Учередяването на ДОСТ на Местан беше открито на арабски език с цитат от Корана

Kaloyan-Metodiev-July-2015

Интервю на Калоян Методиев за тв Европа

Според Вас има ли ДОСТ белезите на етническа партия?

Абсолютно. Мисля, че цялото учредително събрание беше един огромен скандал. Като почнем от това, че беше открито на арабски език, с цитат от Корана. Като минем през това, че от партията на Ердоган бяха изпратили официален представител, който направи първото приветствие – една дама с хиджаб. При положение, че в Турция по случай националния празник има два официални приема – единият за жени със забрадки и друтият – за жени без забрадки. Една държава с мащабите на Турция по този начин изпраща сигнали, така че този хиджаб не е никак случаен.

2016-04-11_115246

На трето място, проблем беше появата на учредяването на посланик Гьокче. Преди повече от месец и половина нашият външен министър заяви, че посланикът не е желан в България и му е намекнато, че би било добре да напусне. Той продължава да стои тук, и не само стои, а и участва в учредяването на партия, което само по себе си е скандал. И четвъртото нещо, което ми се стори изключително скандално, беше това, че единият от другите поканени, лидер в Партията на националното действие – националистическа партия в Турция, заяви, че там, където се говори турски език, е Турция. Което беше открито предизвикателство към българската държава. Така че, по тия четири пункта,  мероприятието може да се определи като проблемно за България и за бъдещето на страната.

768x43с2

Не трябва ли в такъв случай нашите служби и гражданите да обърнат специално внимание на това?

Трябваше да се обърне внимание и въобще не трябваше да се стига до днешния ден ( (вчера – бел.ред.), защото имаше достатъчно податки и от политици, и от повечето парламентарни партии, и от анализатори, и от бивши премиери. Въобще, българският политически елит каза, че това учредяване не бива да се допуска, но станахме свидетели точно на такъв акт. Много е сложно положението и няма за кога повече да чакаме да се реши този проблем. Докато проблемът е малък и все още може да се отреагира, това трябва да се направи.

Какво трябва да се направи? След като това е етническа партия, какво може да направи съдът?

Съдът може да я блокира. От тези четири аргумента, които споменах, само два са достатъчно условие, за да може да бъде блокирана. Съдът все пак е български съд. Пак казвам, партията беше учредена по скандален начин, с изказвания за нарушаване на териториалния интегритет, с призоваване към етническо напрежение, беше открита на арабски език. Колко повече трябва да има? На базата на устава на партията не може да стане, разбира се, защото уставът е написан красиво, с едни пожелания за евроатлантически ценности. Но както виждаме, фактите говорят абсолютно друго.

В какви срокове може да се задейства съдът?

Зависи вече как ще бъдат събрани подписите, как ще бъдат комплектовани документите. Предполагам, че в следващите три месеца това трябва да стане ясно. Но проблемът не е толкова в съда, колкото в политическия елит. Топката е в правителството. Нещата стигнаха твърде далеч и мился, че няма какво да се бавим повече с тази партия.

Ако мога да направя една прогноза за бъдещето, ще ви разкажа как ще се развията нещата. Ердоган е на 63 години, режимът му очевидно се клати. В момента, в който тръгне да пада, той ще се опита да изнесе проблема навън, както прави всеки един авториртарен лидер от неговия калибър. Един от начините е да има проблем в съседна държава, примерно в България, където да има напрежение в етническото малцинство, той да се намеси и по този начин да спечели още време да бъде на власт. Давам ви един от възможните сценарии. Ние не трябва да  допускаме такива възможности за бъдещето. Контолът върху бъдещето, върху ситуацията в държавата, трябва да е на българската държава, а това, което се случи днес, беше извън контрола на българската държава. Това ме притеснява.

mestan-dost-10042016 2

Какво трябва да направи правителството в най-кратки срокове?

Първо, трябва да се използват всички механизми в двустранните отношения и това нещо да се пресече на политическо ниво. Трябва да се използват разузнавателните служби. Трябва да се използва членството ни в ЕС, отношенията в НАТО, всички формални и неформални начини да си преустанови създаването на тази партия. Още повече, засегната е цяла Европа – виждате какъв е контекстът в Европа с атентатите, с етническото разделение, с проблема с малцинствените групи, с исляма. И да се създава такава партия в този контекст е безумие в общоевропейски план. Де факто човекът (Семир Ялчън – бел.ред.) от Партията на националното действие, който заяви, че където се говори на турски език, е турска територия, имаше предвид и Берлин, нали? Тоест, и Германия трябва да реагира, защото Берлин е вторият по големина „турски” град в света.

Правителството ли трябва да сезира съда?

Не, съдът и сам може да се сезира, прокуратурата може да се сезира на базата на кадрите от учредителното събрание, излъчени днес. Оттам нататък, на базата на разговори, на неформална, непублична политика, има механизми държавата да спре този процес. И трябва да го спре!

Как определята поведението на Местан – да отрича, че партията служи на Турция и в същото време да се случват нещата по този начин?

Няма какво да отрича, след като нещата вече са ачик-ачик, казано на турски. Свързаността на партията с турското правителство, езикът, на който се говореше, приветствията, геополитечският контекст, вече са недвусмислени. Лошо впечатление направи, че имаше хора от няколко други посолства, визирам на първо място украинсткото посолство. Украинската държава да си партнира в България с някаква неоосманистка линия и да я легитимира – ще сбърка, и е хубаво тази подкрепа да бъде оттеглена. Същото се отнася и за френското посолство, както и за нашите добри партньори, съююзници и приятели от Полша.

Още от автора: Калоян Методиев

Калоян Методиев

д-р Калоян Методиев е завършил Политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира външна политика и национална сигурност. Доктор по политически науки. Университетски преподавател.

  1. Дарина Кирова каза:

    Прави сте за Местан. Той е турски шпионн. Но тук ще ви поставя и информация за това, че пръстовите отпечатъци са замислени по вреем на първото управление на Борисов 2011 година се допуска в Смолянската болница – вижте,кои са го допуснали – и ако сте журналисти – решете – каква е връзката с днешните събития – включително създаването на турската ДОСТ, продаденото ни небе на турците и сега отпечатъците,които са включени в Допълнителни разпоредби в закона за лични документи и нито Шенген ги изисква , ако не сме престъпници, нито друг ес документ . 2011 г -извършилите подготовка за 2016 г са:Открих – през 2011 г за пръстови отпечатъци е тествана смолянската болница – по времето на Борисов- мин.председател, Цецка Цачева – председател на НС, Венета Шопова на КЗЛД, и д-р Ст Константинов на МЗ. Време е да поискаме защо е извършено това и защо е определено да дойдат отново на власт – същите Борисов – Цачева,която е юрист и да действат срещу народа си чрез пръстовите отпечатъци !

  2. Иван Пеев каза:

    Бих поставил въпросът така – как един и същи човек в България се води турчин, а когато се пресели в Турция става българин и гласува за ръководни органи в странат ни.
    Ще повикам Деоген да открие екземплярът с отговора.

  3. Венко Венков каза:

    Толкова нагла и арогантна намеса във вътрешните ни работи не е имало, а неадекватното ни правителство мълчи, заето с поредната фотосесия на премиера.

  4. nedyalko kolev tsvetkov каза:

    obiasnete mi kakvo oznachava DOCT TOVA E imeto na Docta moiata pochinala baba i tia e makedonka ot gymurdjina

  5. иванов каза:

    какво прави МВнР,как е възможно посланик да присъства на такъв форум,направо не разбирам къде са националните интереси????къде е Бойко Борисов ??защо всички мълчат и се крият?????

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни