Меркел се обяви за обща икономическа зона с Русия от Владивосток до Лисабон (обобщение)

merkel-in-guestrow-wir-muessen

На конгреса на Християн-демократическата партия (ХДС) в Мекленбург-Форпомерн Ангела Меркел се обяви за незабавно премахване на икономическите санкции срещу Русия.

„Ако правителството в Москва изпълни поетите ангажименти, произтичащи от Минските споразумения за регулиране на кризата в Източна Украйна, то аз съм за това, Русия да започне стъпка по стъпка сближаване с европейското икономическо пространство, за да имаме накрая една обща икономическа зона от Владивосток до Лисабон – цитира думите на Меркел вестник Франктфуртер алгемайне Цайтунг

Вестникът припомня, че понастоящем Германия и Франция полагат усилия за постигането на примирие и провеждане на местни избори в Източна Украйна.

„Определянето на дата и приемане на закон са предпоставка за търсения привилегирован статус на Луганска и Донецка области в Източна Украйна, контролирани от проруските сепаратисти. Ако това бъде изпълнено, то ние можем веднага да прекратим санкциите“ допълва Меркел.

Понастоящем ЕС обсъжда, дали да бъдат продължени санкциите срещу Русия, които изтичат в края на юни, с още половин година.

Промяната на позицията на Ангела Меркел спрямо санкциите дойде след редица изказвания на водещи политици от нейната партия (ХДС) и от представители на социалдемократите, както и на икономисти в Германия през последните дни, които призовават правителството да сложи край на санкциите срещу Русия.

Ще припомним някои от тях:

5e_cdqnhiФранк-Валтер Щайнмайер, външен министър на Германия, пред вестник Берлинер тагесцатунг Изолацията не е политика. Да се сложи край на западната изолация спрямо Русия. С малко реализъм всеки би осъзнал: за преодоляването на международните огнища на кризи ние се нуждаем от Русия“.

1200x-1Вестник Ди Велт изтъква аргумента на министър-председателя на провинция Саксония Станислав Тиллих (ХДС)целта е да се  прекратят икономическите санкции срещу Русия възможно най-скоро. Русия е важен търговски партньор за Германия и ЕС, който ние не можем да си позволим да губим за дълъг период“. Вестникът цитира също и думите на Тиллих: „Аз желая диалогът с Русия да бъде подновен, за да могат да се изясняват и да бъдат премахвани от света различните политически въпроси с Русия.“

 „Германия и Русия се нуждаят една от друга, двете страни имат икономическа полза от намаляване на напрежението. Око за око и зъб за зъб никога на са били външнополитическа стратегия, която да води  към целта – думи на социал-демократа Гарелт Дуин пред вестник Ди Велт.

В същото време прави впечатление, че Западът търси причини, за да продължи санкциите срещу Русия – констатира в статията си от 3.6. вестник Дойче Виртшафтс Нахрихтен (ДВН).

Като потвърждение на тази констатация идва публикуваното вчера съобщение на вестник Ди Велт за скорошното приключване на новата Бяла книга на правителството на Германия. Книгата, която представлява основно ръководство за взимане на решения по въпросите на сигурността, е отлагана десет години, последната й версия е от 2006 г. Засега в последната й редакция Русия се определя не като партньор, а като съперник. Вестникът цитира откъс от книгата, в който е записано, че с „демонстрираната готовност да прокарва силово своите интереси в Крим и Източна Украйна и едностранно да мести гарантирани от международното право граници, Русия поставя под въпрос установения след края на Студената война мирен ред. Това имало последствия за сигурността на Германия. Русия се отвръща от Запада, акцентира върху стратегическо съперничество и увеличава военната си активност на външните граници на ЕС“ – писа Ди Велт.

Остава открит въпросът: чела ли е Меркел подготвяната Бяла книга и ще се промени ли нещо от последното изказване на канцлера след публикуването й. Все пак икономическите интереси имат своя логика.

DWN-Merkel-Nato-768x527

Ангела Меркел с гнералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък в Канцлерството в Берлин

 

Обобщение от германската преса: Алесандър Александров / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Хигиенист каза:

    Ще ви се…
    Нещастни кремълоиди…
    На Куково лято щяло да стане…

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни