Руските медии: София се противопостави на НАТО за флот в Черно море

Balgarski-VMS

„София пъди НАТО от Черно море“ („Утро“); „България се обърна с гръб към НАТО“ („Евразия“), „НАТО се стъписа – България направи категорично изявление в полза на Русия“ („Южен федерален“).  Така руски електронни медии коментират изявлението на българския премиер Бойко Борисов, че “страната ни няма да стане част от подготвения черноморски фронт срещу Русия“, съобщи БТА.

Вестник „Росийская газета“ цитира Андрей Келин, висш служител на руското външно министерство, според когото ако „НАТО формира в региона „постоянно съединение“, това естествено ще има дестабилизиращ характер“. 

Черно море „съвсем не е морско пространство на НАТО, то няма нищо общо с алианса, корабоплаването в Черно море е напълно свободно“, посочва дипломатът.

Изданието посочва, че „България е отказала да се присъедини към бъдещ флот на НАТО в Черно море“ и отбелязва, че създаването на флотилия е било предложено от Румъния и Турция.

Освен това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по-рано, че алиансът смята да засили присъствието си в Черноморския регион, напомня московският официоз.

Постоянният представител на Русия в Северноатлантическия съюз Александър Грушко се обяви против засилването на военното присъствие на извънрегионални държави в черноморската акватория, посочва „РБК“.

„Не ми е съвсем ясно за какво става дума, защото Черно море е постоянна величина, както и страните около него. Знаем, че от черноморските държави България, Румъния и Турция са морски сили и притежават флотове, намиращи се в Черно море. Дали ще ги събират в групировка или не, това е работа на военните“, уточнява Грушко.

В средата на май турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани НАТО да засили присъствието си в Черно море. Зам.-генералният секретар на пакта Александър Вършбоу също се обяви за по-силно присъствие на блока в черноморския регион, припомня изданието.

В неделя САЩ заявиха, че американският ескадрен миноносец „Портър“ влиза в Черно море за „рутинно патрулиране съвместно със съюзници и партньори“. Русия обеща ответни мерки, посочва „РБК“ и цитира Андрей Келин от външното министерство: „Това не буди у нас одобрение и без съмнение ще предизвика мерки за ответно планиране“.

България представлява специален интерес за НАТО като база за разполагане на сили в черноморския регион, отбелязва електронният в. „Полит“, цитиран от БТА.

Украйна заяви, че е готова да се присъедини към бъдещата флотилия на алианса – президентът Порошенко свърза това решение с действията на Русия, по-специално с милитаризацията на Крим, посочва „Слон“. 

Очаква се въпросът за засилване на натовското присъствие в Черно море да бъде повдигнат отново на лидерската среща на пакта във Варшава през юли, добавя „Известия“.

Президентът Плевнелиев се обърна вчера с молба към медиите да спрат спекулациите, че ще се правят флотилии „с някого срещу някого“. България не е част от подобни предложения и идеи, добави държавният глава.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. mich каза:

    Гладен руснак просо сънува.

  2. аз каза:

    това хубава, ама нашите меки китки като нищо ще обърнат пак палачинката, дано не съм прав

  3. Слав каза:

    Това с пресконференцията беше голям кьорфишек.Нашите юнаци се правят на независими, въпреки, че всичко е решено. И бойна група кораби под командването на Турция ще има, и морска база на САЩ ще има.Не ми е ясно ще изпрати ли Плевнелиев синовете си войници когато стане време?Апропо, принцовете в Англия изкараха военна служба.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни