За любовта, робите и свободата

amur-psiheya1

В античната литература няма нито един случай роб да е бил представен като влюбен.

Робите там могат да имат всякакви положителни качества – да са верни, интелигентни, смели, благовъзпитани и пр. Могат да пожелаят някого телесно. Но те никога не са влюбени. Ако някой роб стане герой на любовна история, после се оказва, че е бил свободнороден, но подхвърлен (като Дафнис и Хлоя).

Причината е, че любовта, като никое друго душевно устроение, извежда човека от състоянието на робство и го прави свободен. И обратно – най-сигурният начин да направим от някого роб е да го уверим, че не е способен на любов.

Ето защо там, където някои желаят да властват над други, любовта или се отрича, или се отрежда само на властващите.

autor-n-gochev

Николай Гочев

 

Още от автора: Николай Гочев

Николай Гочев

Доц. д-р Николай Гочев завършва НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Атинския университет. Преподава в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Класическа филология. Ръководител е на Магистърска програма „Антична култура и литература“ от 2002 г. Сред неговите преводи са „Метафизика“ на Аристотел, „Послезаконие“ на Платон, „Херметически корпус“, „Антигона“ на Софокъл. Автор е на книгите „Античният херметизъм“, „Александрия. Разкази за хора, книги и градове“, „Писма до Егина“ (роман за живота на Платон), „Фантастичното през античността“ и др.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни