BILD: Безвизовият режим с Турция се отлага

1718368

Причината е нежеланието на Анкара да изпълни условията на Европейския съюз. На първо място става дума за конституционната защита на журналистите и критиците на правителството, съобщава „Билд“, цитиран от БГНЕС.

Германското правителство повече не разчита, че безвизовият режим за турски граждани, влизащи в ЕС, ще започне да действа от 1 юли 2016 г. Анкара не може да изпълни до края на тази година всички необходими условия за това.

Причината са започналите да буксуват преговори между ЕС и Турция относно въвеждането на безвизовия режим. Преговорите не могат да приключат и до края на юни 2016 г., смятат германските правителствени кръгове. Препъникамък остава промяната на антитерористичните закони, която категорично се отхвърля от президента Реджеп Ердоган. В тези закони трябва да се съдържа и член, според който журналистите или критиците на властта не могат да бъдат преследвани по съдебен път без конкретни факти или причини.

В петък, 20 май, министрите на вътрешните работи на държавите от Евросъюза съгласуваха механизъм за спирането на действието на безвизовия режим със страните, които не са част от ЕС. Тези мерки могат да бъдат предприети за всички споразумения за либерализация на визовия режим между ЕС и останалите страни. Подобни планове могат да усилят натиска върху Турция.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни