В Йейл искат закриване на курса по класическа литература – авторите били само бели мъже

640

Студенти в престижния американски Йейлски университет започнаха подписка за закриването на курса по класическа английска литература, защото той включва само бели автори, и при това само мъже – като Шекспир, Милтън и Чосър, съобщи британският „Гардиън“.

Според студентите е „неприемливо студент в Йейл, който иска да учи английска литература, да чете само бели автори от мъжки пол“.

Престижният университет включва в академичната си програма по английска филология 2 семестъра за изучаване на автори, обявени за „велики английски поети“: Уилям Шекспир, Джон Дън, Джон Милтън, Джефри Чосър, Едмънд Спенсър, Александър Поуп, Уилям Уърдсуърт, Т.С. Елиът.

Според висшето учебно заведение, целта на курса е да даде обширни въвеждащи познания на студентите за основните традиции на английската литературна традиция.

Част от студентите обаче обявиха петиция за „деколонизация“ на учебния курс, с искане да се премахнат изискванията в него да участват само класически автори и вниманието да се пренасочи към модерни писатели и поети, чието творчество е съотнесено към различните полове, раси, сексуалност, етническа принадлежност и хора в неравностойно положение.

Според студентите „една година, прекарана в семинар, в който липсва литературният принос на жените, цветнокожите и различните етноси, вреди на всички студенти, независимо от тяхната идентичност, и по този начин се създава култура, враждебна към цетнокожите.“

Участничката в петицията Адриана Миел заяви пред студентския вестник, че „промяната в курса на английския департамент на Йейл е необходима, защото сегашната програма отхвърля критичното отношение, ерудицията и анализа, които са характерни за другите департаменти на висшето заведение.“

Превод: Memoria de futuro

Източник: The Guardian

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни