Учени: цикличното гладуване създава изцяло нова имунна система, лекува нелечимите болести

stvolovi (2)

Какво се случва, ако ключът към поддържането на жизнена имунна система е просто да не се храним в продължение на няколко дни два пъти годишно?

Учени-изследователи от Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис твърдят, че периодичното, продължително гладуване (да не се храним между два до четири последователни дни) не само защитава срещу поражения на имунната система, но и стимулира регенерацията – особено при пациенти със слаба и нарушена имунна система.

Valter-Longo-Fasting-Longevity-Eat-Fast-and-Live-Longer-The-Health-Sciences-Academy1-320x315Валтер Лонго, професор по геронтология и биологични науки в колежа по геронтология USC Дейвис и директор на Институт по дълголетието USC, съпоставя ефектите на гладуването при мишки и хора, установявайки, че когато тези бозайници гладуват, броят на белите им кръвни клетки намалява. Резултатът – телата им „рециклират“ старите имунни клетки и така предизвикват производство на нови имунни клетки, които да ги заменят. Често с течение на времето имунните клетки се износват и спират да функционират на оптимални нива.

До скоро науката считаше, че не може да се направи много по въпроса с преодоляването на имунния дефицит, освен с процедурите със стволови клетки. Но това най-ново изследване показва, че периодичните цикли на гладуване задействат регенеративен ключ в тялото, променяйки сигналните пътища за хемопоетичните стволови клетки, които генерират кръвта и имунитета. „Нямаше как да предположим, че гладуването може да има такъв забележителен ефект за стимулиране на регенерацията на база на стволови клетки на хемопоетичната система“, заявява Лонго.

„Когато гладувате, организмът се опитва да пести енергия, и едно от нещата, които може да направи, за да спести енергия, е да рециклира много от имунните клетки, които вече не са необходими, и особено тези, които са повредени и износени. Това, което започнахме да забелязваме в изследванията на хора и животни, е че броят на белите кръвни клетки намалява при продължително гладуване. А когато започнете отново да се храните, кръвните клетки се възстановяват. Така започнахме да се питаме: Добре, откъде идват?“

Освен всичко друго, периодичното гладуване може да помогне за възстановяване на автоимунни нарушения, включително и тези, които са предизвикани от ваксини.

Докато изследването се фокусира основно върху пациенти на химиотерапия, чиито имунни системи буквално са опустошени от това смъртоносно, отровно лечение, резултатите от проучването се отнасят и за други, автоимунни заболявания. Чрез предизвикване на производството на нови, здрави имунни клетки, гладуването може да помогне на хора, страдащи от заболявания, които медицината е обявила за нелечими.

novini_stvolovi_kletki_03Оказва се, че продължителното гладуване принуждава организма да използва запасите от глюкоза, мазнини и кетони, както и голяма част от наличните бели кръвни клетки. Така на практика гладуването действа като детоксикация, изчиствайки старото и заменяйки го с новото. Изследователите твърдят, че реалният резултат е формиране на изцяло нова имунна система.

Цикличното гладуване спомага за понижаването на нивата на ензима РКА протеин киназа А, за който предишни изследвания доказаха, че укрепва регулирането на самовъзпроизвеждането и плурипотентността на стволовите клетки в допълнение към удължаване на дълголетието.

Периодичното гладуване помага също и за ограничаване нивата на хормона IGF-1, фактор на растежа, който се свързва с остаряването, прогресиране на тумори и риск от рак.

„РКА е ключов ген, който трябва да се изключи, за да могат стволовите клетки да преминат в регенеративен режим“, казва Лонго.

„Това позволява на стволовите клетки да започнат пролифериране и възстановяване на цялата система на организма. А добрата новина е, че по време на гладуването тялото се освобождава от елементите на системата, които са повредени, стари, или неефективни. Ако започнете периодично гладуване и сте със силно повреден организъм от химиотерапия или стареене, цикличното гладуване буквално може да генерира изцяло нова имунна система.“

1352448961_sovety-dlya-krepkogo-immuniteta-osenyu

Превод: Memoria de futuro

Източник: Natural news

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

 

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

 1. Снежина каза:

  По колко дни трябва да се прави гладолечението

  • Memoria de futuro Memoria de futuro каза:

   Копираме отговора на същия въпрос, зададен по-горе: Водата не се изключва, добре е да бъде изворна, защото няма примеси и химикали в нея. Има доста литература по въпроса в мрежата, потърсете и на други места за това колко дни и колко често. Но този материал е ценен с това, че дава становището на учени, които потвърждават с научни изследвания ползата от периодично гладуване. Явно е хубаво да се практикува по няколко дни според индивидуалните възможности, през няколко месеца. Много хора гладуват веднъж седмично и така се поддържат в здравословна форма, и отделно гладуват 2-3 пъти в годината по повече дни. Аз лично ще започна с 1 ден, след това с 2 дни , после 3 – хубаво е нещата да стават плавно и естествено, без стрес :)

  • алиса каза:

   Започва се с 24 часа седмично,постепенно се увеличава според възможностите на организма.

 2. Гергина каза:

  На моя приятелка мъжа и започна гладуване в продължение на 2-3 дни, след диагноза остеопороза. Заедно с това всяка сутрин клизма и захранване 2-3 дни със сокове и салати. Направи и второ завъртане, два дни даже без вода. Ефекта е поразителе, болките изчезнаха

 3. Ani каза:

  Ne moga da razbera kolko dena se gladuva i prez kolko dena stava tova gladuvane.Posle kak stava zahranvaneto kakvo se qde i kolko dena.

 4. Веселин Иванов каза:

  Аз миналалта година за велигден не ядох и не пих вода 3дена а накрая на юни 4дена без храна и вода а на този великден 4дина но мисля че е хубово да е 7 дни без храна и вода

 5. Бат Баян каза:

  Един ден сух глад / без вода и без къпане/ се равнява на 3 дена глад на вода. Повечето болести се преборват от тялото. Моят опит е 7 дена сух глад. Първият праг е третия ден. Тогава се случва повишаване на киселинността /ацедоза/ в тялото и започва лечението чрез самоизяждане /автолиза/ на стари, болни и чужди клетки. Започва криза на заболяването-боли поносимо.
  Лечение на сериозните заболявания започва след втората ацедоза- около 6-я ден. Моят проблем бяха болки в колената и тазобедрените стави нощно време/претоварване от фитнес/ На лекар не съм ходил от 10-15 години, но според писанията в мрежата трябва де е било коксартроза.След първото 3 дневно сухо гладуване болките изчезнаха за около два месеца. След първото 6 дневно сухо гладуване забравих за този проблем.Това беше януари 2015. Говорих с едно джи пи за гладуването и ми каза, че според традиционната медицина трябва да съм умрял два пъти за 6 дена и нейното мнение беше, че съм задържал вода и за тона съм оживял. На gladuvane.com може да научите повече за сухия глад.

 6. RADA каза:

  Az sam 47kg.na 60g ako probvam kakvo shte stane.

  • daw каза:

   Нищо лошо няма да стане :). Изчезва само излишното и увреденото. Но прочетете как точно се процедира, и с глада, и със захранването. Гладуването е сила, но просто всеки организъм е различен и затова трябва внимание в началото.

 7. Силвия каза:

  Колко дни гладувате и пълен глад или на плодове?

 8. Кремена Гочева каза:

  Подходящо ли е гладуването при ракови заболявания?

  • Кристина Расташка каза:

   Точно тогава е наложително! Потърсете във фейсбук Ади и Милен Цветкови имат страница . Точно храната е тази ,която ни разболява . :-(

  • Аксения каза:

   Тъй като този метод ми помогна, започнах да го изучавам и от иьвестнно време практикувам. Споре д мен не само че помага, а и е ,„задължително” дс ичистите тялото си от токсини, и много важно да се опитате да изхвърлиите токсините от ума си, да освежите духа си. Тази света троица която има всеки от нас/душа, дух и тяло/ е нашето спасеное или падение, зависи с какво се храниим или как се отнасяме и грижим за нея

  • ИВАНОВА каза:

   задължително е …

 9. Еми каза:

  Имам именно заболяване Хашимото. Има ли информация за това,тъй като взимам всеки ден хормон

 10. Янка Люцканова каза:

  Стреса, неприятните емоции – от тях са 98% от заболяванията, ако успявате да ги избегнете не ви трябва никакъв глад. Хапвайте си умерено организма има нужда от всичко. Ако проведете гладуването още повече захранването неправилно може да си докарате голяма беля.

 11. Гюрга каза:

  От 25 год. гладувам два пъти в годината, по книгата на Лидия Ковачева.
  Правете го и ще откриите промените в организма ви.

 12. Красимира каза:

  Гладуването е много полезно, но трябва и да сте добре инфармирани. Георги Жеков има книга на тази тематика. Препоръчвам! Аз гласувах във фаза на възпаление на ставите и то сериозно и продължително. Призовавам четете, информирайте се и търсете алтернативни методи. Понякога въпреки уважението ми към докторите има и по безобидни методи които помагат и са по-ефикасни от традиционните медикаменти. Успех , не е лесно но си заслужава особено при по тежки и упорити заболявания.

 13. Радо каза:

  Два пъти седмично по 36 часа, пие се вода, поне по 3 литра на ден.

  И махнах напълно от живота си сладкото и брашното! Напишете в Гугъл „режим узунов“ и ако пожелаете можете да промените напълно себе си.

  • Силвия Атанасова каза:

   Е, как го махнахте сладкото!? Най-голямата ми слабост. Въпреки, че направих много промени и изключих доста групи храни, смея да твърдя, че се храня здравословно, но със сладкото и шоколада не мога да се справя! Може да не консумирам, например захар в чая, баклави (много любимо), тортички и пастички, но „сладкото“ пак си го набавям под друга форма – мед, сушени плодове, уж чер шоколад и други подсладители, за някои имам големи съмнения и опасения и въпреки всичко ги използвам, особено сега зимата. Постоянно чета и търся оня „вълшебен трик“ , който ще ме откаже от сладкото:))) Благодаря!

 14. Борис анов каза:

  Излекувах парадонтоза за 4 дни преди 30г

 15. Лиляна Стаева каза:

  А как стоят нещата с гладуването при диабетиците Ако някой диабетик го прави,моля да ми отговори

 16. Гален каза:

  На това му се казва Intermittent fasting! Dr. Jason Fung има YouTube channel, ако някой се интересува множество да му слуша лекциите! Ползите от гладуването са много!

 17. Радо Трайков каза:

  Той и Настрадин ходжа така, тамън научил магарето си да не яде и то взело, че умряло! Мисълта ми е – по-полека с лудите съвети, може да убиете някого!

 18. Юлия Николова каза:

  ГЛАДУВАНЕТО И НАЙ-ВАЖНО ЗАХРАНВАНЕТО ТРАБВА ДА СЕ ПРАВЯТ ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА ИМАТ И ЛОШ КРАЙ ПРИ САМОВОЛНОТО И БЕЗОТГОВОРНОТО ИМ ПРОВЕЖДАНЕ И СЛЕД ТОВА НИКОЙ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ.
  ЛИДИЯ КОВАЧЕВА ПОМОГНА И ИЗЛЕКУВА СЪПРУГА МИ, НО ТЯ СЛЕДЕШЕ СЪСТОЯНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ СИ И ТЕ ИМАХА НЕПРЕКЪСНАТ КОНТАКТ С НЕЯ.
  СВЕТЛА Й ПАМЕТ! БЕШЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ЧОВЕК.
  ТЯ ОСТАВИ НЕЙНИ УЧЕНИЦИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛИ КАТО Д-Р ГЕОРГИ ГАЙДУРКОВ, Д-Р ЛЮДМИЛА ЕМИЛВА И ДР.
  АЗ И СЕГА ПОДДЪРЖАМ КОНТАКТ С Д-Р Г. ГАЙДУРКОВ, КОЙТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБЪР ЛЕКАР И ЧОВЕК.

  НЕ ПРОЯВЯВАЙТЕ САМОИНИЦИАТИВА!
  ГЛАДУВАНЕТО И ЗАХРАНВАНЕТО СА НОЖОВЕ С 2 ОСТРИЕТА!
  ПРАВЕТЕ ГИ ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни