ЕС: Турция все още не е изпълнила изискванията за премахване на визовия режим

440

Анкара все още не е изпълнила седем от 72-те изисквания на Европейския съюз, които са условие за предоставяне на правото за турските граждани да пътуват безвизово в Шенгенското пространство. Това заяви европейският комисар по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитриос Аврамопулос.

„Изпълнени са 65 от 72 изисквания“, цитира РИА Новости думите на Аврамопулос.

В началото на май Европейската комисия предложи на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да премахне визовите ограничения за гражданите на Турция, ако Анкара до края на юни изпълни оставащите условия. Те включват мерки за предотвратяване на корупцията, преговори за оперативно споразумение с Европол, съдебно сътрудничество с всички страни-членки, преразглеждане на законодателството за борба с тероризма.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано заплаши да излезе от миграционното споразумение с ЕС, ако Европейският съюз не предостави безвизов режим за гражданите на страната му. Той заяви още, че Турция няма намерение да преразглежда антитерористичното си законодателство и обвини ЕС в двуличие./ Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни