Властта в България – напълно неподготвена за Brexit. Борисов: оставаме до последно в ЕС

1332745044

След като в вчера заяви увереността си, че референдумът във Великобритания ще бъде успешен и ще доведе до нова доза доверие в ЕС, „за да продължим заедно напред“, днес президентът Росен Плевнелиев изрази увереност, че обединена Европа трябва да гледа напред, със или без Великобритания. „Това е един лош ден за Европа, лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. Ясен знак за ненаучен урок от историята“, заяви президентът. Той изрази съжалението си за резултата от референдума и изрази притеснението си, че популистите и националистите тържествуват по улиците на Европа“. Държавният глава коментира резултатите от референдума във Великобритания по време на встъпителното си слово в дискусия за комунизма, която се провежда в Централния военен клуб, където присъства и немският президент Йоахим Гаук.

Европейският съюз трябва да покаже, че може и без Великобритания, заяви в коментара си по повод референдума премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на правителството. „Всякакви преговори за особени статути, за подобни неща не трябва да се водят, защото това ще разбие съюза“, каза той. На въпрос дали има вероятност да се получи ефектът на доминото и референдумът във Великобритания да предизвика подобни референдуми  и в други европейски държави, Борисов каза: „Ще останем България, Румъния и Гърция като се получи ефектът на доминото“.

2016-06-24_114836В кулоарите на парламента българският външен министър Даниел Митов заяви, че българската позиция ще бъде изготвена, след като се види дали британският премиер Дейвид Камерън ще подаде оставка и какви ще бъдат последващите действия. Информиран от журналистите, че това вече се е случило, Митов коментира, че това е логично решение, тъй като той (Камерън) е поставил въпроса за референдума. Според външния ни министър британците не са взели информирано решение, тъй като страната е станала „терен за битка на популисти и ксенофоби, след което много хора не разбират за какво се гласува“. „Това ни кара да разгледаме отново какви решения трябва да се взимат по този начин. Представителната демокрация е, за да взима компетентни решения“, заяви Митов.

„Не може в понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък и събота да говориш против ЕС, а в неделя да кажеш: Заповядайте да гласувате за ЕС“, коментира за БНТ вицепремиерът Меглена Кунева.

Обобщение: Цеца Христова / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Дарина Кирова каза:

    Неграмотните властници назначени от Козяк, дори не могат анализ да направят – а това е пред очите им от 1949 година – преди да са се родили – реалност : Велокобритания е свидетел през 1949 г , когато САЩ превръщат ГФР в протекторат. ЕС е създаден за друг вид дейност след ВСВ. А когато се налага новия ЕС с единна валута Англия остава с лирата си в съюза, защото знае, че един ден ще се трансформира икономиката и светът отново. Сега сме на същия етап, както е било преди ВСВ. .Гледайте отвсякъде нещата и тогава се изказвайте

  2. Безименен :-) каза:

    Митов, „българския“ външен министър, не може да каже нищо, защото си чака инструктажа :-).
    Ако прояви „инициатива“, допускам има нещо човешко и у него и подобните му, е пътник :-).

    Другите двама, дори не им помня вече имената :-), не заслужават коментар.

    Все пак не е ли странно колко бързо една партия, ГЕРБ, стигна до власта. За няма и петилетка :-))).

  3. Zhivko каза:

    Не, не мисля, че заедно с Румъния и Гърция ще останем сами в ЕС. Нека видим какво ще се случи на изборите във Франция, Холандия, Италия и Германия. Нашите управници ще ни държат в Съюза докато оттам им гарантират, че ще са под една или друга форма на власт.
    А какво мислите за едно референдумче за Bulexit? Ако, разбира се, преценят, че сме компетентни да изказваме становище по този въпрос. А питаха ли ни, когато ни вкарваха в ЕС! Европейските субсидии „замитат боклука под килима“ – развращават икономиката ни. Какво ще се случва след 2021-а, когато средствата секнат?
    Много е възможно в „демократична Европа“ актовете на пряка демокрация, меко казано, да бъдат редуцирани. Ами като народът казва не това, което трябва! Във Великобритания се чуха гласове призоваващи за повторен референдум. А, ако и на него британците не изкажат „верното“ становище, бъдете сигурни, ще се иска и трети и … С една дума, референдум до дупка – докато не бъде изтръгнато нужното становище. Всъщност, схващането, че народът е некомпетентен не е ново. Помните ли, по време на войната в Югославия през 1999 българите масово бяхме против да се ангажираме в конфликта на страната на НАТО. Тогава министър-председателят заяви, че елитът затова е елит, да взема компетентни решения, които на масите не е дадено да проумеят. Чърчил беше казал, че демокрацията е нещо много лошо, но за съжаление не е измислено по-добро. Дали пък еврочиновниците не са на път да го измислят?

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни