Полицията в Хановер блокира града заради заплаха от терористични атаки

hanover

Футболният мач на Германия с Холандия беше отложен заради информация за планирана бомбена атака, по информация на немската полиция.

Шефът на полицията в Хановер Фолкер Клюве каза пред немската телевизия, че властите имат „конкретно доказателство, че някой е искал да инсталира експлозивно устройство в стадиона“.

Стадионът беше евакуиран около час и половина преди началото на мача.

Зрителите, които вече са били пристигнали на стадиона, са били уведомени по високоговорителя да напуснат спокойно зоната.
Малко преди мачът да бъде отменен, полицаи заградиха с кордон зоната около стадиона, след като намериха подозрителен обект.

Немските медии предават, че в линейка са намерени скрити експлозиви, но това предстои да бъде потвърдено от полицията.

Има сведения и за подозрителен човек – известен на немските власти – забелязан пред стадиона.

Канцлерът Ангела Меркел и няколко министъра е трябвало да наблюдават мача, в знак на това, че Германия няма да се преклони пред тероризма след атентатите в Париж.

Те не са били на стадиона, когато евакуацията е започнала и са се върнали в Берлин.

hanover3

Според Spiegel.de жителите на Хановер са посъветвани да се приберат по домовете си и да не се събират на големи групи. Полицията планира да въведе режим на висока степен на сигурност.

Трафикът на превозни средства около стадиона е блокиран. Междувременно, немският вестник Билд цитира полицейски източници, че някои влакове не спират на всички спирки по разписание. Вестникът предава, че причината все още е неизяснена. Част от централната гара е затворена.

Опразнена е и улицата, на която се събират музикантите в града – повечето са младежи от рок и метъл банди. Причината са получени сигнали за терористични атаки.

Евакуирана е концертната зала  Tui Arena, където трябваше да свири групата  Söhne Mannheims.

На извънредна пресконференция вътрешният министър Лотар де Мезиер съобщи, че информацията е дошла от партньорска служба. „Това е голяма заплаха за Германия и Европа. Решението да прекратим мача беше много трудно, но го взехме след зачестило подаване на данни и сглобяването на множество парчета информация, сочещи конкретна заплаха“.

На въпрос какво ще се случи с мачовете от Бундеслигата, президентът на професионалната футболна лига в Германия Райнхард Раубал отвърна, че „се мисли по въпроса“.

Нека хората не си се сърдят. Работата се оказа доста по-сериозна – заплаха от експлозии за целия град. Оставете ни да работим и се прибирайте по домовете си“, каза пред Sky News полицай от града, пожелал анонимност.

Само няколко часа по-рано немският вътрешен министър Томас де Мазиере е предупредил, че опасността от терористична атака в Германия е „много висока“./Memoria de futuro

hanover4

 Източник: Sky News

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Филов каза:

    Гледам младите момичета – полицайки и си мисля – това ли им е работа?!
    Къде са им семействата, къде са им децата?! Изобщо, имат ли и ще имат ли такива?!
    Не ща да говоря повече!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни