България няма да участва в черноморска флотилия срещу Русия

php34gbho

България не е поемала ангажимент да се включва във флотилия на на НАТО срещу Русия в Черно море. Това заявиха на извънредна пресконференция в Президенството държавният глава Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев.

България има ясна програма за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., в нея има ясна оценка на средата за сигурност и не считаме, че нещо в нея се е променило, заяви Плевнелиев. По повод инициативата на Румъния за създаване на съюзническа флотилия в Черно море, България ясно заявява, че няма да участва в общ черноморски флот и не е част от подобни идеи и предложения. Държавният глава припомни ангажиментите на България съгласно Плана за развитие на въоръжените сили за участие на не повече от 400 военни в подготовка и учения на НАТО на ротационен принцип.

Военният министър Николай Ненчев каза, че на срещата с румънския му колега, на която е представена инициативата на Румъния и Турция за изграждането на черноморска флотилия, е възразил срещу тази идея и е заявил, че въпросът може да се разглежда само във формат НАТО.

Единната позиция на българските институции по темата, повдигната от премиера и президента на Румъния, ще бъде представена в НАТО, заяви премиерът Бойко Борисов. Според него всичко останало са спекулации по въпроси, които страната ни не е договаряла. В изявлението си той няколко пъти подчерта, че България е страна, лоялна на ЕС и НАТО.

Борисов припомни ограниченията на Конвенцията от Монтрьо, съгласно която пребиваването на съдове на нечерноморски страни в Черно море е ограничено до 21 денонощия. „Тема за охраняване на кораби на НАТО в Черно море може да има само при мощна бежанска вълна, ако се затворят Егейско и Средиземно море“, каза премиерът.

По-рано днес на брифинг Борисов се усъмни, че без негово знание са поети ангажименти от министрите на отбраната и на външните работи за създаването на съвместна флотилия на Турция, България и Румъния в Черно море„Като изпратим военните кораби като флотилия при руските кораби, вече минава границата на това, което аз мога да допусна“, подчерта той.„Затова чакам Николай Ненчев и Даниел Митов да си дойдат и много ще ми е неприятно, ако те са поемали ангажимент. Ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема, ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите да воюват те.“/ Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. КИН каза:

    Питам Плювнелиев !!!!!!!!!!!!!!……………КАКВО СЕ ХИЛИШ БЕ АЛАНКОУУУУУУУУУУ,……..КАКВО СЕ ХИЛИШ ТЕ ПИТАМ ,КОГАТО ИЗЛИЗАШ НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ТРИБУНА ДА ГОВОРИШ ПО ВЪПРОС, ЧЕ СЕ ОПИТВАТ БЕЗУМЦИ ДА ВКАРАТ БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ!!!!!!!!!!!!???????????????
    ………..ПИТАМ ТЕ БЕЕЕЕЕЕЕ……….КАКВО СИ СЕ ЗАХИЛИЛ ……..МНОГО ЛИ ТИ Е СМЕШНО ?????????????????????????????????????……..А ,ЗА СМЕХОТВОРНАТА ТИ РЕЧ,НЕ МИ СЕ И СПОМЕНАВА………………….
    НАПРАВО МИ СЕ ДРАЙФА КАТО ТЕ ВИДЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!!!!!!!!!!!!!
    ………,ЧЕ ГОВОРИ ЗА СЕБЕ СИ И В ТРЕТО ЛИЦЕ ( ТОЙ……..ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА) ,КОТО КЪМ БОЖЕСТВО СЕ ОБРЪЩА КЪМ СЕБЕ СИ!!!!!!!!!!!!!!!!????????????

  2. Мичман каза:

    Южната групировка от базата си в Крим може да размаже всички военноморски бази на евентуалния противник, барабар с корабите в тях. Полетното време на ракетите ще е под 5 минути и под радарния хоризонт. Славните черноморски „адмирали“ няма да имат време даже да изврещят.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни