Карикатурите на Шарли Ебдо за трагедията над Синай са гавра с паметта на жертвите (обновена)

sharli-ebdo1

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече карикатурите на френския вестник Шарли Ебдо за трагедията над Синай кощунство, което няма нищо общо с демокрацията. „В нашата страна назоваваме това с една много силна дума – богохулство. То няма никаква връзка с демокрацията, нито със себеизразяването, с нищо. Това е кощунство“, заяви Песков пред журналисти.

“С моите колеги се опитахме да намерим карикатури на сътрудниците на Шарли Ебдо, които бяха убити от терористи. Не можахме да намерим такива. Но ако такива бяха публикувани, бихме ги определили по същия начин. Нямам намерение да оценявам морала на французите, това си е тяхна грижа. Но в нашата страна това се счита за светотатство“, допълни говорителят на Кремъл.

Запитан дали публикацията ще се отрази на отношенията между двете страни, Песков отговори, че Русия няма да търси контакти с Париж, за да изяснява ситуацията. „Шарли Ебдо е неофициално издание, малкотиражно и твърде спорно. Много хора не го възприемат, а мнозина се чувстват обидени от негови публикации. Такава издания биха били твърде неуместни в нашата обществена координатна система, в нашата мултикултурна и мултирелигиозна държава“, подчерта той.

В последния си брой сатиричното издание Шарли Ебдо, известно с провокативните си публикации, изобразява темата за катастрофата на руския пътнически самолет А321 в Египет, при която загинаха 224 души, с две карикатури. На първата е изобразена фигурата на брадат мъж в бедуинска роба и с пистолет на гърба, над който се изсипват отломки от самолет. Сред летящи обекти е и фигурата на един от пътниците. Надписът на карикатурата гласи: „Ислямска държава“: Руската авиация засилва бомбардировките“.

sharliВтората карикатура е озаглавена „Опасностите от руските нискотарифни авиокомпании“. Изобразен е човешки череп с живи очи на фона на останки от човешки тела и горящ самолет. „Трябваше да летя с Еър Кокаин“, е репликата на човешкия череп. В този случай карикатуристите се заиграват със скандала с френски пилоти, превозващи наркотици, който избухна във Франция през 2013-та година.

Срещу публикацята на френския вестник остро реагираха руски депутати и журналисти. „Карикатурите на Шарли Ебдо нанасят удар по имиджа на Франция и на цяла Европа – смята ръководителят на Комитета по образование в Държавната Дума Вячеслав Никонов – В този случай журналистите танцуват върху паметта на загиналите в тази ужасна катастрофа. Това излиза извън рамките на всякакво приличие и извън границите на понятията за човечност и благоприличие.“

Секретарят на Съюза на журналистите в Русия Борис Резник пък заяви, че карикатурите на Шарли Ебдо не съответстват нито на журналистическата, нито на човешката етика. Всеки редактор и журналист трябва да има вътрешни морални ограничители, каза Резник и уточни, че не става дума за цензура, а за нравствени съображения.

В същото време лидерът на Чечня Рамзан Кадиров нарече в Instagram „нечовеци и боклуци“ сътрудниците на френското списание „Charlie Hebdo“. „Не мога да ги нарека животни, тъй като това ще оскърби невинните животни. Това са твари, боклуци, безполови същества, които нямат право на съществуване сред хората – написа Кадиров. – Не е възможно да се измисли по-голяма гавра над болката на опечалените роднини и над болката на цялата страна.“ Лидерът на Чечня осъди и бездействието на френските власти, „които са се скрили зад смокиново листо“ и добави: „Ето истинската цена на вашата демокрация и свобода на словото“. 

„Шарли Ебдо е светско, демократично и атеистично издание. За нас понятието „богохулство” не съществува.” Това каза в отговор главният редактор на френския сатиричен вестник Жерар Биар по повод изявлението на говорителя на руския президент Дмитрий Песков.

„Понятието „богохулство” за нас няма никакво значение. Ние коментираме новините така, както и всички други издания”, допълни Биар в интервю за руската служба на RFI. Той обясни, че рисунките, изобразяващи разпадането на A321, нямат за цел да осмиват жертвите и трагедията и не са карикатури. „На тези рисунки няма карикатурни персонажи. Ние просто коментираме събитието и даваме поглед към него”, допълни Биар.

Информацията обобщи: Цеца Христова / Memoria de futuro

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни