Ердоган отпразнува в грандиозен мащаб превземането на Константинопол

097

На 29 май 1453 г. столицата на Виазнтийската империя Константинопол е превзета от армията на султан Мехмет II Фатих – Завоевателя. Това става след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с най-модерните за епохата оръдия и масирана атака на еничарския корпус. При атаката е убит последният византийски император Константин XI Палеолог. Той загива в сражението с меч в ръка, ръководейки последните улични боеве. Турците трудно го намират сред труповете на падналите защитници на Константинопол, като тялото му е разпознато по пурпурните ботуши със златни орли на тях. Главата на последния император е изпратена до дворовете на мюсюлманските владетели като доказателство, че османците са превзели „града на царете“.

 

Истанбул – Крепостните стени на  някогашния Константинопол – само че този път от картон и шперплат, и стотици еничари – елитният корпус на османската армия – в своите исторически униформи, предложи на жителите на Истанбул държавният глава Реджеп Ердоган в неделя вечерта на 29 май: или по-точно казано, представлението на открито ознаменува 563 години от превземането от османците на столицата на Източната Римска империя –  Византия. Юбилеят няма нищо общо с кръгла годишнина, обаче политическата символика не може да бъде отмината.

istanbul-1

Лозунгът

 

„Възкръснали, отново велики“ – това е лозунгът, с който Ердоган накара да окичат Истанбул. Десетки хиляди жители бяха докарани на големия площад в Йеникапи в западен Истанбул край Мраморно море, за да наблюдават грандиозната инсценировка на щурма на Константинопол. Заедно с това мероприятието трябваше да покаже на Турция величието на Ердоган.

erdogan-constantiople2

Еничарите не е трябвало да носят бради

 

Назначеният от Ердоган нов премиер Бинали Йълдъръм, както можеше и да се очаква, получи в парламента пълна подкрепа от управляващата консервативно-ислямистка Партия на справедливостта и развитието.

С началото на управлението на новото турско правителство Реджеп Тайип Ердоган ясно показа кой ще е господарят у дома. Ердоган ръководи първото заседание на кабинета – нещо, което въобще не влиза в задълженията на президента.

Той не се поколеба да отправи нови предупреждения към ЕС в спора за премахването на визите за Турция. Както писа австрийския вестник Ди Прессе „За Европа това означава, че в новата ера под ръководството на Ердоган Брюксел трябва да се подготви за много ядове, груба реторика и за един брутален и безпощаден политически покер.“

erdogan-constantiople_3

„Това, което обаче беше тихомълком подминато на възпоменателното тържество, бе фактът, че еничарите в своето преобладаващо множество са били невръстни момчета от хирстиянските народи на Балканите, насила събрани, потурчени и възпитани да служат на султана“ – написа австрийският Дер Щандарт, който помести много снимки от събитието край Мраморно море.

erdogan-constantiople_10jpg

istanbul_6

erdogan-constantiople_8

istanbul_7

uganda-erdogan-fans_5

Фенки на Ердоган, според фотографа на Ройтерс Мурад Зецер

 

erdogan-constantiople_11

Превод: Александър Александров / Memoria de futuro

Източник: Дер Щандарт

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Богомил АВРАМОВ-ХЕМИ каза:

    ЯСНО – КУПИЛИ СА СИ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ – СТАВА ДУМА – ОТ КОГО!?!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни