В продължение на четири дни Португалия бе захранвана изцяло от възобновяема енергия

Wind-Turbines

Едва няколко дни след като Германия произведе толкова много възобновяема енергия, че буквално трябваше да плаща на потребителите, за да я изразходят, поредната държава направи нова крачка към използването на възобновяеми източници. Португалия успя да се захрани единствено с възобновяема енергия в продължение на цели четири дни.

Анализът на данните от националната енергийна мрежа показва, че от 06:45 часа в събота, 7-ми май, до 17:45 в сряда, 11-ти май, цялото потребление на електричество е било осигурено от слънчева, вятърна и хидроенергия. Това впечатляващо постижение е част от цяла една тенденция в Европа – през 2015 г. Дания генерира 42% от годишното си електричество единствено чрез вятърна енергия.

2016-05-21_021816Джеймс Уотсън, главен изпълнителен директор на Solar Power Europe, обясни пред в-к Гардиън, че макар и днес това да е „едно изключително постижение, само след няколко години то ще бъде нормална практика на целия континент. Процесът за преминаване към възобновяема енергия набира скорост и подобни рекорди ще продължават да бъдат поставяни навсякъде из Европа.

Португалия е извървяла дълъг път в своите ангажименти да ограничи зависимостта си от изкопаеми горива и да премине към по-устойчиви енергийни източници. С поставянето на този рекорд през пролетта, енергийните компании се надяват, че и лятото ще бъде поне толкова успешно. Всичко това се случва в държава, в която едва преди три години близо една трета от енергията е ядрена, а половината – генерирана от горива. Днес обаче реалността е друга: почти половината електричество на страната е добивано от възобновяеми източници.

„Тези данни показват, че Португалия може да бъде по-амбициозна и да направи пълен преход към използване на възобновяема енергия, като по този начин значително намали своите парникови емисии, които довеждат до глобално затопляне и промяна в климата“, написа в свое изявление португалската неправителствена организация Zero. Скорошното 107-часово постижение не е следствие единствено от благоприятните климатични условия, но и от по-доброто управление на енергийната мрежа.

Противно на редица песимистични мнения, Португалия показа, че бързата промяна е напълно възможна. Нейното постижение ще бъде последвано и от други през следващите месеци и години, докато все повече държави по света се обръщат към чистата енергия.

2016-05-21_023414

Превод: Memoria de futuro

Източник: IFL science

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Безименен :-) каза:

    http://www.tso.bg/uploads/image/2013/Karta_nova_03_2012_BG.jpg

    Горе долу 80% от източниците са два – Въглища и Уран. После идва водата, вятъра и накрая е слънчевия панел. Освен това водата не покрива вятъра и слънцето а АЕЦ-а. Белмекен е твърде голям, 800 МВт, за парка на Шипка, да речем, около 75 МВт ;-). На горната картинка се вижда. Слънчевите панели покриват само деня :-), вижте отчетите на системния оператор.

    Някой може ли да даде смислено обяснение, ако „алтернативната“ енергия е толкова правилна, защо тогава стана ей това нещо ???

    http://www.wsj.com/articles/sunedison-junior-creditors-to-conduct-bankruptcy-probe-1463762592

    Проверете кой построи най-големия слънчев парк в България :-))).

    Лично мнение, че доста хора, не само в България де :-), приемат желаното за действително. Това е малко като да си напушен с марихуана. Добре би било, но докато не се качиш твърде напушен зад волана ;-).

  2. Безименен :-) каза:

    Лапсус, имах в предвид Чаира, Белмекен е язовира. Макар дори една от помпите на Павец Белмекен е като Вяец-а на Шипка ;-). А има и още една.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни