Файненшъл Таймс: ЕС ще обсъжда замразяване на Шенген

schengen

Министрите от ЕС ще обсъдят в петък временно прекратяване на споразумението от Шенген за срок от две години заради кризата с миграцията.

Това се посочва в плана на обсъжданията на Европейския съвет, изготвен от председателстващия Люксембург и попаднал медиите, според Financial Times.

Ако министрите подкрепят предложението, Европейската комисия ще препоръча да се затворят една или повече вътрешни граници на Шенген за срок до две години, а страни като Германия, Франция, Швеция и Австрия ще могат да продължат наложените временни ограничения по границите си за по-дълъг период от време. В допълнение, такова решение ще позволи бързо да се въведе пълен пограничен контрол.

Решението на ЕС идва след многократни предупреждения към Гърция, от която се изисква ефективен отговор на миграционната криза. В противен случай действието на Шенген за Гърция може да бъде спряно.

В документа, изтекъл в медиите, Люксембург отива още по-далеч – не само заплашва да замрази споразумението от Шенген за Гърция и да върне граничния контрол, но и да разпростре тези мерки над потенциално голям брой държави-членки.

По-рано беше съобщено, че Европейският съюз оказва натиск върху Гърция заради неспособността на страната да регулира потока от мигранти. Някои европейски лидери, и особено премиерът на Словакия Роберт Фицо,дори предложиха Гърция да бъде изключена от Шенген. / Memoria de futuro

Източник: Файненшъл Таймс

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни