Бъдещето: Технологиите, които ще променят живота ни (3)

Sputnik3_01

В Първа и Втора част на обзора  Бъдещето: Технологиите, които ще променят живота ни (Вижте ги тук –  (1) и (2)  ) ви представихме очакваните достижения в областта на зелените технологии, невротехнологиите, нанотехнологиите и биотехнологиите. В нястоящата и последна Трета част ще стане дума за дигиталните технологии.

2016-05-21_210940Картата на научните и технологични открития (Timeline of Emerging Science and Technology) на Imperial College, London e замислена и създадена от  Алекс Аяд (вляво) и Ричард Уотсън. Авторите на проекта описват очакванията си за развитието на 5 водещи научни области през следващите няколко десетилетия – зелените технологии, невротехнологиите, нанотехнологиите, биотехнологиите и цифровите технологии. Екипът проучва и представя тенденциите и големите идеи, които сега са само лабораторни открития, но им предстои да направят своя пробив в бъдеще.

2016-05-21_210916Освен положителните им страни, Аяд и Уотсън са се опитали да предскажат и разрушителния потенциал на иновациите. Те описват вероятното (от наши дни до 2030 г.) и възможното (след 2030 г.) бъдеще, разчитайки сигналите на настоящето. Това е една вдъхновяваща визия за бъдещето, която стимулира дискусиите, сътрудничеството и въображението в петте големи научни направления.

Sputnik_01

Преглед на модерните технологии по версията на Imperial College в Лондон

 

ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

1.Дигиталните технологии в наши дни

Броят на мобилните телефони надвишава броя на хората
Запис
на житейски събития
Криптовалута
Четки за зъби с интернет връзка
Очила с допълнена реалност
Нокти с NFC
(близка безконтактна връзка)
Алгоритми за предотвратяване на престъпления
Надгробни плочи с QR-код
Робот-хирург, управляван от друг континент
Камери за наблюдение с функция за разпознаване на лица
Виртуални аватари-момичета
Базови игри с интерфейс „мозък-компютър“

IT-технологиите преминават като червена нишка през нашия свят и именно те рисуват очертанията на нашето бъдеще. Всяка от по-горе описаните области е неизбежно свързана с огромни потоци от информация, със сензори, които я обработват, и с огромни хранилища за данни, за които беше въведен нов термин – big data. Тази област е особено интересна с това, че в нея зачатъците на новия свят се появяват най-бързо от всичко останало. Горната таблица не успява да навакса всичко – в нея вече можете спокойно да добавите Oculus Rift и неговите аналози.

Sputnik3_02

Системата за виртуална реалност Oculus Rift, разработена и произведена от Oculus VR

 

Трудно е да се повярва, но хирургична операция с помощта на робот, управляван от лекари от друг континент, е проведена преди цели 14 години.

Криптовалутите се появиха неотдавна, но вече са забранени в някои държави, а прости устройства, които ви позволяват след тренировка бавно да печатате текст, вече са на разположение на пазара. Съществуват дори дронове, контролирани от мисълта. Само можем да гадаем за нещата, с които разполагат военните.

ВИДЕОPuzzlebox Orbit: дрон, управляван със силата на мисълта

 

2. Дигиталните технологии 2015-2030 г.

Езиков превод в реално време
RFID-импланти, съхраняващи личните данни
Изкуствен интелект в неспецифични медицински операции
Роботизирани устройства, които не се нуждаят от надзор
Камери за видеонаблюдение, четящи по устните
Кибератаки, които могат да предизвикат прекъсване на тока в целия град
Квантови компютри, използвани за атаки срещу криптографски алгоритми
Безжична комуникация, която не се нуждае от батерии
Автономно електротакси
Изчезване на физическите банкови карти
Облекло, даващо допълнителни тактилни усещания
(усещания за допир)
Роботизирани системи за наблюдение с размера на насекоми
Холографско съхранение на данни
Изкуствен интелект в автономно сражение на дронове
Сензорна мрежа „умен прах“

Данните, публикувани от Сноудън, включително потенциалната възможност за хакване на всички СИМ-карти от НСА, предполагат, че съдбата на единния интернет е под заплаха. Държавите или квазидържавните образувания на бъдещето могат да се обърнат към изолираните мрежи. Независимо от това, заплахата от кибератаки и злонамерено използване на разузнавателни средства само ще расте. Днес разрешените камери за наблюдение още не могат да четат по движенията на устните, но в бъдеще ще ни се наложи да говорим за неща, опасни за бъдещето на държавната система, без да отваряме уста. Кибератаките също ще стават много по-опасни, тъй като „интернет-нещата“ де факто са „интернет-неща, които могат да бъдат хакнати.“

Криптографията също ще се окаже под заплаха. Надеждността на криптографските алгоритми зависи от сложността на решаване на определени математически задачи. Някои от тях, например алгоритъмът RSA, се основават на разлагането на множители на  големи прости числа (факторизиране). Ако в конвенционалния компютър (в случая на двоична система) битът може да има две състояния – 0 или 1, то в квантовия q-bit едновременно са налице и двете условия, което значително може да ускори изпълнението на определени задачи. Макар че разработката на такива устройства е на начално ниво, след известно време предимството на тези компютри може да бъде реализирано.

На този етап (което, между другото, записано в почти всички доклади на различни военни мозъчни тръстове) важна роля в бойните действия ще започнат да играят автономните алгоритми за унищожаване, позволяващи на бойни роботи да излязат на бойното поле. Най-вероятно всичко ще започне с безпилотни летателни системи, като най-добре развитите. Това ще постави въпроса за статута на пилотите – армейският елит. Без съмнение, тяхното лоби ще се опитва всячески да възпрепятства въвеждането на устройства, способни да маневрират по-добре и да не загинат от претоварването.

2016-06-04_200748

Миниатюрен робот-комар

 

Голямо внимание ще трябва да се обърне на изолацията на помещения и защита от смущения. Миниатюризацията на роботите ще доведе до това, че от зоркото око на микрообектива ще бъде много трудно не просто да се скрие нещо –  скритата в него игла с капка отрова може да стане причина за преврат в някоя държава от Близкия изток, например. Не е лесно дроновете да бъдат свалени с помощта на обикновено стрелково оръжие, а какво ще стане, ако роботите летят в рояк?

Неотдавна в САЩ избухна скандал, когато безпилотен самолет попадна на територията на Белия дом. В списание Wired беше описана интересна ситуация, която позволява да разберем защо този инцидент предизвика толкова шум. Оказа се, че Министерството на вътрешната сигурност на конференция, отворена само за журналисти, е показало примери за бой между група дронове, натоварени с експлозиви, на стойност 5 хиляди долара, и колона от бронирани автомобили. В крайна сметка военната техника изгубила битката.

ВИДЕО – Самолетите RC (наричани още таргет-дронове) летят със скорост над 135 мили в час. Със своите светкавични отбранителни маневри и малък размер те са почти невъзможна мишена за стрелковото оръжие

Миниатюрните автономни системи могат да организират мрежа, предавайки данни за противника на голямо разстояние, и то независимо от загубите в групата. С помощта на нанотехнологиите може да се стигне и по-далеч и да се разпръсква „умен“ прах, състоящ се от микросензори. Няма съмнение, че рано или късно подобни средства за борба ще бъдат изобретени, но някои страни просто няма да догонят прогреса.

3. Дигиталните технологии, 2030- …

На хората в градовете се забранява да карат самостоятелно автомобили
Алгоритми за предсказване на война
Войната се смесва с играта
Броят на роботите надвишава броя на хората
Количеството на Интернет-вещите надхвърля 1 трилион
Помощник-аватар, който ви съпровожда през целия ви живот
Запис на целия човешки живот, от раждането до смъртта
Оптични изчисления
Компютрите започват да притежават статистическа интуиция
Напълно автономни бойни роботи
Използване на квантови компютри за разработка на материали

Изключително трудно е да се определи на какво ниво ще бъде най-бързо развиващата се сфера за повече от 15 години напред. Много учени и футуристи въвеждат на този етап понятието мощен изкуствен интелект, макар и не равен на човешкия, но способен да изпълнява много от неговите задачи. Навярно всяко тълкуване на  съществуващите изследвания в крайна сметка ще се окаже погрешно. Няма съмнение обаче, че повишените разходи за оборудване и нарастващите изисквания ще доведат до това, че в разработката на бойни роботи ще се инвестират огромни ресурси. Алгоритмите за автоматично управление работят достатъчно добре и днес и може да се разчита, че в рамките на няколко десетилетия те вече ще се превърнат в стандарт.

Поевтиняването и намаляването на размера на сензорите ще доведе то това, че по-голямата част от живота си ще прекарваме в „умен“ облак, който грижливо измерва температурата на тялото ни и ни наблюдава с миниатюрни устройства. Тогава навярно частният живот ще се превърне във важна валута.

Sputnik3_04

„Умният“ прах е безжична сензорна мрежа, съставена от микро електро-механични сензори (MEMS). Целта е те да станат с големината на песъчинки или прашинки, но пред технологията има да дълъг път, за да постигне тази цел.

 

Освен всичко друго, миниатюризацията на устройствата за наблюдение може да доведе до това, че данните за някоя военна операция ще бъдат достатъчни, за да се изработи неин математически модел. Днес вече съществува едно интересно направление – клиодинамиката, посветена на математическото моделиране и обяснение на социално-исторически процеси и събития с исторически мащаби (например – Пътят на коприната). Дисциплината предизвиква немалко въпроси в академичния свят, като например – как стотици килограми микросензори могат да дадат нужното количество отговори? Впрочем, да се надяваме, че в този период и метеорологичните прогнози ще станат по-точни.


 

В настоящия обзор беше представена само малка част от технологиите, притежаващи потенциал да променят света и в нашето дешифриране по неволя бяхме принудени да се докоснем само до най-интересните от тях. Защо е толкова важно да се съставят и анализират тези списъци?

На първо място, за да не се създава лъжливото усещане, че науката стои на едно място: няма колонии на Марс, а от „Завръщане в бъдещето“ все още имаме само обувки със самозавързващи се връзки. Броят на изследванията непрекъснато се увеличава и със сигурност се отразява на нашето ежедневие. Ние сме твърде свикнали с нашия свят, очакванията ни растат, но за да осъзнаете мащаба на това, което се случва, просто погледнете списъка с технологии.

На второ място, трябва да се признае, че Вярата в Технологичния Прогрес и във Всемогъщата Техническа Сингулярност всъщност не е най-успешното копие на концепцията за Небесното Царство на земята. Всички тези технологии са тясно свързани една с друга и при такова ниво на взаимовръзка е достатъчно и най-малкото нещо да се обърка, за да бъде затворен за дълго пътят към изкуствения интелект. А обичаят, или по-скоро ритуалът за снабдяване с интернет на всяко ново устройство постепенно води до това, че тъканта, покриваща нашия свят, става все по-тънка и по-уязвима.

Sputnik3_05

Силата на описаните технологии ще даде на техните притежатели наистина магически сили – именно такива ще изглеждат за тези, които няма да ги притежават. Краят на стария световен ред вече започна и войната ще се води включително и за него. Стабилният период приключи и бъдещето ще се разпределя още по-неравномерно, отколкото преди. Да се надяваме на технологиите като на Спасител е глупаво и опасно.

Първа част на материала : Бъдещето: Технологиите, които ще променят живота ни (1) (зелени технологии и невротехнологии)

Втора част на материала: „Бъдещето: Технологиите, които ще променят живота ни (2)“ (нанотехнологии и биотехнологии)

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: S&P

Още от автора: Иван Селиванов

Иван Селиванов е руски публицист и автор на текстове в областта на науката и технологиите. Част от екипа на онлайн списанието S&P – едно от най-влиятелните и четени издания в Русия.

  1. udjs каза:

    Това е едно страшно бъдеще в което няма нищо човешко!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни