Ако умът ни остане еднополюсен, такъв ще остане и светът

autor-roberto-kualia

Можем ли да преминем към един многополюсен свят въпреки хегемонията на медиите?

Държавите, борещи се срещу империализма, вероятно не са достатъчно наясно с важността на това да имат независими медии. Въпреки това, очевидно Russia Today, Press TV, Telesur и Al Mayadeen защитават демокрацията по-успешно от всякакви други оръжия. Защото наистина говорим за оръжия.

Големият въпрос на днешната геополитика е дали отиваме към един еднополюсен свят, тотално доминиран от САЩ (някои американци с гордост или арогантност го наричат „пълно господство“), или отиваме към един многополюсен свят, в който съществуват едновременно няколко големи сили.

От икономическа гледна точка, светът вече е многополюсен: делът на САЩ от световната брутна продукция е около 18% (по данни от 2013 г.) и постоянно намалява. Как в тези обстоятелства САЩ упражнява подобно глобално господство? Огромният им военен бюджет не обяснява всичко; на практика не можеш да бомбардираш целия свят…

Първият магически инструмент, който САЩ използва да управлява света, е доларът. Определението „магически“ не е просто хипербола: доларът наистина е едно магическо творение, на първо място поради факта, че Федералният резерв може да създаде безкрайно количество долари на своите компютри, а на второ – тъй като светът вижда тези долари като една налична стойност, с един скрит мотив: петродоларът. Това неимоверно улеснява САЩ да финансират милиарди в „цветни революции“ и други разрушителни операции из целия свят. На практика не им коства нищо. Това е един от въпросите, които трябва да бъдат засегнати, за да се постигне какъвто и да е многополюсен свят.

Другото супер-оръжие на САЩ е техният пълен контрол над новинарските медии – хегемония, която е почти абсолютна и чиито размери са отвъд представите на повечето анализатори.

matrixХоливуд е най-невероятната машина за пропаганда, която някога е била създавана. Тя предава на милиарди хора по света холивудските критерии за разбиране на реалността, които включват, но не се изчерпват със: начина, по който се обличаме, държим и мислим; какво да ядем и пием; и дори как да изразяваме несъгласието си. Да, Холивуд дори е в състояние да диктува как точно трябва да изразяваме своя протест срещу „американския начин на живот“. Да вземем само един пример (тъй като примерите са безкрайни): западните дисиденти често цитират филма „Матрицата“, когато говорят за невидимата мрежа, контролираща живота им, но дори „Матрицата“ е част от матрицата – ако мога да се изразя малко комично. Това наистина е начинът, по който Холивуд обуславя разбирането ни, че живеем в един измамен свят. Когато някой използва тези алегории, символи и метафори, този някой е напълно част от системата и й помага да стане по-истинска.

Udo_Ulfkotte_journalist_FAZ_book_20313САЩ също така контролира и масовите медии по света, тъй като ЦРУ са проникнали в повечето информационни медии, които имат съществено значение. Удо Улфкоте – журналистът, който в продължение на седемнадесет години работи за Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, един от водещите вестници в Германия, наскоро призна в своя бестселър „Купени журналисти“, че е получавал хонорари от ЦРУ в продължение на години, за да манипулира информацията и че това е често срещано явление в немските медии. Бъдете сигурни, че същото се случва и в други държави. Тази цялостна власт над медиите позволява на САЩ да превърне бялото в черно в очите на обществеността. Особено поразително беше да видиш как контролираните от САЩ европейски медии напълно изкривиха фактите по време на скорошната криза в Украйна. Киевската хунта, гъмжаща от нацисти, взе властта с преврат, бомбардираше и убиваше собствения си народ в продължение на месеци, а западните медии продължиха да я представят като „правилната страна“ – докато Путин е представян като „нов Хитлер“ без това да бъде подкрепено с конкретни факти.

FILE - This March 2, 2013 file photo shows Republican strategist Karl Rove,of American Crossroads, speaking in Sacramento, Calif. Virtually unknown outside Washington, a coalition of hardline conservative groups are fighting to seize control of the Republican agenda. (AP Photo/Rich Pedroncelli, File)За да разберем как контролът над самата информация прави възможна промяната на фактите, трябва да си спомним думите на Крал Роув от 2004 г., когато той беше съветник по сигурността в кабинета на Джордж Буш младши: „В момента ние сме империя – и когато предприемаме действия, ние създаваме наша собствена действителност. И докато вие изучавате тази действителност – колкото и да сте благоразумни – ние ще действаме отново, създавайки нови и други действителности, които вие също можете да изучавате – и по този начин нещата ще се уреждат. Ние сме действащите лица в историята… а вие, всички вие, просто ще изучавате това, което ние правим.“

facebookИ понеже това сякаш не е достатъчно, повечето от информацията, която циркулира днес, се обработва от компютри, използващи американски оперативни системи (Microsoft и Apple), а хората – включително тези против САЩ – комуникират един с друг чрез контролирани от ЦРУ платформи като Facebook, Gmail и т.н.

Именно този квази-монопол на информацията прави истинското противоречие. Така, въпреки че икономическата значимост на САЩ осезаемо спадна през последните десетилетия, присъствието им в медиите парадоксално се увеличава. Вместо да насочват вниманието си единствено към икономическите си проблеми, държавите, които наистина се стремят да установят един многополюсен свят, трябва да преразгледат своите приоритети и да започнат сериозно да се конкурират със САЩ по отношение на медиите. Днес властта до голяма степен е въпрос на възприятие и САЩ все още е безспорният господар в това отношение. Докато в играта не влязат умения и ресурси, съпоставими с тези на САЩ, няма да станем свидетели на един истинска многополюсен свят.

Вече са налице някои много качествени независими медии с амбицията да достигнат световната аудитория – например Russia Today и Press TV. Но те са нищо в сравнение с постоянното аудио и видео цунами на всички контролирани медии по света. Russia Today планира да стартира канали на френски и немски език. Това е напредък, но далеч от достатъчно.

САЩ не се притесняват от това, че страните правят бизнес без тяхно участие, но започват да се дразнят, когато тези държави използват валута, различна от долара, и се разгневяват наистина когато на хоризонта се появят големи независими информационни мрежи. Това е малко странно, при положение, че свободата на медиите е крайъгълен камък на съвременната американска митология. Всички независими източници на информация нанасят удар върху монопола на истината. Именно затова САЩ трябва напълно да демонизира своите съперници и да ги опише като „анти-американски“ или дори по-лошо. Често журналисти или независими информационни мрежи просто отразяват не-американска действителност без да са непременно „анти-американски“. От гледната точка на хегемона САЩ обаче, всяка не-американска информация по дефиниция е „анти-американска“, тъй като устойчивостта на империята се основава основно на нейния монопол върху възприетата действителност. Спомнете си думите на Карл Роув.

pressНезависимите държави, които наистина се стремят към един многополюсен свят, нямат друг избор, освен да се поучат от своите противници и да предприемат съответните действия. Освен да създадат свои собствени качествени медии, те трябва да започнат да подкрепят значително независимата информация в държави, в които информацията в момента се контролира от САЩ. Много журналисти, писатели и независими изследователи в Западните държави вършат своята работа предимно от гражданска страст (а често и на доброволна основа), като в същото време им се налага да се изправят пред публично осмиване, обществена маргинализация и икономически трудности. Оклеветени в собствените си държави, лишени от всякаква подкрепа от страните, за които се предполага, че искат да излязат от контрола на САЩ – не можем да говорим за блестящ старт, ако целта е краят на „пълното господство“ на САЩ.

Няма, а няма и да има, никакъв многополюсен свят без създаването на истински многополюсен набор от гледни точки. Пост-модерната империя е преди всичко състояние на съзнанието. Ако умът ни остане еднополюсен, такъв ще остане и светът.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

 

Източник: voltairenet.org

 

Още от автора: Роберто Куалия

Роберто Куалия

Роберто Куалия е светвноизвестен италиански философ и писател фантаст. Една от последните му книги е „Митът за 11 септември и версията на д-р Странаморе“.

  1. ВАЛЕРИ каза:

    Много впечатляващо. Едно от най-верните неща четени от мен напоследък.

  2. мила манова каза:

    Поздравление за качеството и поддръжката на този сайт. Той е от малкото, в които се срещаш с мислещи глави, но би било добре да се популяризира чрез други по-посещавани информационни канали( в духа на горния анализ).
    За мен е удоволствие, че го има!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни