Илон Мъск, собственик на космическата компания SpaceX : Вероятно ние живеем в Матрица

elon-musk

Elon_Musk_2015Илон Мъск е американски инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер, роден през 1971 г. в Претория.

Понастоящем е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията SpaceX, както и главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla Motors. Той е основател на SpaceX и е сред основателите на Tesla Motors и системата за онлайн разплащане PayPal. Член е на Съвета на директорите на компанията SolarCity, основана от негови братовчеди.

800px-Falcon_9_COTS_Demo_F1_LaunchИсторията на SpaceX започва, когато Илон Мъск решава да изпрати частен космически апарат на Марс, но щом разбира колко скъпо струва изстрелването, решава да създаде собствена космическа компания, която да направи революция при космическите полети в технологично и ценово отношение. SpaceX е основана през 2002 г. и Мъск инвестира $100 милиона. Впоследствие SpaceX е избрана от НАСА да получава субсидия в размер на $278 милиона, за да разработи безпилотна система за доставка на товари до Международната космическа станция (МКС).

След конкурсен подбор през 2014 г. НАСА сключи договори за разработване на нови пилотирани космически кораби за полети до МКС с Boeing и SpaceX – съответно за ​ 4,2 милиарда и за 2,6 милиарда долара.

SpaceX разработва двигателите Merlin, Kestrel, Draco, SuperDraco и Raptor, който ще се използват за бъдещите полети до Марс. Merlin е първият чисто нов американски двигател, разработен от програмата Аполо насам.

Вероятно е виртуалният свят, изобразен във филма „Матрицата“ да е повече реалност, отколкото фантазия, заяви Илон Мъск и предложи своите аргументи вчера на годишната конференция на RecodeCode Conference в Калифорния. Mагнатът-футурист отговори на въпрос на топжурналиста и експерт по съвременни технологии Джош Тополски с внимателно обмислени аргументи и направи заключението, че ние най-вероятно съществуваме в компютърно генерирана реалност на напреднала цивилизация.

Thematrixincode99

Мъск посочи, че всичко започва преди четиридесет години със създаването на базисни видео игри като Понг, а в следващите четири десетилетия видеоигрите са направили изумителни експоненциални подобрения до точката на днешните фотореалистични 3D симулации.

„Ако разгледаме всеки случай на подобрение във всички области, то в един момент игрите ще станат неразличими от реалността, дори ако този темп на напредък е хиляда пъти по-бавен, отколкото е сега, заяви Мъск. Дори в случая нека да си представим, че това предстои да се случи след 10 000 години някъде в бъдещето, което е нищо в сравнение с еволюционните мащаби“, продължи той.

„Трябва да се има предвид, че ние вървим ясно по тази траектория – към игри и виртуални симулации, които са неразличими от реалността. Те ще могат да бъдат играни от всяко устройство и компютър, а те ще са милиарди и шансът нашата реалност да е основна, е също едно на милиард“, заяви Мъск.

В крайна сметка оценката на Мъск е точно тази  – има много голяма вероятност реалността, която възприемаме, всъщност да е някаква форма на симулация.

1453477323Flutter_of_Butterflies_beyond_Borders_01

„Това не трябва да звучи отчайващо. Напротив, ние трябва да се надяваме, че живеем в симулация, защото това означава, че има надежда за човечеството. Ако в крайна сметка можем да създадем реалистични виртуални симулации – а степента на технологичен напредък показва, че можем – тогава ние ще създадем милиарди виртуални светове с милиарди виртуални същества. И щом ние можем да създадем тези симулирани същества, тогава ние също може да сме продукт на симулация от друга цивилизация. Ако тази друга цивилизация успява да създава виртуални реалности, тогава за нас няма да последва реално разрушение.

Ако, обаче, ние не можем да проектираме реалистични симулации, това ще означава, че сме претърпели някакви катастрофични събития и по този начин човечеството е обречено. Или ние създаваме в бъдещето симулации, неразличими от реалността, или цивилизацията престава да съществува“, завърши той.

Мъск също заяви, че колонизацията на Марс е по-близо, отколкото си мислим.

Компанията SpaceX до края на 2017 г. трябва да построи корабите CST-100 Starlineri и Dragon и година по-късно да завършат тестовите изпитания. Планира се още от 2018 година на всеки 26 месеца Dragon да пътува до Марс.

Припомняме, че НАСА покрива половината от разходите за създаване на тези кораби, а останалите средства SpaceX и Boeing влагат сами или привличат частни инвестиции. Според изчисленията на разработчиците едно място на борда на CST-100 Starliner и Dragon ще струва около 60 милиона долара. В НАСА смятат, че корабите ще позволят на Международната космическа станцията да пребивават седем специалисти и това ще отвори нови възможности за научни изследвания и подготовка за бъдещи пилотирани полети до Марс. Освен това се работи над създаването на космически хотели за туристи, които могат да се скачват с МКС.

Мъск също сподели, че темата за изкуствения интелект го вълнува особено.  Според него хората трябва да положат повече усилия самите те да се развиват до нивото на роботите, защото в противен случай „ние ще сме толкова по-нисши спрямо тях от гледна точка на интелекта, че ще станем техни домашни любимци”. Мъск допусна като изход внедряването на цифрови технологии в човешкото тяло.

Превод: Memoria de futuro

Източник: Recode

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. ivo_isa каза:

    Тоя, се е напушил май…
    И не забравяйте, че е Мъск :-)
    „…Туск също заяви, че колонизацията на Марс е по-близо, отколкото си мислим…“

  2. Безименен :-) каза:

    Мъск е гений ама в нещо друго, не в технологиите. И не се изискв много, за да се разбере какво.

    Първо, Тесла, знаете на какъв инструмент в България се казва тесла, не е в бизнеса с коли а с БАТЕРИИ ;-).
    Второ, Тесла се търгува над 60 ПЪТИ стойноста на приходите и :-))). Т.е. всеки долар приходи струва повече и повече на „инвеститорите“. Ерго Мъск продава „визия“,като Стив Джобс, иженера там пак е Стив ама Возняк, не печалба ;-))). Пробвайте се да се аргументирате, че това не е типична набалончена компания. Например като Енрон и подобни Хай_Надути компании. За Епъл историята е сходна.
    Така, че той е „промотер“ а не инженер. Само е сертифициран като такъв. И е „визионер“, който знае как да прибере субсидиите на данъкоплатците. Като „пресъхне извора“, ще го „шътне-даун“. Вервайте ми :-), имам опит в наблюдението на тез дела :-))).
    Имаше едно книжле за продавача на надежда :-). Но има и хора с по-интересни идеи. Например „надолнището на надеждата“ !

    Има и друго книжле, любимото на хора като Бернард Барух и Джеси Ливърмор :-). Не знам дали Мъск го е чел. Ако не, и чете форума, му го препоръчвам :-))).

    Тесла(компанията) не е изобретила електромотора, а Тесла(Никола) Човека.

    А има и водородни електро двигатели, Балард продаде технологията на Мерцедес и си остави само бизнеса с батериите. Мъск реагира подходящо ;-))).

    https://www.youtube.com/watch?v=Y_e7rA4fBAo#t=600

    То и тока в колата му следва да се вземе от електрическата мрежа, която виждате по-долу от какви източници произлиза ;-).

    Електроенергетиката разчита основно на парогенератори(въглища и уран), водни турбини и газотурбинни генератори. Другото или е непостоянно или скъпо.

    Ей ви малко инфо колко плащате по енергийния микс от документа на НЕК от сайта на НЕК, за който такива като Мъск нехаят ;-).

    АЕЦ Козлодуй – 30лв/МВтч(основно за ИЗНОС – ха-ха-хааа как-Минкее); ТЕЦ Марица-Изток 2(когато работи за НЕК, предимно ИЗНОС за Турция) – 68.3лв/МВтч, ВЕЦ на НЕК(предимно Чаира/Белмекен) – 59.1лв/МВтч – Това са евтините източници, предимно за ИЗНОС.

    А сега вижте това което основно ви формира цената на тока на какви цени се произвежда :-))).
    ТЕЦ Марица-Изток 1, 3 – 149.12, 108.64лв/МВтч; ВИ(възобновяема) енергия – 224 лв/МВтч. Като и във ВИ енергията има разлики – малки ВЕЦ – 150.56лв/МВтч; Вятър – 183.85 лв/МВтч; Слънце – 501.2лв/МВтч; Биомаса – 418.88лв/МВтч

    Така, че шарената приказка за „неземните“ технологии си има и „тъмна“ страна и цена естествено ;-))).

  3. Безименен :-) каза:

    Eдно филмче за ракети и совалки. Мъск и там е далеч от Корольов и ФонБраун(основателя на НАСА). Т.е. самата НАСА има проблеми с финансовата тежест на совалките, заради което убива „Титан“ но дава пари и техници на Мъск ;-))))))).

    https://www.youtube.com/watch?v=DT7Yx5kxYco#t=3460

    Това са фамозния проф. Файнман и командващ въздушно-космическото командване на САЩ ;-).

  4. Безименен :-) каза:

    Хайде и Колумбия !!! и тук иде реч за компромиси заради пари и натрупана рутина от „успеха“.

    https://www.youtube.com/watch?v=nJUAGc9yH6A

  5. Безименен :-) каза:

    Добре де ей ви нещо и по-„наукообразано“ :-):

    „As part of our analysis, we constructed a detailed
    DCF model and used it to value Tesla at three separate
    dates: before the start of the run-up, during the run-up,
    and at the end of the run-up. The valuations all yield
    value estimates that are well below the market price
    (at the time of the valuation), with the price at more
    than two and one-half times an aggressively optimistic
    value estimate. From this perspective, we conclude
    that investor sentiment played an important role in the
    run-up.
    Our event study analysis of the information that
    arrived during the run-up period leads to a similar conclusion.
    Though good news did arrive during the run-up
    period, there were no path-breaking innovations, such as
    the development of new technologies or the introduction
    of new products. Earnings and revenue surprises
    were net positive, but not dramatically so.“

    BRADFORD CORNELL
    is a visiting professor
    of financial economics
    at the California Institute
    of Technology in Pasadena,
    CA.

    ASWATH DAMODARAN
    is a professor of finance
    at the Stern School of
    Business at New York
    University in New York,
    NY.

    Така, че не гледам на Мъск като на истина от последна инстанция за реалноста, особено по отношение на Матрицата ;-)_)). Там експерта е Моисей ;-))). Мъск е търговец на надежда :-).

    https://www.youtube.com/watch?v=xUn-Ndba-IY

  6. Безименен :-) каза:

    Алиса в страната на чудесата, как е възможно корпоративно Сиио да разкрива схемите на старши по ранг ;-). ами просто не е възможно-о :-).

    https://www.youtube.com/watch?v=tJO3i5p971o

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни