Люлката между небето и морето

liulkap

Тези дни ме впечатли един нежен хавайски мит, споменат от Мирча Елиаде. Разказ от орфически тип, който за разлика от историята на Орфей и Евридика завършва съвсем успешно.

Главен герой е полубожественият момък Хику, който живеел с тайнствената си майка в усамотена колиба на планинските склонове. Когато възмъжал и поискал да опознае света на хората, той напуснал родния дом, давайки обет да се завърне скоро. За водач използвал магическата си стрела Пуа Не, която със своя полет му посочвала пътя към селищата на крайбрежния народ. Накрая, след поредното опъване на тетивата, стрелата се забила в двора на големия вожд, точно в краката на принцеса Кавелу. Тя вдигнала оръжието и го скрила, като предизвикала новопоявилия се храбрец да го открие. Но той просто повикал стрелата си и тя се озовала отново в ръката му.

Това наистина впечатлило красивата девойка и тя бързо била омагьосана от качествата на Хику. А той останал в обкръжението на нейния баща и скоро всички се възхищавали на силата и ловкостта му. Но младият герой си спомнил обещанието, което бил дал на самотната си майка, и без предупреждение напуснал новите си приятели. Съкрушена, че е изоставена от избраника на своето сърце, Кавелу се разболяла тежко и отказвайки да яде и пие, бързо издъхнала. Пратеници били проводени да открият Хику и той научил за любовта и злощастната съдба на хубавата принцеса.

Решен да поправи неволната си грешка, той поел заедно с група другари към подземното царство на бог Милу, чийто вход е точно там, където морето и небето се срещат. Щом кануто им достигнало великата бездна, младият смелчага се намазал с воняща смес, за да прилича на труп и да не познаят мъртвите, че сред тях се е появил жив човек. После с помощта на въжена люлка се спуснал в Отвъдното. Миризмата му успешно заблудила сенките и те с любопитство се скупчили около него докато той се люлеел над главите им. Хику лесно разпознал духа на Кавелу и я поканил да се люлеят заедно. Тя с готовност се качила и по даден сигнал приятелите горе в кануто започнали да дърпат въжето. Бог Милу обаче разкрил измамата и заповядал на момичето да слезе веднага от люлката. Тя се подчинила и превръщайки се в пеперуда се изплъзнала от прегръдките на своя възлюбен.

Дръзкият момък бил готов и за това предизвикателство и уловил отлитащата душа с помощта на двете половини от черупката на кокосов орех. Стискайки здраво своето съкровище, той се върнал успешно в кануто и заедно всички се прибрали в колибата на вожда. Там Хику се доближил до бездиханното тяло на Кавелу и вкарал духа в палеца на левия й крак. После разтрил ходилото, глезена, прасеца и така докато душата не стигнала сърцето и то не започнало отново да бие…

liulka

 

Още от автора: Камен Парадов

Камен Парадов

Камен Парадов е завършил Българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“, магистър по „Философия и култура на средновековието“. Сценарист и редактор на предаването „Кино по ноти“ в БНТ и на други телевизионни продукции. Интереси – в областта на антропологията, религията и музиката.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни