Отворено писмо за извинение от Плевнелиев или за процедура по импийчмънт

maxresdefault

Президентът Росен Плевнелиев трябва да се извини за изявленията на юридическия си съветник Кристиан Таков, а ако не го направи, честта на Народното събрание изисква срещу него да започне процедура за отстраняването му от власт (импийчмънт) за обида на върховния орган на държавната власт.

Това е позицията на Васил Василев, председател на Общобългарския комитет “ Васил Левски“, изпратена в Отворено писмо до български медии във връзка с публикация на съветник в юридическия екип на президента за отхвърленото вчера от народните представители вето на държавния глава по измененията в Избирателния закон.

Отворено писмо

До народните представители от 43-то Народно събрание

Дами и господа,

Съществува практика, когато висш държавен ръководител не иска да се ангажира с коментар на дадено събитие, говорител или по-низш служител да представят мнението му като свое становище. Вероятно тази роля е поел г-н Кристиан Таков, съветник в юридическия екип на президента, който, след като Народното събрание отхвърли вчера ветото на държавния глава по измененията в Избирателния закон, публикува един стряскащ и многозначителен коментар.

Той изобилства от оценки, фрази и характеристики, несрещани в институционалния политически речник на Европейския съюз. Г-н Таков обвинява народните представители от мнозинството в „глупост“ и „истерия“, представя ги като хора с „тежки ментални увреждания“, които проявяват „низост“, сред които „глупостта властва“ , които „нямат идеали“ и за които „принцип е непозната дума“. Има квалификации като „дребен мошеник“ и „тъп“, има и заклинания за изпадане във „вечен грях“. Членът на президентския екип развива особена теза за хората, които разработват, утвърждават и приемат законите в България, като заключава, че: „Мисленето им е сведено до елементарни биологични усещания. Усвояване и отделяне.“

Цяла философия на презрението, изразена в десет реда.

Подобни публично изразени оценки са недопустими между републикански институции или техни представители. Те засягат не само Вас, народните представители, но и нас, Вашите избиратели. Те могат да навредят неимоверно на страната ни и да я поставят в крайно неблагоприятна светлина, особено в Европейския съюз. Кой би се отнасял с уважение към държава, която допуска подобно отношение от президентската власт към законодателната.

В богатата си международна практика аз не съм срещал и следа от подобен махленски жаргон. Дори при най-напрегнатите отношения между президент и парламент по времето на Митеран използуването на такъв език би било последвано от незабавен политически линч над автора на подобни фрази.

Ако не реагирате и не поискате незабавно обяснение и публично извинение, ние ще изпаднем в крайно незавидно положение пред света. След като от президентството мислят за народните представители по този начин, какви ли оценки дават гражданите ? Накъде върви България и това ли е властта в нашата страна?

Надявам се да изискате президентът публично да се извини на българския народ и на Вас, народните му представители и в знак на покаяние да порицае лицето, поставило името си под квалификациите, както и да се освободи от съветите му.

Ако г-н Плевнелиев не направи това, и то в най-кратък срок, смятам, че честта на Народното събрание изисква срещу него да започне процедура за отстраняването му от власт (импийчмънт) за обида на върховния орган на държавната власт.

Васил П. Василев
Гражданин на Република България

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. марин каза:

    То не бяха Скалисти планини, псевдо писмена прокоби , чехословашки вечеринки на тази администрация, където наистина-мисленето е сведено до елементарни биологични усещания-усвояване и отделяне.

  2. Димитров каза:

    Проблема му е, че не може да докаже легалния произход на богатството си.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни