САЩ останаха с един изход – окончателно да доубият ИДИЛ

2110403128

Русия даде на Сирия шанс за мир, който трябва да бъде запазен от САЩ и Запада

„Европа е в шок, Държавният Департамент и Форин офис се затаиха…. Ефектът „уау“ е налице. Ясно е, че руснаците няма да правят „мръсната работа“ вместо Асад. Мислете.“ – написа в своя блог известният руски политолог Алексей Мухин.

Наистина, имат за какво да мислят. Дори ей тъй, просто така, няколко мисли за политическите последици от тази крачка. Да оставим настрана освобождаването на петролните полета, отслабването на ИДИЛ, възможностите за доставки до терористите в Каспийския басейн.

140624_WARSTЩатите заедно с тяхната коалиция „воюват“ срещу ИДИЛ вече близо две години. През цялото това време терористите само разширяваха зоната на своите владения. И в Ирак, и в Сирия. Русия се зае със същото преди малко повече от 5 месеца. ИДИЛ е омаломощен, контролираната от него територия се свива като шагренова кожа. А отгоре на всичко започнаха преговорите в Женева, тоест, както и обеща Путин, ако някой не помни – отиваме за половин година, докато не се стабилизира ситуацията и не започне процесът на политическото регулиране.

От Запад постоянно твърдяха: не бомбардирате онова, което трябва, не воювате с тези, които трябва. Всеки ден ни молеха – напуснете. В общи линии ние, разбира се останахме, но си тръгнахме. И направихме това при наши условия. Не предавайки съюзника си, не поддавайки се, а постигайки. И давайки по тази начин допълнителен шанс на примирието.

А сега най-интересното. Ако САЩ и Запад опитат отново да разпалят войната в Сирия, убеждавайки опозицията да провалят преговорите и отново да започнат бойните действия, техният авторитет ще падне под нулата. Ако бойците на ИДИЛ отново започнат да атакуват и да заемат изоставените преди територии – авторитетът на САЩ и наЗапада в региона ще се срине още повече. Защото тук пряката логика, без каквито и да е увъртания, е следната: дойдоха руснаците – започна  мир след петгодишна война, заминаха руснаците – отново започна война. Руснаци, къде сте? За целия регион.

Американците имат един изход – окончателно да удушат, да доубият  ИДИЛ. Заедно със сухопътните съюзници – Асад, кюрдите, със съгласилите се с примирието племена. Със собствениците си ръце. Няма сто години целия свят да вади горещите кестени за САЩ. Това не ви е онова  „Уау!“ на Хилари Клинтън когато пряко излъчиха убийството на Кадафи.

9a72b8b619270d32301a46507e134ac6649fa307

А политическата реформа – това ще е вече след победата. Както и казваше Путин през тези години. В крайна сметка, имаме си и у нас достатъчно много работа.

Превод: Снежана Лоза / Memoria de futuro

Източник: в-к Комсомолская правда

Още от автора: Александър Гришин

Александър Гришин

Александър Гришин е политически коментатор и журналист във вестник „Комсомолская правда“.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни