България остана единствената държава с отворена граница. Институциите са в блокаж

kaloyan-metodiev-8

– Във връзка с критичното положение на гръцко-македонската граница, е съвсем логично да се запитаме какво се случва на нашата граница в последните дни и дали има опасност потокът от мигранти да се насочи през България? Появиха се и доброволни отряди, които залавят нелегални мигранти и публичният дебат по темата се нагорещи.

– Българското правителство не ни е включило в Споразумението ЕС-Турция от 18 март 2016 година*. Плодовете ги виждате днес по границата. Точката за реадмисия на нелегално влезлите обратно в Турция е само за Гърция. Те ги връщат с кораби, а ние ги настаняваме в нашите центрове. Но това не е всичко. Първите 3 милиарда евро ги даваме всички страни членки. България вече си плати вноската. Тоест не сме включени за правата, а само за задълженията. А ние сме една от страните, които приемат квотите за преразпределение, наложени от Европейската комисия. Това е анти-дипломация и анти-политика. Нещо не е наред в цялата ситуация. Работата започва да мирише. Излиза, че Гърция има граница с Турция, а България няма. Свидетели сме на огромен гаф, чиито последици виждаме днес. Потокът през границата не спира. Институциите са в почти пълен блокаж. Имаме отказ на държавно ниво от спиране на потоците и изграждане на защитното съоръжение.  В момента сърбите ги спират на границата и страната ни се пълни като басейн. И то от две страни – чрез квотите и чрез влизащите мигранти. За което си плащаме на турската държава.

– Какво пропуснахме?

– Вишеградската четворка ни предложи хора и пари, за да затворим границата. Австрийското правителство ни каза да строим ограда. Хората предупредиха, че напливът идва насам. Предложиха помощ. От София – нищо. Турция си прави партия, отказва да си отзове посланика, доброволци охраняват границата и показват с доказателства, че държавата охранява наужким границата… Това не е нормално. Усещам нарастването на пропастта между общество и управляващи. Не мога да разбера каква е целта на управляващите.

– Имаме обаче уверенията на правителството, че границата се охранява…

– Миналата седмици началникът на Гранична полиция заяви в един от сутрешните блокове, че тези от мигрантите, които не са хванати на турската граница, биват залавяни на сръбската. Изключително голям скандал, на който никой не обърна внимание. Все едно между двете граници няма нищо, не живеят хора, и това е една свободна зона, в която един път влязъл, можеш да си правиш каквото искаш. Това ни казват от държавните институции. Сектор „Сигурност“ се разпада пред очите ни. Това е много притеснително и може да доведе до тежки последици. Думата „тероризъм“ очевидно е непозната за българския политически елит.

– Преди часове излезе новината, че е арестуван доброволецът Петър Назимов, които е участвал в залавянето на нелегални мигранти по границата. Как ще го коментираш?

– Арестуването на един от доброволците по границата може да се определи като гаф на прокуратурата и властите. Най-вероятно има и силен външен натиск. Както казва социологът Иван Петров, страхът да не се даде пример за цяла Европа е много голям. Унгария даде пример за отпор отгоре, който последваха още 5 страни в ЕС, а България със самоорганизираните групи даде пример за отпор отдолу. Новината за тях вече има много силен отзвук в цяла Европа. Социалните мрежи и електронни медии в Италия, Гърция, Великобритания завряха от коментари. Очевидно са нарушени големи интереси, за да се действа толкова радикално и грубо. Държавата взе страна, но чия?

*Линк към споразумението ЕС-Турция от 18 март 2016: ТУК

 

Още от автора: Калоян Методиев

Калоян Методиев

д-р Калоян Методиев е завършил Политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира външна политика и национална сигурност. Доктор по политически науки. Университетски преподавател.

  1. Петко Симеонов каза:

    Мотаенето с изграждането на оградата и реакцията на властта (Бъчварова, Цацаров) към доброволците ме карат да мисля, че много малко знаем за намеренията на правителството.

  2. Никола Гешев каза:

    Намеренията на правителството са пределно ясни – да тече контролиран трафик, да падат пари, от които да има отчисления по веригата в правилната посока.

    Държава, ръководена от професионални каналджии се превръща в държава – каналджия и неслучайно понамирисва на определен вид канал…

  3. Eagle каза:

    Hey hey hey, take a gaednr at what’ you’ve done

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни