Солидарността – в капана на политическата коректност

dsc_9642-a

За да се разбере как солидарността попада в капана на политическата коректност, е необходимо да се вземат под внимание съществуващите нейни различни прочити. Условно и съвсем огрубено те могат да бъдат различени на три основни – етически (хуманистичен), либерален и анархистки. Всеки от тях има своето поле на аргументация, като етическият почива предимно на антропологични основания, либералният – на лингвистични, а анархисткият – на антиетатистки.

Етическият прочит ни казва, че солидарността е чувство, чиято сила е най-голяма, когато тези, за които я изразяваме, са смятани за „едни от нас”, а „силата на „ние” е типично противопоставяща в смисъл, че противостои на „те”, което също се състои от хора – погрешен вид човешки същества.” (1)Така формулирана, „противопоставящата сила” на солидарността изглежда морално неприемлива, което оправдава апела за нейното разширяване чрез загърбване на традиционни идентификации в полза на повишената чувствителност към болката и унижението като гарант и условие на моралния прогрес. Според този възглед – есенциалистки по характер, но хуманистичен по патос, изискването за солидарност стои отвъд историята и институциите, като позволява „взаимно признаване на общата ни човечност“. Така описана, солидарността се представя като несъмнено морална категория, а нейното отсъствие – като отсъствие на човечност и синоним на „безчовечност”.

За разлика от тази хуманистична обосновка, либералният прочит на солидарността има за източник т.нар. политическа коректност. По същността си политкоректността – ако се доверим на експертната оценка на филолозите – е специфична езикова стратегия за методично планирана работа върху езика, основана на идеята за речта като средство за манипулация.(2) Нейната преднамереност е далечна и чужда на всякаква спонтанност, т.е. политкоректността не само не може да събужда чувства, а умишлено ги потиска и отхвърля, независимо дали ще става дума за имената, с които различните малцинства биха желали или е желателно да присъстват в обществения дискурс, или за солидарността като нормативна грижа и социален ангажимент. И в двата случая безчувствената политкоректна стилистика е насочена към отхвърлянето и заклеймяването на морално нееднаквото третиране на всички разлики, независимо дали ще се отнасят до расова дискриминация, социална несправедливост, пазарна конкуренция, късмет в лотарийни игри или индивидуални права и свободи. Практикувана по този начин, политкоректността има за резултат, от една страна, „репресивната толерантност” на политическия плурализъм, описана от Херберт Маркузе като „задължително поведение по отношение на вече установените политики” (3), която увисва като дамоклев меч над всяко ценностно твърдение, заплашвайки да се стовари върху него и да го дисквалифицира като догматично от плуралистка гледна точка.

От друга страна, неизбежният морален релативизъм на безкритичното утвърждаване на всякакви ценности като еднакво значими има за непосредствен и дългосрочен политически ефект свеждането на политиката до инструменталността на ръководството, а на демокрацията – до множество процедурни правила. Тогава именно започва „саморегулацията” на обществото като състезание между функционални групи, когато „активността на активните „малцинства” и апатията на ”мълчаливото мнозинство” превръщат вземането на решения и особено НЕвземането на решения, в интегративно правило на регулацията. (4)

solidarnost3

Друга важна последица от прекалената загриженост за индивидите и техните права е поддържането на компромис между вече очертаните интереси чрез прехвърляне на все повече нормативни грижи към областта на частния морал и „ценностите” за сметка на етическите компоненти в политиката, осигуряващи общата ангажираност и социално сцепление на индивидите. В такава ситуация не е трудно да се разбере защо политкоректното говорене може сравнително успешно да култивира толерантност, приучвайки и принуждавайки своята аудитория на безразличие към различията, но не и да събуди съчувствие и привързаност. Аналогично стоят нещата със солидарността, когато попадне в орбитата на тази стилистика. За разлика от толерантността, тя има за източник не множеството естествени или фалшиви различия и политиките за признание, а пазарни интереси, дефинирани като общи проблеми.

Солидарността не може да бъде формулирана като право подобно на свободата и равенството, защото тя не се отнася до отделния индивид, а до това, което се случва между индивидите като обмен и ги свързва по силата на общия ред и условия, респ. по силата на общия пазар на размяната, чиито агенти са те. Тя е онази „връзка”, благодарение на която непознатите пътници – потребители на обществения транспорт, стават малка, но спонтанна и сплотена общност, без да се договарят предварително за реда и условията, при които ще предоставят един на друг многократно един и същ перфориран билет. За да правят това, те не се нуждаят от персонално съчувствие, емпатия, милосърдие, щедрост или друга подобна проява на човечност, а от съпричастност към другия, с който споделят едно и също неудовлетворение като пътници в обществения транспорт. Тази съпричастност е възможна и ще продължи дотогава, докато има достатъчно много и достатъчно социално хомогенизирани потребители на този транспорт във фактическия, а не само във формално-юридически смисъл, които не разполагат с друга алтернатива за придвижване.

hexagon_pic1-copyНе е трудно да направим аналогия между общността на недоволните пътници и европейското гражданство, за да стигнем до извода, че проявите на солидарност зависят непосредствено от принадлежността към групи, различни общности и характера на взаимодействието в тях, който предопределя както вида участие, така и чувството ни за принадлежност към общност и самоидентификацията посредством колективните идентичности, предлагани в миналото от всеобхватни и традиционни идентификационни модели като системите на родство, религията, нацията, класата. Отслабването на тези идентичности под напора на политкоректността, реториката на правата и политиките за признание днес е факт. Но също така факт е, че колкото е по-слабо чувството за принадлежност към общност, толкова по-малка е солидарността на съставящите я групи и индивиди. В този смисъл солидарността е проблем на колективната идентичност и нейната липса или дефицит там, където тя изглежда като че ли естествено необходима, е знак за кризата или отслабването не само на тези идентичности, а на общностите, които стоят зад тях. Тогава на помощ идва политически коректното приравняване на солидарността към щедростта. То обаче лишава солидарността от съдържание, докато се опитва да я представи като благороден жест от ранга на милосърдието, състраданието, съчувствието. Но за разлика от щедростта, която не изисква да споделяме интересите на другия, солидарността предполага, че доброто, което правим на другия, е добро и за нас самите. Но това е принципът на застраховането – взаимността на рисковете, събиране на средствата, съвпадение на интересите: солидарност. Това означава, че солидарността е възможна, когато е налице обективно съвпадение на интересите и тогава сме принудени да признаем, че пазарът е чудесна машина за солидарност. (5)

В този контекст солидарността се оказва „пазарна ценност”, въпрос на „добре разбран” интерес, а не на благороден жест като щедростта, милосърдието, състраданието. Доколкото предполага общ интерес, дотолкова тя е интелигентна и социално ефикасна регулация на егоизма, насочена към предотвратяване на конфликти. Но тази формулировка на солидарността е приемлива и оправдана само за едно място и при едно условие. Мястото е пазарът като основна институция на либералното общество, а условието – просветеният егоистичен интерес, присъщ на проницателни, пресметливи или съобразителни индивиди. Проблемът е, че за търговеца и за поета един и същ свят изглежда различен: това, което е възхитително за единия, е отвратително за другия. Същото може да се каже и за религиозния и атеиста, космополита и патриота, както и за всички останали подобни двойки човешки типове, които бихме могли да различим като противоположни. Как тогава да солидаризираме различните типове, за да ги впрегнем в общия ярем на една йерархизирина и централизирана, пирамидална обществена структура, която черпи сили и мощ от дезантропоморфизацията (обезчовечаването) на социалните системи под влияние на формалната рационалност, залеза на личността и смаляването на нейните роли в сравнение с тези на организацията?

solidarnost2Не един и двама модерни и съвременни изследователи виждат в това „безчовечната” тайна на модерното функциониране, но и възможност моралът да се аргументира икономически вместо етически, като еволюционен продукт на сътрудничеството, когато за източник на етичността се смятат не другите, нито отношенията помежду ни, а тяхното значение на „среда”, от която зависи всеки пазарен успех. От това гледище солидарността се оказва синоним на лоялността и типична корпоративна ценност, която се осигурява чрез зависимост и функционира по принципа: направи го зависим, за да е лоялен, т.е. солидарен.

Живеенето обаче не се свежда само до пазарна дейност, основана на размени, защото никой не е склонен да разменя собствен живот за пари. Единствената позната ни конвертируемост на живота е друг живот, бил той отвъден или животът на другия според това дали сме готови да умрем, за да живее друг, или да заживеем отвъден живот, посягайки на собствения и докато се самоубиваме, да убиваме и другия. Затова в други, непазарни обстоятелства солидарността като „пазарна ценност” не може да ни предпази от никакъв фундаментализъм – нито религиозен, нито пазарен, който също носи своите рискове и неудобства, като например, че егоизмът на пазарното мислене прави общият проблем да изглежда чужд, а своя представя като общ, така че губим усет за разликата и ставаме слепи за други проблеми освен собствените.

solidarnost6Тогава именно се озоваваме в ситуацията, описана в притчата за мишия капан, станала особено популярна днес благодарение на социалните мрежи, сайтове и блогове. Притчата разказва как мишката споделила с кокошката, овцата и кравата, че видяла стопанинът на фермата да залага миши капан, на което те отговорили: „Капанът за мишки е твой проблем, а не наш!” През нощта в капана се хванала змия и ухапала жената на фермера. Опитвайки се да я излекуват, сварили на жената супа от кокошката. После заклали овцата, за да нахранят всички, пристигнали да навестят болната. И накрая заклали кравата, за да нахранят гостите, дошли на погребението. През цялото време мишката наблюдавала от дупката си, мислейки за нещата, които са чужд проблем, докато не станат твой.

Protest_fevruari_2013Но разпознаването на общите проблеми не е достатъчно, за да си солидарен според третия, анархистки прочит на солидарността, който залага противоположно на нейната етизация и комерсиализация, не на чувствителността към болката и страданието или на добре пресметнатия интерес, а точно обратно – на противопоставящата сила на „ние”, като реакция срещу „те” и „тях”. Солидарността от това гледище е белег и условие на съпротивата, на бунта и протеста срещу деперсонализираната, но институционализирана и репресираща власт и нейното статукво. Тя е сплотеността на разбунтуваните хора, тяхна съпричастност в борбата срещу тази власт и нейната конюнктура, а не съчувствие и състрадание в скръбта, защото скръбта е самота и в нея можем само да се утешаваме взаимно, но не и да скърбим вместо другия:

„Солидарността между хората е тяхното оръжие срещу властта!“, гласи лозунгът на първомайски протест на Федерацията на анархистите в България. Редом с него друг лозунг на същия протест призовава: „Мир между хората, война срещу властта, днес не е празник, а ден за борба!“ (6)

Голямото предизвикателство на солидарността следователно е, не дали сме или не сме солидарни, а как и заради какво сме готови на солидарност и си заслужава да сме солидарни: като борци – единомишленици, егоисти – интересчии или безкористни алтруисти? Заради съпричастност в съпротивата, от съчувствие и състрадание или заради пазарен интерес?

Защото всеки може да е солидарен, но не всеки е солидарен във всичко и с всеки, а само според смисъла, заради който иска да живее и в името на който е готов дори да умре. Затова, ако солидарността ни липсва или не ни достига, то значи че ни липсва и не достига смисъл, който да е достатъчно значим, за да е общосподелен хоризонт на живота ни.

Бележки:

[1] Р. Рорти, Случайност, ирония, солидарност, КХ, 1998, с. 228.
[2] Политическа коректност vs. враждебната реч в полската и гръцката медийна среда, 12 октомври 2015г.
http://www.newmedia21.eu/kritika/politicheska-korektnost-vs-vrazhdebnata-rech-v-polskata-i-gratskata-medijna-sreda/
[3] Х.Маркузе, Репресивната толерантност, http://www.marginalia.bg/analizi/represivnata-tolerantnost-parva-chast/
[4] За тези парадокси на плурализма вж. повече у Луиз Марсил- Лакост, Парадоксите на плурализма, В: Ш. Муф, Измерения на радикалната демокрация, с. 197, КХ, София, 2000 с. 195-196.
[5] За този контекст на солидарността вж : А. Конт-Спонвил, Морален ли е капитализмът, София, 2012.
[6][Ден за протест] Хората преди всичко, http://sm.a-bg.net/2009/05/12/den-za-protest-horata-predi-vsichko/

 

 

 

 

Още от автора: Силвия Минева

Силвия Минева

Проф. д-р Силвия Минева е преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“ и ръководител на катедра по Логика, етика и естетика във Философския факултет. Главен редактор на е-списание „Виртуална култура“. Автор е на 4 монографии, 2 студии, статии в специализирани и популярни издания. Изследователските й интереси са в областта на приложната, професионалната и постмодерната етика. В същите области са и курсовете, преподавани от нея в различни специалности и факултети на Софийския университет.

  1. ivo_isa каза:

    Не разбрах определението за „солидарност“. В българския език тази дума е навлезнала отдавна, вероятно като купешка, по време на агитацията (възбуждането) на народните маси. А като понятие е оставено да се подразбира от всеки, според смисъла на повествованието в което е използвано. Може да замества българските думи „съпричастност“, „единство“, „единомислие“…
    Преводът от френски е единомислие.
    Ако използваме точния превод, значението вече не е обобщена категория, а зависи от частния случай и е споделяне на отношение спрямо дадено събитие.
    Можем да поставим знак за равенство между солидарност и съпричастност. Да разбереш чувствата и мислите на някого, породени от дадено събитие. Да се поставиш на негово място.
    В тези случаи „солидарност“ е чуждица и е вредна, защото служи за преднамерено въздействие върху мисленето на хората.
    Ако я определим като заемка, ще трябва да ѝ дадем точно определение.

    • Valeri каза:

      А може би поставянето на знак за равенство м/у
      Солидарност и Съпричастност е основа на полит.коректното „въздействие върху мисленето на хората“

      Статията описва това, а решението може би е точно чрез диференцирането на двете понятия>>
      Солидарността като динамично-материална норма на Съпричастността

      пазарно-егоистична солидарност да се превърне в оксиморон чрез добавяне на материална достатъчност за постигането й към емоционално необходимата съпричастност..

      Т.е ако автобуса е бавен,мръсен,студен,претъпкан
      И всички мрънкат и се извиняват на околния е Съпричастно, а ако има колективен отказ от закупуване на билет е Солидарно

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни