Джоан Роулинг: Който не харесва чернокожата Хърмаяни, е расист и идиот

php62itvs_559x345

Нома Думецвени като чернокожата Хърмаяни Грейнджър

 

През последните няколко дни в интернет се въртят снимки на актьорския състав, който ще играе в новата пиеса от света на Хари Потър – „Прокълнатото дете“.

Част от хората бяха шокирани, че за ролята на порасналата Хърмаяни е избрана чернокожата актриса Нома Думецвени, чието дете с Рон Уизли също е чернокожо.

Тогава Джоан Роулинг припомни думите, които неведнъж е казвала – че никъде в книгите си не е посочвала, че героинята ѝ е бяла, а само че има къдрава коса и големи предни зъби. Нещо, което феновете ѝ разобличиха като лъжа, цитирайки места от книгите, от които става ясно, че тя всъщност е бяла.

Наскоро авторката коментира пред „Обзървър“, че критиците на цвета на кожата на Хърмаяни са „банда расисти“, но е очаквала подобна реакция.

„С опита, който имам в социалната мрежа, очаквах, че идиотите ще продължат да идиотстват. Но какво мога да кажа? Така е устроен светът. Нома бе избрана, защото е най-добрата актриса за ролята“, каза тя.

Според нея повечето хора се радват на избора на актьорите, но добавя:

„Имаше банда расисти, които ми казаха, че само защото съм написала, че Хърмаяни е „побеляла“ от страх – тя трябва да е бяла жена. На мен ми беше трудно да приема твърденията им, но реших да не се връзвам и кратко и ясно заявявам – Хърмаяни може да е чернокожа с моята абсолютна благословия и ентусиазъм“.

ema-harmaiani-27065-500x334

Ема Уотсън в ролята на Хърмаяни Грейнджър в „Хари Потър“

 

Източник: Оffnews

  1. Мария каза:

    Джоан Ролинг се е побъркала от толкова милиони долари хонорари и разбира се, от толерастия. Превърнала се е във верен слуга на авторите на Новия световен ред.

  2. Екатерина каза:

    Изобщо не може да става дума за расизъм от страна на феновете на филма.Нима е очаквала след участието на Ема Уотсън с лека ръка да сложи чернокожа актриса и всички да ахнат.Всички са свикнали с Уотсън и подобна драстична промяна предизвиква шок и изненада.А новата актриса може и да е много добра в професията си,но дано не отнесе негативи от избора на Роулинг за това си участие.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни