Сена потопи Париж (снимки)

Sena_01

Вече няколко дни нивото на река Сена продължава да се покачва, превишавайки рекордните нива за последните 34 години. Кметът на Париж Ан Идалго е принудена да предприеме спешни мерки за защита на града от наводненията. Затворени са Лувърът и музеят д’Орсе, спряно е движението на влаковете RER C. Френското външно министерство взе мерки, за да защити собствената си сграда от наводнение.

По данни на френската национална служба за мониторинг на наводненията Vigicrue, след продължителните дъждове нивото на водата на Сена е нараснало до рекордни нива.

Sena_02

Тази сутрин, в 07:00ч. местно време, то се повиши до 5.55 метра. Залети са долните речни диги. Движението на речни съдове е спряно от съображения за сигурност.

Sena_03

В централната част на града е блокирано движението по интегрираните с градския транспорт линии на влаковете от Регионалната експресна мрежа RER C, които обслужват и парижките предградия.

Sena_04

Днес за посещение са затворени Лувърът и музеят д’Орсе. Служителите им прехвърлят колекциите на по-горните етажи.

Sena_05

Метеорологичната служба Meteo France съобщи, че най-високото – „червено“ ниво на опасност остава в департамента Сен-е-Марн.

Sena_06

Външният министър Жан-Марк Еро съобщи, че Министерството на външните работи на Франция, което се намира на брега на Сена, е предприело мерки за защита на своя комплекс сгради от наводняване.

Sena_07

„В момента нивото на водата продължава да се покачва. В мазетата на сградите е разположено електронно оборудване, и по-конкретно – важно комуникационно оборудване. Взимаме всички мерки, за да не пострада“, заяви Еро.

Очаква се нивото на Сена в следващите часове да продължава да расте и да достигне своя пик през втората половина на деня – от 5,70 до 6 метра. За щастие времето в централната част се подобрява, така че по-късно може да се очаква понижаване на нивото на водата.

Sena_08

В същото време, ситуацията остава напрегната в други райони на столичния регион, където хиляди жители на малки градове бяха евакуирани от домовете си заради наводненията. По предварителни данни, жертви на лошото време са станали двама възрастни хора.

Sena_09

Напомняме, че през 1982 г. нивото на водата в река Сена се вдигна до 6.15 метра, а рекордното ниво от 8,62 метра е отчетено през 1910 г.

Обобщение от чуждата преса: Цеца Христова / Memoria de futuro

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. ъ каза:

    не слушкат франсетата и това е….самолет им свалиха, стачки им вдигнаха, а сега и едно наводнение пук току виж им дошъл акъл в главата….

  2. таня каза:

    Много точно! При германците е същата работа…..

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни