Путин пред BILD (2): Русия иска сътрудничество с НАТО. Но щастливата любов е споделената любов

putin-bild66634100

Втора част на интервюто на Николаус Бломе, Кай Дикман и Даниел Бискуп с Владимир Путин за вестник БИЛД

БИЛД: Господин Президент, международната общност изключи Русия от Г-8. На срещите на ръководителите на водещите индустриални държави Вие няма да взимате участие. Много ли ви боли това?

Вл. Путин: В общи линии впечатлението, което имах в миналото бе, че Русия никога не е била пълноправен член на групата на Г-8. Външните министри продължаваха да се срещат в стария формат на седемте водещи държави, Г-7, без Русия.

БИЛД: Какво си помислихте, когато президентът на САЩ Барак Обама нарече Русия „регионална сила“?

Путин: Това не го възприех сериозно. Разбира се, всеки държавен и правителствен ръководител в света може да има и да изразява свое мнение. Обама казва също така, че Америка е „избрана нация“. Това също не го взимам на сериозно.

БИЛД: Не желае ли Русия да стане суперсила?

Путин: Не, ние не се стремим да играем роля на суперсила. Това е твърде скъпо и ненужно. Ние продължаваме да сме една от водещите икономики в света, и ако става дума за „регионална сила“, то аз препоръчвам да се погледне за момент световната карта. На Запад е нашият регион Европа. В северния регион наши съседи са Япония и САЩ с Аляска. В северния регион чрез арктическия океан граничим с Канада. Който иска, въпреки това, да принизява значението на Русия в света, той в действителност желае да издигне своето и на страната си значение. Това е погрешно.

putin-bild666341-o87tg

БИЛД: Как стои въпросът за отношенията с НАТО? Навремето се създаде Съвет НАТО-Русия, сега той се намира на точката на замръзване.

Путин: И това сътрудничество не замразихме ние. Русия би желала да сътрудничи с НАТО, би имало достатъчно основания и възможности за това. Но то е като в реалния живот: щастливата любов е споделената любов. Когато не желаят да си сътрудничат с нас, моля ви, тогава недейте.

БИЛД: Не е само липсата на сътрудничество, което предизвиква грижи. Междувременно се стига и до непосредствена конфронтация с държава-членка на НАТО. Турция свали руски самолет на турско-сирийската граница. Може ли такъв инцидент, бил той и по погрешка – да подпали света?

putin-bild6663418787Путин: Турция е член на НАТО, но тя не бе нападната. Поради което НАТО не бива да брани Турция и нашите проблеми с Турция нямат нищо общо с членството на тази страна в НАТО. Турското ръководство би могло да се извини за свалянето на самолета, което си беше явно военно престъпление, вместо да звъни в Главната квартирата на НАТО. Странно е това: ако Турция преследва изцяло свои интереси в този район, не трябва нито Германия, нито НАТО да я подкрепят, или?

БИЛД: Колко голяма е опасността от ескалация на подобни инциденти?

Путин: Силно се надявам подобни събития да не се разрастват до големи военни конфликти. Но ако са застрашени интересите на Русия и нейната сигурност, то Русия ще се противопостави на това. Това трябва всеки да го знае.

БИЛД: Като стана дума за Близкия и Среден изток, Русия се намеси военно в Сирия. Много западни и политици казват, че руските нападения там не удрят по цели на ИД, а по бунтовниците, борещи се срещу режима на Асад. Накратко: бомбардира ли Русия не тези, които трябва?

Путин: Мнимите видео-доказателства за това твърдение се появиха още преди руските въздушни сили въобще да влязат в действие. Това можем да го докажем, дори нашите критици да не желаят да го възприемат. Какво да кажем впрочем за американските пилоти, които в Кундуш, Афганистан, бомбардираха болница на „Лекари без граници“? тогава загинаха много хора – но западната преса мълчи.

БИЛД: Не, много вестници писаха за това.

2,w=559,c=01.bildПутин: Е добре, може би беше споменато няколко пъти в пресата, но само защото между жертвите имаше и чужденци. След което случаят потъна в забвение. А кой още си спомня за сватбите в Афганистан, при които вследствие на американските бомбардировки загинаха стотици невинни цивилни? Нашите пилоти не бомбардират граждански цели, освен ако Вие броите за цивилни цели хилядите конвои с цистерни, един жив нефтопровод. Тези ние ги бомбардираме, да, но това го вършат и американците и французите.

БИЛД: Сирийският президент Асад бомбардира собствения си народ и е отговорен за хиляди убити. Асад Ваш съюзник ли е? Ако да – защо?

Путин: Това е деликатен въпрос. Аз също съм на мнение, че Асад е направил много погрешни неща в този конфликт. Но този конфликт никога нямаше да придобие такива големи размери, ако не беше подклаждан извън Сирия – с оръжия, пари и бойци. Кой ще отговаря за това? Правителството на Асад, което се опитва да държи страната обединена? Или бунтовниците, които искат да я направят на парчета и да свалят това правителство?

БИЛД: Какви цели преследва Русия в сирийския конфликт?

Путин: Мога да Ви кажа какво не искаме: ние не искаме Сирия да свърши така, както се случи с Ирак или Либия. Погледнете Египет: там трябва да се изкаже на президента Абдел Фатах Сиси голяма похвала, защото в една извънредна ситуация пое отговорността и властта, за да стабилизира страната. Затова трябва да се направи всичко възможно, за да се подкрепи властта в Сирия. Това обаче не трябва да означава, че всичко ще си остане по старому. Когато стабилизирането на страната напредне, ще трябва да последва конституционна реформа и след това предсрочни избори за президент. Само сирийският народ може да решава кой да управлява страната за в бъдеще.

БИЛД: Сериозно ли смятате, че Асад е още легитимният ръководител на Сирия? Той бомбардира собствения си народ.

Путин: Асад не се бори срещу своя народ, а срещу онези, които се опълчват с оръжие срещу правителството. Ако цивилното население търпи загуби, това не е по вина на Асад, а на първо място вината е на въстаниците и техните чуждестранни поддръжници. Искам да кажа още веднъж: това не означава, че в Сирия всичко е наред и че Асад не прави грешки.

БИЛД: Ако наистина се стигне до президентски избори и Асад загуби, Русия би ли му дала убежище?

putin-bild6663418787Путин: За това е още рано да се говори, но със сигурност беше много по-трудно да дадем убежище на г-н Едуард Сноудън в Русия, отколкото би било за Асад. Първо сирийският народ трябва гласува, после ще се види, дали Асад трябва да напусне страната си при една загуба на изборите. Във всеки случай това не е предварително условие. Дотогава Русия ще се бори срещу ИД и онези бунтовници срещу Асад, които взаимодействат с ИД. Същевременно подкрепяме войските на Асад, биещи се срещу ИД, но и силите, които са против Асад, но се бият срещу ИД. Признавам, че това е малко сложно.

БИЛД: Усложнява ли избухването на конфликта между Иран и Саудитска Арабия сирийския конфликт?

Путин: Този конфликт действително прави ситуацията много по тежка: разрешаването на сирийския въпрос, съвместната борба срещу тероризма и прекратяването на бежанския поток. Аз няма да правя спекулации около това, дали между двете държави се очертава сблъсък. Русия поддържа и с двете държави добри отношения. Но ръководството на Саудитска Арабия допусна грешка, като екзекутира шиитския духовник, той не се е бил с оръжие в ръка. В Русия и през най-тежките години на тероризма, през 90-те и 2000-те години, смъртни присъди не бяха изпълнявани. От друга страна, съвсем не беше редно да се щурмува в Техеран посолството на Саудитска Арабия.

БИЛД: Господин Президент, един последен въпрос: в навечерието на световното първенство по футбол’2018, ще има ли подобен дебат както при зимната олимпиада’2014 относно демокрацията в Русия?

Путин: Що се касае до демокрацията в Русия, аз мисля така: властимащите обичат да говорят за „свобода“, за да могат така да промиват мозъците на хората. Демокрацията означава власт на народа и възможността да въздействат на управляващите. Русия има достатъчно опит с еднопартийната система на управление, там ние няма да се върнем. Ние ще развиваме по-нататък нашата демокрация: 77 партии бяха допуснати до последните парламентарни избори, повечето губернатори се избират директно.

БИЛД: Но политическите взаимоотношения в Русия не действат като в една европейска демокрация.

Путин: Няма единен, световен модел на демокрацията. Какво се разбира под демокрация, се различава в отделните страни. Това разбиране в едно в Индия, и друго в САЩ. Що касае опитите да се злоупотребява със спорта или със Световното първенство по футбол в Русия чрез мръсни, политически игрички – това наистина е много глупаво и погрешно. Ако държавите понякога имат помежду си проблеми, това не трябва да засяга изкуството и спорта. Изкуството и спорта са за това да сближават народите – а не да ги разделят.

(След двучасова непрекъснат превод, преводачът видимо е изтощен. Става ясно, че последния въпрос той превежда много обстоятелствено, последва спор относно разните езици, руски, немски)

БИЛД: По-сложен ли е руският език от немския?

Путин: Немският език е по-прецизен. Затова пък руският е много по-разнообразен, по-цветист. Това богатство обаче го има и при големите немски поети, разбира се.

(тук Путин започва да цитира по памет на немски част от немска поема)

………

БИЛД: Господин Президент, благодарим за това интервю

Превод от немски: Александър Александров / Memoria de futuro

Първа част на интервюто: ТУК

Източник: BILD

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни