Brexit: За какво се пазари Великобритания с ЕС?

160203165827_cameron_tusk_624x460_getty_nocredit

Дейвид Камерън и Доналд Туск на „Даунинг Стрийт“ 10

Юри Вендик, BBC: Британският премиер Дейвид Камерън заяви в сряда в парламента, че „не изключва нищо“ в отношенията между Великобритания и ЕС, ако двете страни не успеят да закрепят юридически изложените от Европейския съюз компромисни предложения. ВВС разяснява накратко същността на тези предложения и първоначалните изисквания на Великобритания.

Дейвид Камерън оценява предложенията, обнародвани на 2 февруари от председателя на Европейския съвет Доналд Туск като успех за Великобритания. Въпреки това премиерът е критикуван както от опозиционерите-евроскептици, така и от членовете на собствената си партия на консерваторите, които смятат, че Камерън не може да постигне достатъчно отстъпки от ЕС.

При това предложенята от Брюксел ще трябва да бъдат одобрени от всички страни-членки на ЕС. След това поданиците на Обединеното кралство ще решат на обещания от консерваторите референдум дали тези отстъпки са достатъчни, за да остане страната в рамките на Съюза.

Социалните плащания за икономически мигранти от ЕС

Великобритания иска да отмени всички социални помощи за икономически мигранти от Европейския съюз за период от 4 години, считано от датата на влизането им в страната.

Става дума за:

– Данъчни облекчения (tax credits) – това е изчислявана по много сложна формула помощ за бедните;

– Помощ при безработица (до 73.10 британски лири на седмица);

– Помощи за деца (20,5 лири на седмица за най-голямото дете и 13.55 паунда за всяко от следващите), при това надбавките за деца, живеещи извън Великобритания, консерваторите искат да се премахнат изцяло, а не за четири години;

– Правото на социално жилище

London-Trafalgar-square

Брюксел предлага ЕС да има правото „в ситуация на изключително голям наплив на работници от други страни в Съюза за дълъг прериод от време […] да ограничава достъпа на новодошлите работници от страни от ЕС до свързани с работата им социални плащания за период до четири години от момента на започване на работа“. След изтичането на тези четири години се предвижда поетапно получаване на достъп до социални плащания, но колко продължителни могат да бъдат тези етапи, не е определено. Това означава, че формално Доналд Туск се съгласява с изискванията на Лондон, но формулировката е твърде неясна.

Суверенните права на страните от ЕС

Великобритания иска да бъде утвърдено юридически, че съдържащата се в документите на ЕС формулировка за движение „към все по-тесен съюз” не означава, че страните от ЕС са задължени ​да се движат към все по-тясна политическа интеграция и да дават все повече и повече суверенни права на централните колективни органи на Съюза. В допълнение, Лондон иска въвеждането на допълнителни механизми, чрез които страните от ЕС да могат да блокират законодателни инициативи на ЕС, касаещи всички страни-членки.

a1050501b13fe167a4cc54c4d6968182.jpgВ отговор Брюксел предлага в споразумението да се включат такива формулировки-разяснения: „Текстовете в договорите и преамбюлите за „процеса на създаване на все по-тесен съюз между народите на Европа” са предназначени главно да се демонстрира, че целта на ЕС е укрепване на доверието и разбирателството между народите […] Те не са еквивалентни на политическата интеграция като цел […] страните признават, че Обединеното кралство, с оглед на специалната си позиция по договора, не е задължено да задълбочава политическата си интеграция в Европейския съюз.“

Освен това, в предложението на Туск има и точка за т.нар. „червен картон“55% от парламентите на ЕС (т.е. парламентите на 16 страни от 28-те) могат да блокират инициатива, която се предлага като закон за целия съюз. Експерти смятат, че това до голяма степен е символична мярка: да се събере такава голяма коалиция по спорен въпрос не е лесно, особено за Великобритания, която се държи като единак в ЕС.

Икономическият суверенитет и еврозоната

Великобритания иска гаранции, че решенията на страните от еврозоната (в момента еврото е въведено в 19 от 28-те страни от ЕС) няма да бъдат в ущърб на страните от ЕС, които са решили да не влизат в нея. Лондон иска писмено да се утвърди, че ЕС е обединение на страни с различни валути, докато официалната далечна стратегическа цел на ЕС сега е разпространението на еврозоната върху всички членове на съюза. В сряда в парламента Дейвид Камерън заяви, че Великобритания „никога няма да стане” член нито на еврозоната, нито на Шенген.

3edf81cf9bb8af2d22a319cf985ef3d2

Освен това Лондон иска гаранции, че няма да му се налага да харчи пари за скъпоструващи операции за спасяване на икономики от еврозоната, такива като Гърция.Брюксел предлага на останалите страни-членки на ЕС да се съгласят с последното изискване. „Спешни и антикризисни мерки, насочени към обезпечаване на финансовата стабилност на еврозоната, не водят до фискална отговорност от страна на държавите-членки, чиято парична единица не е еврото“, пише в предложенията на Туск. Ако при спешни мерки бъдат похарчени пари от общия бюджет на ЕС, страните извън еврозоната, според тези предложения, ще бъдат компенсирани с част от тяхната вноска. В допълнение Туск предлага страните от ЕС да подпишат декларация, че разширяването на еврозоната е доброволно, а при взимането на финансови решения всички страни ще се стараят да зачитат интересите на другите.

Борба за свободен пазар

eu-referendum-british-eu-flags_1По този въпрос страните имат малко разногласия, но и конкретиката в позициите им е твърде малко.

Великобритания заявява, че ЕС и страните-членки трябва да съкратят броя на различните ограничения и да разширят обхвата на единния пазар с общи и необременяващи правила. Европейският съюз е напълно съгласен с това. В предложенията си Туск заявява, че ЕС трябва да „активизира усилията си в подкрепа на конкуренцията съгласно декларацията на Европейския съвет“, за което страните от ЕС трябва да намалят административната тежест върху бизнеса. И толкова.

Какво следва?

За британския премиер предстоят две седмици на интензивни преговори с отделни членки на Европейския съюз, които ще подкрепят – или не, предложенията на Туск на срещата на върха на ЕС на 18-19 февруари.

Още през тази седмица Дейвид Камерън лети до Варшава. Сред двата милиона трудови мигранти от други страни от ЕС във Великобритания, най-много са поляците. През декември Камерън вече беше на турне в Румъния, Унгария и Полша (посещението през декември’2015 в България не се споменава – б.ред.), но не успя да убеди събеседниците си, че намеренията да лиши някои от техните граждани от социални помощи са оправдани.

Референдумът

jqDHiT3fkeEПровеждането на референдум за членството в Европейския съюз беше предизборно обещание на консерваторите през миналата година. През май те спечелиха изборите и са длъжни да изпълнят обещанието.

Според британската преса правителството смята да свика референдум на 23 юни. По това време Дейвид Камерън, предполагат анализаторите, се надява да обяви на поданиците на кралството, че е постигнал нужните за страната отстъпки от ЕС и затова тя може да остане част от съюза.

Що се отнася до отношението на същите поданици, според проучвания на общественото мнение поддръжниците и противниците на излизането от ЕС са приблизително поравно, но ако ЕС отстъпи пред изискванията на Великобритания, повечето от тях са готови да гласуват за оставане.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: BBC

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни