Ноам Чомски: Промяната в климата и ядреният арсенал: двете заплахи пред човечеството

noam chomsky

Блиц интервю на Ноам Чомски пред Democracy Now

Ейми Гуудман: Ню Йорк Таймс предадоха, че Обама току-що е преминал една малко забелязана граница: при неговото управление САЩ са били в състояние на война по-дълго, отколкото при всеки друг президент в американската история – повече от Буш младши, Рузвелт и Линкълн. Обама е предприел военни действия в поне седем държави: Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Пакистан, Йемен и Сомалия. През миналия месец той почти удвои военното присъствие на САЩ в Сирия.

С разпространяването на войната през миналата година рекордният брой от 60 милиона души бяха прогонени от домовете си. Експерти предупреждават, че бежанската криза може да се влоши допълнително в резултат от ефектите на глобалното затопляне. През уикенда НАСА публикуваха информация, според която 2016 г. ще се превърне в най-горещата измервана година в човешката история. Междувременно мнозина се страхуват, че безгласно е започнала нова ядрена надпревара – САЩ, Русия и Китай натрупват арсенали от по-малки ядрени оръжия. Тези многобройни кризи се засилват, докато американските гласоподаватели се подготвят да изберат своя нов президент.

Днес ще попитам за това Ноам Чомски, един от най-знаменитите световни интелектуалци и професор емеритус в Масачузетския технологичен институт, където той преподава вече над половин век. Неговата последна книга е озаглавена Кой управлява света? … Е, Ноам, кой управлява света?

Ноам Чомски: Това до голяма степен зависи от нас. Възможно е гражданите да управляват света, но те трябва да се борят, за да го постигнат. Ако не, светът ще бъде управляван от центрове на власт – било то икономическа или държавна власт – които са тясно свързани с описаните от теб последици. Но това е въпрос на избор.

Ейми Гуудман: Говориш за две основни заплахи, пред които е изправен светът днес: ядрена война и промяната в климата.

Ноам Чомски: Ще спомена Часовника на страшния съд – това е символичен часовник, създаден от Bulletin of Atomic Scientists през 1947 г., скоро след атомните бомбардировки. Всяка година група специалисти изчисляват колко близо сме до полунощ. Полунощ означава краят на човешкия вид. Благодарение на двете заплахи, които спомена, часовникът бе преместен на 23:57…

Заплахата от ядрена война се върти около заплахата на руската граница – там и двете страни се държат, сякаш войната е мислима. САЩ умножиха военните си разходи четворно. Руснаците правят нещо подобно. Американските военни фактически правят маневри на руската граница. Има случаи, в които самолети почти се сблъскват във въздуха. Заплахата ескалира и положението е много сериозно. Налице са и конфронтациите с Китай около Южнокитайско море.

Заплахата от глобалното затопляне също е много сериозна. Ледниците се топят, много хора страдат от тежки периоди на суша. В резултат от това в момента около 300 милиона души в Индия са заплашени от глад.  Ако хората си мислят, че това в момента е миграционна криза, то те още не са видели нищо.

И за да стане още по-лошо, освен тези две заплахи ние си имаме и изборите – четиригодишният изборен фарс, който разбира се тече и в момента. Удивително е да наблюдаваме как най-големите заплахи, с които се е сблъсквало някога човечеството, и най-важните решения, които трябва да вземем – при това скоро – на практика напълно отсъстват от дискусиите и дебатите. От страна на демократите е още по-лошо. Всеки техен кандидат или отрича глобалното затопляне или пък както е в случая на Джон Касич, признават, че това се случва, но твърдят че не трябва да предприемаме нищо по въпроса.

*Известен факт е, че в президентската надпревара Чомски подкрепя демократа Бърни Сандърс.

Превод: Memoria de futuro

Източник: democracynow.org

Още от автора: Ноам Чомски

Ноам Чомски

Ноам Чомски е американски лингвист, политически публицист, философ и теоретик. Pрофесор по лингвистика в Масачузетския технологичен институт, автор на класификацията на формалните езици, наречена Йерархия на Чомски. Работата му върху генеративната граматика допринася за насърчаване на развитието на когнитивните науки. Чомски е широко известен със своите радикални леви политически възгледи и критиката на американската външна политика. Самият той се определя като либертарен социалист и поддръжник на анархо-синдикализма. Автор на над 150 книги.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни