Турция отказа на САЩ да блокира границата със Сирия

20682_660_370

Анкара отхвърли предложението на Вашингтон да изпрати допълнителни войски и да блокира сухопътната си граница със Сирия, която се използва за превоз на терористи към Сирия и за контрабанда на сирийски нефт от бойците на Ислямска държама. Това съобщи в четвъртък турският вестникHurriyet.

Анкара отхвърлила предложението по две причини: защото било невъзможно и защото „другата страна“ може да „заеме враждебна позиция“, като струпа сили по границата, съобщили за изданието турски официални лица.

Предложението за разгръщането на големи военни контингенти по 98-километровия участък на границата със Сирия е обсъдено по време на среща в Анкара между турски и американски официални представители.

Турските власти са заявили на американските си колеги, че за реализацията на тази идея ще трябва да разгърнат в този участък около 30 хиляди военни и да постави наблюдателни вишки с войници на всеки три метра, съобщава Hurriyet.

За да се постигне 100-процентов резултат, било нужно да се създаде интегрирана система за граничен контрол, огромните разходи по която Турция не можела да поеме, добавя вестникът.

По време на срещата турските представители напомнили, че границата между Турция и Сирия е и граница между НАТО и Сирия, и призовали САЩ да поемат част от разходите за създаване на такава система за граничен контрол./ Memoria de futuro

Източник: Интерфакс

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни