошото момче Килмистър беляза и други големи световни фестивали, като Download във Великобритания, който гордо кръсти главната си сцена „Lemmy“.

Вакен ще ви опияни с музика и напитки, ще ви нахрани с вкусотии, ще ви напълни очите и ще ви срещне с най-неочаквани хора. Прогнозата за времето очевидно няма значение. Както гласи традиционния поздрав: „Rain or shine!“ („Дъжд или пек!“). Пък и в обширния палатков лагер, който спокойно може да побере ордите на Чингиз Хан, хората са подготвени за всичко. Не се учудвайте, ако в размекнатата кал видите надуваема лодка с гребци – нищо че най-близкият плаваем водоем е на километри оттам. Просто всеки иска да се забавлява, независимо от несгодите, и го прави с всякакви средства. Как да не се завърнеш, дори когато вече си правил това толкова много пъти. Все пак това са само 5 дни от годината, но пък какви 5 дни само…

47

40

29

Още от автора: Камен Парадов

Камен Парадов

Камен Парадов е завършил Българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“, магистър по „Философия и култура на средновековието“. Сценарист и редактор на предаването „Кино по ноти“ в БНТ и на други телевизионни продукции. Интереси – в областта на антропологията, религията и музиката.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни