Върви ли Турция към самоубийство?

vasil-vasilev2

Трите милиарда евро и безвизовият режим изглеждат като капитулация на Европа пред Турция. „Всичко ще ви дадем, само дръжте бежанците“ е като че ли политиката на Брюксел.

Но само на пръв поглед.

Всъщност, Европа обещава нещо в бъдеще продължително време. Турция знае, че е така. Но тя има остра нужда от декларативната солидарност на европейците. Властта трябва да успокои хората. След руските контрамерки бизнесът ръмжи и си показва зъбите, кюрдите са надигнали глава и оръжие, генералитетът изглежда неспокоен, интелигенцията е стресната, ислямските главорези смятат, че са изиграни.

Плюс това, Ердоган е унизен, съюзниците се дърпат, Русия обира лаври и налага влияние.

По-неприятно е това, което се очертава: по всичко личи, че след като Асад овладее Сирия, кюрдите ще получат автономия, подобна на тази, която имат в Ирак. Тогава през тяхната територия бързо ще се прекарат тръби, които да докарат до сирийското средиземноморско крайбрежие не само кюрдския, но и иракския и, особено важно, иранския петрол и газ. От една страна, значението на петролопровода Киркук – Джейхан, който минава през Турция, рязко ще намалее, ще рухнат приходите от транзита, ще спре захранването на икономиката с евтин петрол, ще изчезнат и възможностите за политическо давление над Ирак и Сирия. От друга, бедната на петрол и газ Турция се надяваше да сложи ръка върху свръхбогатите находища в Северен Ирак и Сирия и така да уравновеси енергийния си баланс за десетилетия.

Сега това отива на кино.

Вероятно Давутоглу е разяснил на Брюксел положението. Или ще ни признаете за европейци, ще ни напълните курортите, ще ни изкупувате продуктите, ще ни приемате работниците, или ще очаквате етнически, социални и религиозни размирици с елементи на гражданска война. При тази перспектива Европа естествено ще гледа да успокои на думи турците, ще им се закълне, че ще ги приеме за европейци и ще им окаже помощ. Тя има целия интерес да дава обещания и дори пари, само и само Турция да не пламне. Тогава сирийските бежанци ще изглеждат като нежна утринна роса в сравнение с пороя, които може да ни връхлети от самата Турция.

Турското ръководство видимо полага усилия да овладее положението. Но ако види, че няма да успее, не е изключено да опита някой рискован, неразумен ход с използване на военна сила или заплаха, какъвто беше свалянето на СУ -24. Европа е наясно, че Анкара може да бъде непредсказуема и затова обещава, но чак за края на следващата година.

Дотогава предстои да видим ще направи ли Турция опит за самоубийство и да се подготвим за такъв вариант.

 

Още от автора: Васил Василев

Васил Василев

Васил Василев е завършил икономика. Повече от 20 години е журналист с богат международен опит, включително пратеник в Бейрут и кореспондент в Париж. След 1989 г. възстановява фирмата на своя дядо и се хвърля във водите на частния бизнес. Основател на Съюза на работодателите у нас. Понастоящем е председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. За по-малко от година (от октомври 2014-а) създава близо 100 клуба „Млади възрожденци“ в цялата страна.
.

  1. Ваня каза:

    Звучи логично.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни