Завладян ли е интернет от погрешните хора?

2016-05-14_131716

от Рус Бейкър

Интернет гигантите се стремят да контролират новините, които попадат пред погледа ви

Google се включи в надпреварата с Facebook и с други интернет лидери да бъде място, в което се концентрира цялото интернет съдържание.

Ако тези усилия се увенчаят с успхех, потребителите постепенно ще престанат да посещават уебсайтовете по начина, по който го правят днес. Те ще получават всичките си новини от Google, Facebook, Apple, Twitter и някои други големи доставчици на услуги. Ще наблюдаваме ли залеза на престижните издания, докато интернет-журалистиката се свие до това да ни предлага само историите, които ни грабват?

Ако мислите, че това е нещо хубаво, помислете пак. WhoWhatWhy вече разобличи начина, по който Google може да влияе на изборните резултати.

2016-05-14_132058Рецензирано проучване на Американския институт за поведенчески изследвания и технологии  разкри, че редът, по който Google показва резултатите от търсенията за политически кандидати – класирани според позитивните и негативните публикации – има значителен ефект върху начина, по който избирателите гласуват.

Имайте това предвид докато четете тази статия.

От историческа гледна точка, хората са предпочитали определени вестници, списания или телевизионни програми, защото са се доверявали на преценката и стандартите, приложени от редакторите и продуцентите. Това означава че читателят често попада на теми и истории, за които не би научил по друг начин, и вероятно не би избрал да прочете в стандартна ситуация.

И в това е ключът: изборът да бъде ваш. Някои хора обичат да прочитат целия вестник, други веднага ще отворят определени раздели – но докато разлистват страниците, те биха могли да се изкушат от някоя различна статия.

Google и Facebook в крайна сметка биха желали да променят тези отношения между потребителя и любимите му медии. Те искат да определят вместо читателя какво да се чете. Техните алгоритми могат да ви насочват към интересни за вас неща, но това все пак им дава твърде голяма власт. Ако например двата технологични гиганта решат да подкрепят определено търговско споразумение, впоследствие те могат да решат кой акцент от отразяващите го новини ще достиге до вас.

d3c27-cis3Другата опасност е, че използването на алгоритъм, показващ на хората само това, което се очаква да харесат, допълнително ще задълбочи разделителните линии между идеологическите предпочитания и възгледите на отделните потребители. Или казано по-просто, технологичните гиганти могат да елиминират всичко съществено и да предоставят на потребителя здравословната диета на Кардашян или видеоматериали с котки.

След като големите компании и техните печалбарски алгоритми решават какво ще ни представят и какво ще подчертаят, колко е вероятно вниманието ни да бъде привлечено от друго – интелектуално-стимулиращо, дръзко или дори рисково съдържание? И не са само тези две компании. Апликациите на вашите телефони също упражняват подобни ограничаващи функции. Всичко това е част от постепенното отдалечаване от първоначалното обещание на Интернет – отворен достъп, прозрачност без бариери. Помните ли мантрата на ранния Интернет: „Информацията иска да е свободна.“

Докато се отдалечаваме от пространствата на свободното слово и се насочваме към частни, затворени платформи, нашето интернет преживяване ще бъде манипулирано от надзиратели, мотивирани да покачат доходите си и крайно назаинтересувани от ключовата роля на информацията при защитата на нашите свободи и демокрацията.

Google-vs-Facebook-e1359493120680

Конституцията не дава специални привилегии на медиите, позволяващи на босовете им да забогатяват от контрола на информационния поток.

С подобен контрол накрая ние може да станем свидетели на това, което видяхме при „еволюцията“ на радиото, телевизията и кабеларките – консолидация на собствеността, водеща до ограничен избор или пък изобилен „избор“, свеждащ се до изкуствени разновидности на едно и също нещо.

Какво ако петролните компании контролират избора ни? Или пък това прави ЦРУ?

Възможно ли  е интернет да бъде напълно завладян от погрешните хора?

Един от начините да предотвратим тази деградация е да „гласуваме с краката си“. Покажете със своите кликвания и онлайн-покупки, че подкрепяте качеството. Станете меценати и дарители на страниците и сайтовете, които имат значение. Ако дойде момент, в който големите корпорации започнат изцяло да определят какво виждаме, може би те ще разберат, че е в техен интерес да поддържат свободата, смелостта и креативността.

Но ако това не стане, възможно ли е да се изправим пред обърнат „прогрес“?

Независимите медии ще започнат ли да прибягват към хартиени издания, за да могат да разпространяват информацията си? Трябва да започнем да обсъждаме тези неща веднага.

2-5-1024x682

Превод: Камен Парадов / Memoria de futuro

Източник: WhoWhatWhy

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни