Спря ли ЕС 1 милиард лева за България по Програмата за развитие на селските райони?

1325422318104809358466355476712913979084985n

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева откриват новото рибарско пристанище в Поморие (21.05.2016)

 

Европа спря близо един милиард и сто милиона лева (550 млн. евро), които трябваше да възстанови на България за вече платени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2015 г., съобщи преди два дни (13.06) OffNews.

С писмо от 29.04.2016 г. на дирекция „Одит“ на Главна дирекция за земеделие и селскостопанско развитие на ЕК, Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), в качеството му на Разплащателна агенция по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са уведомени, че разходите, направени по ПРСР за 2015 г. не могат засега да бъдат признати за финансиране от фондовете на ЕС по ред причини, пораждащи съмнения, че разходите може да не са направени в съответствие с правилата на ЕС.

Последиците: Съгласно приложимите Европейски регламенти, ЕК ще извърши или ще възложи да бъдат извършени допълнителни проверки, за да може със сигурност да определи, размера на средствата, които не са разходвани в съответствие с правилата на ЕС. Иначе казано, до резултата от тези допълнителни проверки, разходите, направени по ПРСР за 2015 г. остават за сметка на държавния бюджет, а след като бъдат извършени проверките, ще се установи каква част от средствата няма да бъде въобще възстановена от ЕК на България.

phpaisore_559xНа спешен брифинг същия ден в Министерството на земеделието и храните зам.-министър Васил Грудев опроверга информацията, че Европейската комисия ще спре над 1 млрд лева по Програмата за развитие на селските райони за 2015 година.

Зам.-министърът уточни, че в момента срещу България има 9 процедури за нарушения по ПРСР, но за финансови санкции не може да се говори, тъй като те подлежат на проверка. За Грудев основният проблем, изказан в писмото от европейските власти, е в осчетоводяването на програмата. Тези неща ще бъдат изчистени и коригирани, каза Грудев. Зам.-министърът намекна, че МЗХ може да започне да води спорове в съда при последващи подобни ситуации.

На следващия ден на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че около 1,1 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони може да не бъдат платени от Европа и се позова на писмо от ГД „Земеделие“ на Европейската комисия, с което от партията са се сдобили неофициално.

photo_verybig_1583339

Обясненията на заместник-министъра на земеделието, че това, което говорим, не е истина, ще намерят много ясно опровержение в този документ, посочи тя. В писмото много ясно е записано, че грешките в обществените поръчки не са правилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията, заради което ГД „Земеделие“ смята, че резултатите от работата на сертифициращия орган не могат да бъдат използвани като основа за приключване на сметките на разплащателната агенция, добави Нинова.

Според писмото българските власти трябва да предприемат действия, за да коригират проблемните въпроси и да информират ГД „Земеделие“.

„Тези пари няма да ни бъдат платени от Европа. Тези пари, около 1,1 млрд. лева, ще бъдат покрити от националния бюджет, следващата стъпка е този непредвиден разход да бъде покрит със заем“, каза председателят на БСП.

По думите й заемите, които от миналата седмица са 17 млрд. лева, ще продължат да растат. Това е подаръкът от правителството на Бойко Борисов, посочи Нинова. ЕК няма да възстанови пари, защото фирми, процедури, обръчи от приближени до правителството оползотворяват европейски средства не по предназначение, да си го кажа директно – крадат, заяви тя.

Нинова обяви края на мита „на тях им ги спираха, на нас ни ги пускат“ и припомни, че от БСП от няколко месеца предупреждават, че България е заплашена от санкции по европейски програми.

Тя съобщи, че евродепутатите от левицата ще зададат въпроси в ЕК и ще се сдобият и официално с този документ, с който разполагат в българското правителство, но, по думите й, го крият. Депутатите от „БСП лява България“ възнамеряват да зададат въпроси в рамките на парламентарния контрол колко пари ще бъдат удържани на България, кой ще ги плати, ще се покриват ли с нови заеми.

От БСП започват и преглед на всички лобистки според тях закони, приети в мандата на това правителство, и ще ги представят следващата седмица. Социалистите ще предложат и съответни промени в законите. Според Нинова Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе, защото лобисткото законодателство нарушава правилата на конкуренцията.

photo_verybig_1583366От ГЕРБ обвиниха лидерa на социалистите в лъжа. Депутатът от ГЕРБ и член на комисията по земеделие и храни в Народното събрание Мария Белова заяви, че у всички хора, ангажирани в сектор земеделие, буди недоумение изказването на Нинова, че ЕК спира евросредствата на България. „Меко казано, това е една грозна лъжа и ако не беше толкова жалко, щеше да бъде смешно. Не можем да разберем какво писмо, откъде е дошло и от коя точно комисия, защото такова писмо няма“, каза Белова.

Спорът продължи в сутрешния блок на bTV, където лидерът на БСП Корнелия Нинова отново коментира темата за спрените евросредства. „Вярвам на писмото, черно на бяло, написано, подписано, посочи тя. Този кабинет е вреден за България. Тези хора вредят всеки на държавата. Ето го писмото черно на бяло, показа писмото тя и добави: Това не може да продължава така. Тук всичко е написано ясно. ЕК спира милиард и сто милиона лева. Причините са нередности в обществените поръчки. Няма яснота и прозрачност“, разкри още соцлидерката. „През 2015 управляваше Б. Борисов и неговото правителство, този период е посочен в писмото, не може да се говори за Орешарски, Станишев, до хан Аспарух. Практиката непрестанно да се прехвърлят вини назад във времето, не решава проблема. Тези пари няма да бъдат възстановени от Европа, те трябва да се платят от националния бюджет, там не са предвидени, ще бъдат покрити със заеми заради кражбите и далаверите, които правят и 3 поколения ще плащат“, каза тя.

„Тези пари от 3 месеца са в нашите сметки, заверени от ЕК, репликира зам.-министър Грудев по телефона. Сертифициращият орган е направил проверка по сметките на Фонд земеделие, заради това ни канят в Брюксел, заради финансовите корекции, правени по две методики. Сумите, които се цитират в студито, са напълно възстановени. Каня официално госпожа Нинова официално в министерството на земеделието, за да се запознае с цифрите и да се спрат спекулациите. Това писмо, което тя показва, е за доуточняване на някои подробности. То е изпратено до нас, Италия и Франция. Тези милиард и сто милиона лева, за които говори госпожа Нинова, са по сметките на ДФ „Земеделие“. Тези пари са разходени, тези пари са отчетени, тези пари са възстановени от ЕК в националния бюджет“, категоричен беше Грудев.

„Васил Грудев лъже, отговори Нинова. Да заповядат и да ме съдят. Те трябва да решат проблема. Ние не вдигаме пушилка. Показваме, че сме сериозна и отговорна опозиция, която говори истината. Готова сме да се съдим. Това управление трябва да си ходи“, категорична беше тя.

2016-06-15_145304От друго студио, пред „Нова тв“, министърът на земеделието Десислава Танева опроверга твърденията на соцлидера. „Нищо от това, което каза Корнелия Нинова, не е вярно с изключение на това, че има писмо от ЕК. Тези 1.1 милиарда лева са разплатени и възстановени от ЕК заедно с прихващане на аванса, платен 2008 година по старата програма“, заяви Танева.

2016-06-15_142100В същото време сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ излезе с информация за драстични нарушения във финансирането на строежа за къщи за гости с европейски пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Почти половината къщи за гости построени с европейски пари по ПРСР липсват в официалната информация на Държавен Фонд Земеделие. Те са концентрирани основно в смесените райони и не могат да бъдат открити в справките за разплатени проекти. Разследване на Биволъ обаче стигна до тях и установи собствениците на 287 „тайни“ къщи. Още 95 остават тайна за обществото. Според разследването на Биволъ Държавен Фонд Земеделие укрива старателно информацията за проекти, стрували на европейския данъкоплатец над 114 млн. лв.

guesthouses

Тайните къщи за гости са концентрирани в смесените райони

 

Странни обекти се крият сред къщите за гости, построени по европейската Програма за развитие на селските райони – показват проверките на Биволъ. По принцип програмата е за развиване на селски туризъм, създаване на поминък и работни места. Ето защо къщите за гости трябва да отговарят на определени критерии: да са регистрирани в общината като туристически обекти за настаняване, да имат категоризация и да назначат персонал. Не на последно място – да приемат гости.

Гости със зъбобол?

Един от обектите финансирани по програмата е на Амбулатория за първична дентална помощ – индивидуална практика – Д-р Мартин Блажев във Велики Преслав. Той е получил безвъзмездно пари за „обзавеждане на център за дентална медицина“. Защо този зъболекарски кабинет е в официалния списък на къщите за гости публикуван от ДФЗ остава загадка.

Автомивки и сервизи

В Исперих предприемчива дама е взела пари за „Изграждане и обзавеждане на стаи за настаняване и оборудване на автомивка“. Вероятно става дума за иновативна услуга: почивка на легло докато ви мият колата.  В Белица по същия почин е построен автосервиз ведно с мотел. Там можете да си отдъхнете в къщата за гости докато ви ремонтират двигателя, примерно.

Ресторанти, басейни и фитнес зали.

Над 20 проекта са за построяване и реновиране на ресторанти. В някои от проектите изобщо отсъства термина къща за гости, но и те са получили финансиране. Също така в 20 проекта е указано, че ще се строи и басейн, основно в местата с минерални води. Има и четири проекта с фитнес зали.

И ВИП Любовище

Проектът, който е вдъхновил най-много пикантни слухове сред чиновниците в ДФЗ се казва „ВИП Любовище“. Става дума за къщи за гости с басейни в село Любовище, близо до Мелник. За собственика се носи мълвата, че е бил шофьор на главния борец с корупцията в страната, бившият депутат Яне Янев. „ВИП Любовището“ функционира като къща за гости и едноименната фирма-собственик осигурява двама души – вероятно собственика и съпругата му. Финансовите дела обаче не вървят на добре, показва справка в системата Дакси. През 2012 г. нетните приходи от продажби са били 20000 лв, през 2013 4000 лв, а през 2014 нула лева. Може би това е свързано с факта, че е много трудно да си направите резервация за преспиване във „ВИП Любовище“. Къщата за гости не се рекламира и не се открива в нито един от популярните портали за търсене на места за настаняване.

Биволъ заявява, че ще продължи да изследва собствеността и функционирането на явните и тайните къщи за гости, финансирани по ПРСР. Изданието апелира към читателите, които имат информация за роднински или партийни връзки и зависимости сред лицата, които са спечелили проекти за къщи, да сигнализират на gb.lo1714029978vib@t1714029978catno1714029978c1714029978 и във фейсбук страницата на сайта.

Обобщение на Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни