Долу ръцете от децата ни!

az-final-a

Това е безумие.

Пълно. Тотално и повсеместно изкукуригване по цялата образователна верига, в края на която са опитните мишки, тоест децата ни, заедно с техните нещастни учители, които вече се чудят как да смогнат да изпълняват поредните ексцентрични и малоумни идеи, леещи се в бурни потоци от чиновническите лаборатории на МОН.

Колега от вестник „Труд“ вчера изрази съмнение, че „творците“ на новите учебни програми за първи и пети клас в образователното министерство измислят поредните си откачени приумици под въздействието на леки наркотици.

Не, колега, не!

Определено става въпрос за тежки наркотици. Съчетано с напреднала зависимост при това, стигаща до абстиненция.

„Технологии и предприемачество“. Как ви звучи?! Те това е новата учебна дисциплина в първи клас. Технологии, видиш ли. И предприемачество. 7-годишните деца трябвало да имат обща представа за понятия като цена, стока и услуга.

Това е такъв потрес, че тук мисълта ми спира и аз не мога да напиша и един смислен ред повече.

Освен да се опитам да направя очевадната констатация, че тия в МОН явно тотално са откачили. И аз наистина допускам въздействието на някакви психотропни вещества, иначе не мога да си обясня факта, че в образователното министерство не е останал поне един незаразен, нормално мислещ човек. Да, човек. Защото за да си експерт, първо трябва да си човек. Ако не си човек, ставаш сив брюкселски плъх. От тия, дето са плъзнали из цяла Европа като природно бедствие.

По мое време му викахме „Трудово обучение“. Един вид, учеха ни на труд. И явно добре ни бяха научили, щом и досега се трудим като гламави, докато други напредват в живота без много труд, но пък със завидни познания по новите технологии и предприемачеството.

После „Трудово“-то стана „Ръчен труд“. Но явно това звучеше много обидно (само най-смотаните слоеве в обществото се занимават с ръчен труд, все пак) в изнежените грантови експертни души, та го прекръстиха на „Домашен бит и техника“. И това горе-долу се ядваше.

Но.

Къде ти новото културно либерално съзнание ще остави такива вредни думички като „домашен“ и „бит“ в съзнанието на първолаците?! Защото „домашен“ идва от „Дом“, пък „бит“ навява мисли за Битие, за традиция, за идентичност. Няма Дом, няма Бит, какво остава за Битие, скъпи ми сънародници. В една държава, която е превърната в разграден двор, за какъв Дом въобще може да става въпрос? И за какъв Бит? Та това са думички, които, ако можеха, съвсем щяха да ги изчегъртат от съзнанието на първокласниците.

Докато ги превърнат още в най-ранна детска възраст в предприемачи и експерти по развитите технологии. Накратко, намаляваме часовете за писане на ченгелчета и чертички, но предлагаме да въведем обучение за писане на есемеси в смартфон. За да сме в крак с времето, така да се каже. OMG! – както биха възкликнали на английски съвременните първокласници.

Това е положението. Всичко е пазар. Свободен, огромен, глобален пазар, започващ още в първи клас. Детство ли? Я стига глупости! Малчуганите трябва да са в час с технологиите и борбата за оцеляване. Затова отрано им внедряваме стремежа да бъдат от оня 1%, дето владее останалите 99%. На това почваме да ги учим още в първи клас – да са предприемчиви. Докато се превърнат в перфектната биомаса – в хора без история (защото и нея подмениха и изрязаха), без родна реч (махнаха и „Родната реч“ на Вазов), но затова пък с много математика. За тази цел децата в първи клас ще се учат да смятат не до 20, а до 100. Ако можеше още преди първи клас да се превърнат в биороботчета, пишещи есемеси на маймуница и боравещи предприемачески с числата до 1000, щеше да е още по-добре. И за да затвърдим процеса, за капак удължаваме учебната година и намаляваме ваканцията. Това е положението. „Учене“ до дупка!

Знаете ли.

Рядко ми се случва, но този път наистина останах без дар слово.

Защото това са децата ни. Нашите деца.

Защото тече брутална, жестока подмяна на човешкото съзнание.

И онези в МОН са съучастници. Треперят като мишки зад бюрцата си и пишат каквото им наредят „отгоре“. Работят като роботи под надзора на началниците. И нямат смелостта да се противопоставят на поредното безумие, което съсипва и унищожава българското образование. Гледат да вземат по някой лев над заплатата от някоя „образователна“ европейска програма и толкова.

Всички сме съучастници.

И докато мълчим като плъхове, децата ни се учат да пишат чрез есемеси. Растат тъпи и прости, безродови и безпаметни. Растат обременени с безсмислие и уморени от „знания“ още в първи клас. Учат неща, които ние, родителите, не можем дори да разберем. Камо ли да помогнем на децата си да си напишат домашните.

И ако все още има някакъв слънчев лъч в техните детски души, то е благодарение на учителите. На тези от тях, дето още помнят. И предават каквото могат нататък – с последните си сили, съхранени в безумието, в което живеят.

Съжалявам, че ви отклоних от темата с протеста на полицаите.

Да, знам че е важно.

Но това са децата ни, по дяволите! Нашите собствени деца, плът от плътта ни, дух от духа ни!

И ако сме прежалили собствения си живот, ако вече не ни пука за нас… Толкова ли сме паднали, че вече не сме способни да защитим собствените си деца?!

Родители и учители трябва бързо и категорично да се вземат в ръце. Поне тези от тях, които все още пазят здравия си разсъдък. И да проумеят –

в момента е на ход последната фаза на една фатална, цинична подмяна на човешките ценности и на човешкото общество. Все още поне част от децата могат да бъдат опазени. Все още има шанс да бъде отгледано едно малко, читаво ядро сред създаденото безпаметно и почти изгубено чалга-поколение. Нужен е категоричен граждански отпор срещу доунищожаването на българското училище и българското образование, които са във фундамента на заложената цел – доунищожаването на човешкото в човека, разрушаването на човешките общества и превръщането им в малоумна, неадекватна, напълно контролирана маса от объркани индивиди.

А ако все още мислите, че това е конспирация, истината ще блесне много скоро пред вас, когато изгаснат прожекторите на поредната детска Евровизия. Въпросното мероприятие вече влезе и в класните стаи, измествайки учебния звънец с някаква бездарна песен за възрастни, изпълнявана от деца.

Не блудкавата евро-боза трябва да звучи в училищните радиоуредби, колеги учители. Имате право да не изпълните поредната малоумна заповед на МОН, станала факт и фарс с любезното съдействие на БНТ.

Пуснете на децата звучна възрожденска песен.

И запейте с тях.

Защото ако не се възродим по спешност, скъпи сънародници, спукана ни е работата.

Не само на образованието.

На цялата държава, все още наричана България.

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. Веселин Василев каза:

  Христина! За пореден път – поклон пред Вас! Журналист от най-висок клас! Като звезда в нощта сте сред останалите си колеги. Не спирайте да будите, благодарение на хора като Вас мракът ще отстъпи! А Вие, г-жо Младенова, която не очаквате нещо да се случи, запазете очакванията за себе си и изтрийте коментара си поне от елементарно уважение към хората, които воюват вместо Вас!

 2. Лидия Атанасова каза:

  Милена Дамянова е в дъното на тази подмяна.

 3. Лала каза:

  Какво си мислят тези,които са издържали някакъв конкурс като деца?Това важи и за мен,но в първия конкурс като дете,не ме приеха,не приеха и децата ми и внуците ми,но има резултати,вече на лице,в обратно посока!Само не ме убеждавате,че не сте връзкари!Много дори не знаят,как са действали тяхните родители!Затова няма да помогнете дори на образованието!Нека да ви казват „Браво!“то се вижда какво се постига!

 4. ММарин каза:

  Г-жо Христова,
  силна и въздействаща статия, за която Ви приветствам! В Родината ни крайно време е за коренна промяна, за да могат нашите български дечица да вървят по стъпките на родолюбивите ни възрожденци и обичащи над всичко България, славни деди!

 5. Виктор каза:

  Подкрепете петиция против новите наретби на МОН

  http://www.peticiq.com/protiv_naredbi_mon

 6. Мария Николова каза:

  Еее, Виктор, как да подкрепя петицията, след като като нареТба е написано така……………….

 7. Райна Славчова каза:

  Аз си мисля колко ще им е трудно на децата с тези нови и неразбираеми за тях понятия и думички в 1 и 2 и 3 дори и в 4 клас . И сега всичко е много сложно

 8. В. Манова каза:

  Поздравления за статията и смелата Ви позиция!

 9. Елка Бочукова каза:

  Благодаря, Ви, г-жо Христова! Майка съм на пет деца и отдавна (от тринадесет години) забелязвам как се готви бруталното, бавно и сигурно убийство на децата ни, в което и ние техните родители, и учители, дефакто ставаме съучастници… И много жалко е пасивното ни отношение към всичко това. От време на време, някои по-будни родители се навдигнат за нещо, но безрезултатно… Една птичка пролет не прави. С много учители съм споделяла мъката и ужаса си от това… Повечето от тях ясно разбират, че единствената цел на „образователната“ система е имено ГЪРБАВИ И ГЛУПАВИ… Та за кого не е ясно, че прост народ, една МАСА НАРОД, в който няма ЛИЧНОСТИ се управлява безпроблемно?! УЖАС! Децата просто ги ПАСИРАТ с пасатора на „образователната“ система и съответно резултатът е една ХОМОГЕННА СМЕС. И като се добови към това простащината, агресията и разврата, които усвоиха от телевизора и мръсното интернет пространство, се завършва ЖАЛКАТА картина… И какво може да се направи? Безпомощно крещим „ДОЛУ МРЪСНИ ЛАПИ ОТ ДЕЦАТА НИ!!!“… Безпомощността иде първо от нашето родителско не единство… Ех, да помнехме и изпълнявахме завета на хан Крум… А още повече завета от Книгата на книгите

 10. Даскал Тод каза:

  От два дни сън не ме лови и съм втрещена! В статията се говори предимно за предмета Технологии и предприемачество в първи клас. До тук добре! Прави се ретроспекция на предмета от изминалите скромни тридесетина и повече години. Анализ на поредица негови наименования и прочие. Изредени са безумно много дипломи, специализации и публикации на авторката, НО нищо подкрепено с факти от ДОИ/Държавни образователни изисквания/! Стига,край ядосах се вече! Започвам с фактите:
  1. Учител с диплом от СУ„Св. Кл. Охридски”;
  2. Магистър-педагог с квалификация„ Извънкласни форми на образование”, учител по Бит и технологии и учител по Изобразително изкуство;
  3. Следдипломна квалификация по „ Иновации в преподаването по Бит и технологии”;
  5. Пета квалификационна степен;
  6. Публикации по теми свързани с образованието;
  7. Участие в три Национални конференции с разработени теми;
  8. Над 50 награди на учениците ми и …т.н.
  До тук с портфолиото ми!
  Има едно нещо наречено „компетенции”. Според изискванията на ЕС учениците в България трябва да владеят компетенцията „ Предприемачество”. Та именно това е причината да се смени името на предмета. Освен това огромна част от хейтърите не познават децата и внуците си! Уважаеми, Дами и Господа от години в учебната програма са заложени термини като(дебит, кредит, приходи, разходи, печалба, капитал, себестойност, бюджет, фалит, данък, сива икономика, нелоялна конкуренция, маркетинг и т.н.). И колкото и да не ви се вярва децата се справят чудесно! Стига сте мърморили, а вярвайте повече на собствените си наследници!

  • Стаи каза:

   Аз пък съм отвратен от вас и всички като вас, които са проводници на небългарски и античовешки, направо сатанински образователни модели. И двеста квалификации да придобиеш по измислени европейски проекти, нямаш ли в себе си потребността да научиш децата на човечност, пет пари не струваш. Пфу!

 11. vili каза:

  Благодаря на тази жена, за „есенцията“ в статийте . Бъди Жива и здрава.! Обикновен човек съм.,нямам дар слово,но умея да преценявам хората и да чета м/у редовете.

 12. Бай Оня каза:

  Тя злоупотребата с училището започна много по-рано, още с 1990 год. с идването на „димукрацията“ която превърна училището в джунгла! Резултатът е че от тогава вече израстна едно поколение от идиотизирани олигофрени, но опитите в това отношение продължават!

 13. Бай Оня каза:

  В България, всичко що е получило образованието си след 1989 г. насам, за нищо не става! Полуграмотни, без ценностна система и без елементарна обща култура, нали ги виждате как се излагат по разните му брадари, разни млади вип-руспии, които са известни само с това че си фотографират и показват обръснатите пунди и силиконовите ненки, по телевизията и Плейбоя !

 14. Наталия Килифарска каза:

  БРАВО ГОСПОЖО ХРИСТОВА!!!

  Вашата статия ме кара да си мисля, че не всичко е загубено за България……
  Да наистина, всички като един ТРЯБВА да се опълчим на тези безумия, на това безхаберие и апатия, с които се опитват да подменят националните и християнските ценности в цяла Европа!

 15. Добромир Пенков каза:

  Поздравления! Но тук не става дума за невежество или неразбиране. Това е чст от заговора срещу България. Това са добре платени „експерти“, чиято цел е съсипването на о бразователната система, а от там – и на нацията. Вижте „Илюминати“ и ще ви стане ясно. За съжаление, на всички нива предатели определят как да живеем и ние и децата ни. Просто е необходимо мобилизиране на всички здравомислещи в тази държава, за да успеем да я спасим.

 16. Петронка Николова каза:

  Напълно съм съгласна с написаното от г-жа Христина Христова .А з също се вълнувам от образованието на децата ни, още повече,че се занимавам от І- ви клас с внук .ми. Когато беше в четвърти клас /сега е в 7 ми клас/ и му предстоеше външно оценяване, написах писмо до МОН, което ще се опитам да публикувам тук. Отг.оворът бе ,че ще се реформират учебниците, но това така и не стана, а не “ не се случи“.Не стана , защото няма воля, отстрана на МОН да го направят. Това не е събитие, за да се „се случи“. Много се дразня, когато употребяват този израз не на място.

 17. Дани каза:

  Разбира се,че всичко е режисирано отдавна.Мен тази идиотщина ме съсипва.В училище се учат всякакви извратени неща,които целят поробването на съзнанието на малките ни невинни душички.Празнува се хелоуйн,правят се какви ли не глупави американски маскаради,всячески и целенасочено убиват националното ни самосъзнание.За Бога,хора,малкото на които ни пука за тази страна,нека не бъдем пасивни!Да не оставяме да направят от децата ни полуроботи с промити мозъци!Един ден нас няма да ни има,за да им говорим за Левски и Ботев,тогава кой ще ги пази от мерзостта,наречена политика?Да се борим докато можем!

 18. Viking of disapproval каза:

  The viking of disapproval stares in your general direction

 19. Лакотавакан каза:

  Браво, г-жо Христова, верни, силни думи, неподправени чувства! Макар и до болка да знам тази истина, пак ме налегнаха …леко казано, странни негодувания. Вие, за съжаление, не познавате Киро Даскала от селската кръчма в селото, дето живее майка ми, но и той говори като Вас. Вярно, на доста години е, ама е бивш учител и от извора съм научил доста неща. Така че … петнадесет години ми говореше за това, за което пишете и Вие сега. Петнадесет години!!!
  Та от мое име и най-вече от негово, искам да питам всички, които ще прочетат тази статия и Вас, най-вече, не Ви ли е обидно 15 години да дъвчем едно и също нещо, без да направим каквото и да е, за да се спре това?! Само приказки, само възмущения, само … леле, как хубаво е написано… и нищо?!? Къде са протестните писма до … някакъв съвет ли, министерство ли, парламент ли… къде са подписките срещу това своеволие, изобщо нещо?
  Или като старите генерали – Войници, в името на родината…ПРЕД МЕН!!! АТАКА!!! И докато ви стрелят… аз ще си попиша…
  Извинете грубостта ми…
  П.П. Ще Ви разбера, ако ми изтриете писанката… Цензура, какво да правиш…

 20. Лакотавакан каза:

  И още нещо… От какво се плашат родителите с това училище… Един писател…о, доста известен, беше казал нещо като…на мен и училището не ми попречи на образованието. Учениците, училището, леле, колко лошо! Да, така е, лошо е! Но всеки ученик има родители, баби, дядовци! Те къде са, Те не говорят ли с децата, внуците си? И когато Новия Великотехнологическидебитокредитен учител рече : „ Технологията днес е основното…“, малкия човек да рече: „ А Вие откъде знаете в какви цветове са били оцветени динозаврите, след като са откривани само кокали и кости…?“ Ха сега де… Това май не го пише в учебниците…

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни