Терор в центъра на Париж и експлозии около Стад дьо Франс, 130 убити (обновена)

teror-pari

Десетки хора са убити в няколко престрелки и експлозии късно вечерта на 13 ноември във френската столица. Световните медии съобщават за различен брой жертви. Първоначално BFM TV обяви 60 загинали, по-късно жертвите се оказаха около 160.

Стрелбата е възникнала на 6 места в Париж.

bar-pariНай-малко двама човека са открил огън с автоматично оръжие в ресторант Le Petit Cambodge в 11-ти квартал. Атентаторите крещели „Аллах Акбар!“. Журналист на BBC, който се е намирал пред ресторант „Камбоджа“ предаде, че вижда десет мъртви или сериозно ранени на пътя. Полицията е пристигнала и е отцепила района.

Съобщава се също така и за три експлозии близо до Стад дьо Франс, където Германия гостува на Франция във футболен мач. Според информация на полицията експлозивите са били заредени с гвоздеи, за да се постигнат максимум жертви. По-късно стана ясно, че бомбите са взривени от атентатори-самоубийци, които са се взривили на един от входовете на стадиона.

Президентът Франсоа Оланд, който е присъствал на мача, е бил евакуиран. Поне трима души са загинали от есплозиите около стадиона.

Image_5111892_128След края на мача на Стад дьо Франс е настъпила паника сред феновете. Те започнали да се оттеглят от трибуните на стадиона, но след като научили новината за убитите и експлозиите в близост до стадиона, бързо се върнали.

Официалните лица са разрешили на всички фенове да се върнат на стадиона, като много от привържениците са отишли на терена. След това се е разбрало, че самите охранители са оставили входовете на стадиона затворени, за да не позволят излизането на огромната тълпа по улиците на Париж, където да стане цел на терористите. В крайна сметка феновете са блокирани в стадиона от полицията.

580x262xparis2.jpg.pagespeed.ic.chxL5Yg6JK

Група френски сапьори работят в района на стадиона, съобщава France Info. По непотвърдени данни на френската радиостанция, в близост до стадиона сапьорите са обезвредили мощно взривно устройство.

Два часа след първия инцидент е започнала стрелба в търговския център Les Halles, както и в Националния център за култура и изкуство в Париж.

Image_5111889_128Вестник Либерасион първоначално съобщи за четири смъртни случая, както и за престрелка около центъра за изкуства Батаклан. В концертната зала в централен Париж са задържани за заложници около 100 души. Това е съобщил редактор на BBC в „Туитър“.

Според френската BFM TV, стрелбата в „Батаклан“ е започнала един час след началото на калифорнийската рок група Eagles of Death Metal. По данни на канала един или двама нападатели са влезли в залата и са започнали да стрелят във въздуха. Не е ясно дали членовете на групата са сред заложниците. Според информацията на канала, част от зрителите са се спасили с бягство от концертната зала, но около 100 души са останали за заложници.

Image_5111887_128Кварталът беше отцепен от френските сили за сигурност. CNN съобщи, че специалните части са започнали щурм на залата. Отвътре се чуват експлозии. Около 2 часа след полунощ беше съобщено, че щурмът е приключил. Изнасят ранени. Един от четриримата нападатели е убит. АPF съобщи за около 100 убити в залата.

Image_5111898_128

От кметството на Париж отправиха призив към жителите на столицата да не излизат от домовете си и да чакат инструкции от властите.

Френският президенд Оланд обяви извънредно положение и затваряне на границите и всички пътища.

Очаквайте подробности / Memoria de futuro

paris_shooting_nov15_624v2

Източник:BBC
Информационна агенция Фокус

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. ВАЛЕРИ каза:

    Проблем-реакция -решение

  2. Бай Оня каза:

    Това е само началото! Като си помисля че мангалите в Пазарджик и помаците от Рибново са ислямистко гето, скоро ще има такова нещо и у нас, не мислете че ще ни се размине!

  3. Бай Оня каза:

    Но интересното е какви изводи и промени в политиката си ще направят западно-европейските държави по отношение на прииждането на безкрайни мюсюлмански маси на техните територии. Или отново ще слушаме блудкави приказки за хуманност и шокираност, а глупашкият им подход към проблема ще си остане непроменен. ….

    Определено ще слушаме пак едни и същи глупости „нас не ни е страх“ и пр. празни либерастки глупости. Цялата западна система е в криза, цялата им ценностна система на разлигавени самодоволни либерастчета, им парализира мозъците! Нека да заселват тъпи араби, още нали са „толерантни“ глупаци!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни