Балканите изчезват от глобалните прогнози

autor-vihta-pavlova

Вихра Павлова

Преди няколко месеца статията на Вихра Павлова беше публикувана в Поглед.инфо и бързо се разпространи из мрежата. Прогнозният анализ отново е повод за размисъл.

Единствата причина, поради която на България се обръща някакво внимание от страна на САЩ и васалният му ЕС, е геополитическото ни положение (пространственото ситуиране на България спрямо други, политически значими обекти, какъвто е Русия).

Всякакви други илюзии са плод или на незнание, или на чуждопоклонничество, или на болна наивност.

След като вече опоскаха напълно страната ни, наивно и глупаво е да си въобразяваме, че САЩ / НАТО имат каквито и да е други цели спрямо нас, освен тази за реализиране отколешната идея на бащите на Мондиализма. Халфорд Микиндър (1861-1947): „Централната земя“ – зоната на Евро-Азия – регион, който съвпада по територия с Русия, заема стратегическа позиция и притежава неизчислимо големи ресурси. За това който владее Източна Европа, управлява Централната земя. Който владее Централната земя, управлява Световния остров Евразия. Който владее Световния остров, управлява света.“ (Макиндър, 1943).

Тази така известна глобална теория, развита от Халфорд Макиндър още през 1904 г. в една негова статия под заглавие „Географския стълб на историята“1, и доразвита в книгата му „Демократични идеи и реалност“ (1919 г.), оказва огромно влияние върху политическата теория и практика, известна днес като Мондиализъм.

На базата на този анализ са изведени и предложени основните концепции на новата американска геополитика и глобална стратегия след Втората световна война (САЩ трябва да станат център на „балансиращия контрол“ над света, пътят на универсалната хегемония минава през контрола на САЩ над „опасващия полукръг“ на Евразия и т.н.). На база на тази концепция е изграден т. н. Санитарен кордон от държави, изолиращи СССР от страните на Централна и Западна Европа; от нея произтича и американската дипломация, която особено очевидно по времето на Никсън-Кисинджър през 70-те години на XX век и по време на последвалите ги администрации от периода на Студената война, се стреми да укрепи връзките между Китайската народна република и САЩ и така да предотврати помирението между двете най-големи сухопътни сили в Евразия – Китай и Съветския съюз. Всички тези дейности са в съответствие с тезата на Макиндър.

А. Маън, американски геополитик и адмирал, предвижда (1900 г.), че англо-американски алианс ще установи световно господство чрез ключови земни бази, заобикалящи Евразия, поради преимуществата на придвижването по море. За стратегически цели Маън препоръчва изграждането на Панамския канал, установяването на контрол над района на Карибско море и анексия на Хаваите, – идеи, реализирани по-късно именно от САЩ. Адмиралът е и автор на известната „стратегия на анакондата“ (гръбнакът на която става НАТО) и чрез която плътно се приближават геостратегическите граници на „теласократията” (властта на морската сила) до южните граници на „географската ос на историята”.

Директен наследник на стратегическата доктрина на Маън е Никълъс Спикмън (1890-1944) – авторът на „Американската стратегия в световната политика“ (1942 г.) и „География на мира“ (1944 г.) Спикмън перефразира прочутата фраза на Макиндър така: „Който контролира покрайнините (Римланда), той управлява Евразия; който управлява Евразия, определя съдбините на света“. Хипотезата му за крайбрежните земи се превръща в основна теоретична база за политиката на сдържане на Съветския съюз, която започва с доктрината „Труман“ и плана „Маршал“, продължава по време на Студената война и се простира в периода на 90-те години на XX век.

Нека си припомним как в „Голямата шахматна дъска. Американското превъзходство и неговите геостратегически императиви“ (1997) Бжежински посвещава цяла глава на т.нар. от него „Евразийска шахматна дъска“ и я обявява за най-големия геополитически приз за Америка; защото всички политически и/или икономически конкуренти на американското превъзходство са от Евразия…Във връзка с това Бжежински предлага съответна Стратегия за Евразия.

Не след дълго, след разширяването си на Изток, Европейският съюз плътно се доближи до западните граници на Евразия и се опита да реализира стратегическия си проект, носещ невинното на пръв поглед заглавие „Източно партньорство“. В рамките на този проект, сегашната „битка за Украйна“ е просто регионално сражение в контекста на мащабната геополитическа „битка за Евразия“. По същата причина американците планираха създаването на американски бази на п-в Крим, както за военни, така и за икономически цели. За справка, Черноморският флот, с помощта на който Москва утвърждава влиянието си в Средиземноморието, е базиран въз основа на дългосрочен договор за аренда в пристанището на Севастопол в Крим. Украйна в границите си до 2013 г. разполагаше с три огромни зони на енергийни ресурси: находищата на природен газ в черноморския шелф, шелфа на Азовско море и п-в Крим.

Така че не хипотетичното ядрено въоръжение в Крим бе проблемът.

Присъединяването на Крим към Русия отряза мераците към тези огромни енергийни ресурси. Газът сероводород изпълва дъблините на Черно море до 150 м до морската повърхност. В областите Донецка, Луганска, Харковска са огромните залежи на черни и антрацитни въглища и тясно свързаната с тях най-развита промишлена зона на Украйна – металургия, машиностроене, производство на електричество и т.н. Но в този район са и най-големите залежи на шистов газ в Европа и вече са дадени лицензиите на Шеврон (района на Славянск) и Шел.

Ето за това е страшната битка за точно тези области, господа демократи. И за никаква „демокрация“ не иде реч.

Сложете тук и района на Карпатите и Предкарпатието, където има находища на кафяви въглища, нефт и природен газ.

Добивът на шистов газ е забранен и в Германия, и във Франция, вече и в Ню Йорк. Но най-богатите находища в Украйна вече имат държавно разрешение за добив.

Прибавете и: големите находища на черни коксуващи се въглища, на качествени манганови и железни руди – едни от най-богатите находища в Европа; потребността от голям пазар за стоките на ЕС, както и от квалифицирана работна ръка, каквато Украйна безспорно притежава. Ето защо поглъщането на Украйна от ЕС ще улесни придобиването на собственост в Украйна от западноевропейските корпорации, след което – износ на национален доход към най-богатите сега европейски страни. Ето защо ЕС и САЩ проявават такава загриженост към Украйна и „пазейки демокрацията“, убиват мира.

Русия ли е агресорът? Изминаха 24 години, откакто се разпадна СССР и (до намесата на Запада там) Украйна бе независима държава. Колко пъти Русия дръзна да организира преврати и да граби ресурсите на Украйна? Кой отпуска 500 000 т въглища месечно на Украйна, за да върже енергийния си баланс?!

Свалете розовите очила. Не се правете на слепи. Стига с мантрата „анексия на Крим!“ Плашите гаргите! Ако САЩ беше анексирал Крим, както някога Хаваите, за вас това би било демократично?!

Нещата вече не са същите. Балансът на силата се измести. По думите на един стратег, цитиран от Джоузеф Най: „Пропукването на Уолстрийт предвещава глобално разместване на пластовете: началото на упадака на американската мощ. Великите империи и великите цивилизации имат своя апогей, който е издялан върху камъка на историята.“2

В последната си книга „Отмъщението на географията: какво може да ни каже картата за бъдещите конфликти и битката със съдбата“, 2012 г., Робърт Каплан3 посочва: „най-дълбоките стълкновения на човечеството не са за идеи, а за контрол върху територията и особено върху хинтерланда и периферията на Евразия.“4 Това не е вестник Труд – това са американски анализатори и стратези.

В доклада на Съвета за национално разузнаване на САЩ „Светът през 2030 г.“5 ясно се усещат тревогите на ръководителите на света: държавите от БРИКС ще изпреварят богатите страни до 2027 г. Нараства силата на Индия, поради което сътрудничиството й (със САЩ) или не, би повлияло на международната сигурност.

В този доклад пише още: „Макар относителният залез на САЩ (и на Запада), в сравнение с бързо развиващите се страни, да е неизбежен, тяхната бъдеща роля на международната сцена е много по-трудна за предсказване – степента, в която САЩ ще доминират занапред, може много да се промени.“ Целият доклад е предупреждение към ръководителите на САЩ и вид призив да си възвърнат загубения престиж и господството си над света.

В този контекст, от началото на кризата северноамериканските и европейските ръководители се стремят да постигнат растеж, увеличавайки износа, тъй като предвидените мерки за икономии подкопават вътрешното потребление. От друга страна, те искат да държи в шах набиращият мощ Китай. За да предотврати всякакъв риск от създаване на „голям азиатски пазар“, и с цел да се изолира Китай, Обама започна преговори с част от Азия по друг проект – за Транстихокеанския договор. Ход, напълно симетричен на този с Трансатлантическото споразумение (ТТИП), което цели да прикрепи Европа към Северна Америка и по този начин да лиши Стария континент от всякаква амбиция за Европа от Атлантика до Урал.

Същият доклад предупреждава неколкократно водачите на САЩ за коренната промяна, която се извършва в света, и изразява тревога, че Северна Америка губи влияние.

Както винаги, за да легитимира експанзионистичните си цели и да рестартира икономиката си, на САЩ им трябва лъскава опаковка. Такава беше „войната с тероризма“, под флага на която съсипаха Ирак и Либия, надяват се да довършат и Сирия. Такава е и „Агресорът Русия – заплаха за мира в Европа и света“.

Колкото обаче западната пропаганда излиза от всякакви разумни рамки и размахва плашила, толкова повече постига обратния ефект. В падението си удари дъното като обяви дори, че Путин бил аутист, болен от рак и какви ли не други смехотворни клишета.

Истината обаче е, че „Демонизирането на президента Путин не е политика, а по-скоро липса на такава“, отбелязва Хенри Кисинджър6. Резултатът е: „Путин на 10-то място в класацията на личностите, на които се възхищава Америка.“7

Погледнете настороенията в цивилозована Европа, а дори в самата Америка:

Петиция на американския народ до Белия дом: Stop the deployment of any U.S. or NATO troops to the Ukraine and END all funding to the Ukraine government. (https://petitions.whitehouse.gov/petition/stop-deployment-any-us-or-nato-troops-ukraine-and-end-all-funding-ukraine-government/lJc8bvGD).

Самото НАТО вече е бита карта. Не го казвам аз – Джорж Фридман го казва. Ето тук на официалната си страница.: https://www.stratfor.com/weekly/taking-strategic-intelligence-model-moscow#axzz3OuY3Z9Jq

А Америка е „старият колос на глинени крака, чиито грешки могат да навредят съществено на околните“. И това не аз го казвам. Ако нещо ви говори името Имануел Уолърстейн – той го казва: http://iwallerstein.com/global-turmoil-middle-run/

Това ли искате, господа демократи? България – тлеещо огнице на конфликт? Ясно е, че това искате. Но трудно ще го постигнете.

Глупаво е да си въобразяваме, че „НАТО ще ни пази“, защото показателно е следното: в прогнозите на американските разузнавателни агенции “Глобални тенденции 2030 година. Алтернативни светове”8 понятието за Балкани отсъства. Отсъства и политкоректното “Югоизточна Европа”. Пословична истина е, че прогнозите на западните аналитици и прогностични агенции не са прогнози, а планове. Съвсем умишлено в началото разгледах как на практика това се случва, знаейки, че четящите са наясно.

Това означава, че по план ние изчезваме, а НАТО ще са тук, за да спомогнат за това. И най-парадоксалното е, че ние ще си плащаме да ни затрият.

Какво прави техника на НАТО на границата на Украйна с Полша на 13.02.2015 г. след споразумението в Минск?

Защо над 680 тона боеприпаси, предоставени от различни държави – членки на НАТО, са отплавали от пристанището в Бургас към украинското товарно пристанище „Октябрск“. Пристанище „Октябрск“ е специализиран порт за транзит на въоръжение и боеприпаси. В кораба е натоварен смъртоносен товар – 680 тона различни боеприпаси от НАТО-вски страни. ….

Защо в Областното военно управление в Ямбол започна приемът на документи на кандидати за доброволен резерв към армията? На екскурзия ли ще ги водят?

Защото договор със Запада е договор с дявола. Но както е казал още Бисмарк, има стотици начини да се изкара руската мечка от бърлогата й, но не и начин да бъде върната обратно.

14.02.2015

Бележки:

1Mackinder, H. J. The Geographical Pivot of History: http://stoa.usp.br/danilousp/files/1457/16432/Geographical+Pivot+at+History+%28Mackinder%29.pdf

2Най, Дж. Бъдещето на силата. С. ВИ, 2013; с. 168

3Робърт Каплан (национален кореспондент на сп. The Atlantic и старши научен сътрудник в Центъра за нова американска сигурност)

4Kaplan, R. The Revenge of Geography: What the Map Tells Us About Coming Conflicts and the Battle Against Fate. 432 pp. New York: Random House, 2012.

5Съветът за национално разузнаване на САЩ „Светът през 2030 г. : http://www.dni.gov/index.php/about/organization/global-trends-2030

6A Response to Henry Kissinger’s advise on US – Russian Relations and the Ukraine: http://nsnbc.me/2014/03/09/response-henry-kissingers-advise-us-russian-relations-ukraine/

7Vladimir Putin: The 10th Most Admired Man in America: http://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/12/vladimir-putin-the-10th-most-admired-man-in-america/384085/

8National Intelligence Council. GLOBAL TRENDS 2030: ALTERNATIVE WORLDS: https://globaltrends2030.files.wordpress.com/2012/11/global-trends-2030-november2012.pdf

Източник: Поглед.инфо

  1. Вида каза:

    1.В статията не видях някакви конкретни перспективи относно бъдещето на Балканите, както се антиципира от заглавието;
    2.Относно енергийните запаси на Украина (изключая шистовия газ, който е по-специално нещо) не мога да се съглася, че САЩ се опасяват да не попаднат под европейско „влияние“, защото: 1.Европейската енергийна директива изключва експлоатирането на тези енергийни източници и 2.европейската икономика е толкова отслабена и нискоенергоемка, че тези източници едва ли биха били интересни.
    3.Не ми стана ясно защо е нужно многократното цитиране на разни задокеански анализатори. Просто останах с впечатлението, че Путин (дори не Русия) е по-застрашен отколкото Родината ни и прекрасния ни Балкан.
    Иначе хубаво е да си извън мвйнстрийма, но трябва и да предложиш повече. Сполай все пак!

  2. Александър каза:

    ОК ! Добър анализ ! Целенасочен, но убедителен. Реално нещата стоят именно така. Може би трябваше да се акцентира повече върху оптималните реакции и по-конкретно за Балканите.

  3. Бай Оня каза:

    Изключително вярна статия и точен анализ! Що се отнася до Бисмарк, той е искрен приятел на Русия и посвещава целия си политически живот да постигне двустранен военен и политичесик съюз с Русия. Обединението на Германия става възможно единствено заради благосклонното отношение на Русия. С Германо-руския съюз нещата се получават, но не до такава степен, както иска Бисмарк. Причината – малоумната политика на Австро-Унгария, ръководена тогава от един слаб политик и емоционален до патологичност русофоб – Дюла Андраши, именно той (и слушащият го император), подкопава всички опити на Русия да постигне споразумение с Виена в рамките на Съюза на Тримата Императори (Германия, Австро-Унгария и Русия), по въпроса за Балканите. И унгарския малоумник е добре използван от хитрия евреин Дизраели, който най-много се плаши от голям континетален съюз, защото той, особено след разгрома на Франция в 1871 г. изхвърля Блитания от Европа. Страхът на морската сила от континеталния съюз е основен. Затова след Берлинския конгрес по повод нашето освобождение, конгерс станал възможен единствено заради Андраши, Дизраели гордо ще заяви: За английската политика, какви са границите на България е абсолютно безразлично. По-важното е че на конгреса, аз успях да счупя врата на тримата императори, да всея раздор между тях и да направя съюзът им невъзможен за в бъдеще!“ А каво постигнаха Хабсбургите с глупавата си политика – политическото си самоубийство!
    След Бисмарк, французите успяват да привлекат Русия и така континенталният съюз окончателно загива. Малко преди да почине, на среща с Вилхелм II, Бисмарк го предупреждава пророчески: Каквото и да става, никога не тръгвайте срещу Русия, защото това ще застраши съществуването на нашата държава“! Историята на 20 век показа колоко е бил прав! Гермния бе съсипана в две войни и днес изобще не е военна сила, а немският дух отдавна е в историята! Славните някога прусаци, днес са превърнати в либерастко-педерастко-консуматорско общество от дебили, добре хранени дебили! Но нейното място в континенталния съюз се заема от Китай! А Поднебесната империя е най-старата държава в света, която се развива от 4 000 години насам, без смяна на културната си парадигма! Янките се опитват да имитират английската политика, но го правят като маймуни, напълно безмозъчно! И вместо да направят всичко възможно, Русия и Китай да са в конфликт (като Дизраели), те със всички свои сили и неадекватното си поведение, се стремят да заздравят руско-китайския съюз!
    Арабската пролет, направена под явен еврейски диктат, беше едно безумно и безмозъчно американско поведение, с непредсказуеми резултати, като на слон влязъл в стъкларски магазин. Американските безумия в Сирия дадоха коз в ръцете на Путин да демонстрира Русия, за пръв път от много години насам, като Велика сила действаща в международен мащаб, при това демонстрирайки военна си мощ, което здраво ги респектира, щото за ракетни войски, късните номади-говедари от Новия свят не са и чували! Оттук нататък респекта на Русия ще расте а на янките ще пада! А дали има демокрация или не, на мен ми е „trans penem“ една добре уредена диктатура е много по-добро място за живеене, от всякаква либерастка демократска простотия! Още в Древна Гърция това се е доказало. Пределно ясно е, че Путин ще обяви диктатура и доживотно управление, той в момента е като Наполеон при Директорията, и въпрос на време е да направи своя 19 брюмер – да се обяви за пожизнен консул на републиката! Но това е важно защото 4-годишните мандати, освен да рушат държавността нищо друго не постигат! Демокрацията е един фалш, лицемерие, празни приказки за прозрачност, справедливост, граждански общества и пр. дивотии, театрален параван, зад който стоят истинските кукловоди – олигархията! Още де Гол го е разбрал и иска да определи президентски мандат равен по продължителност на средностатистическата продължителност на управление на френските крале (30-40 год.). Нима ако Бисмарк бе изкарал два мандата по 4 години, щеше да обедини Германия!? Днес Путин е това което беше Бисмарк за Германия – умният и последователен националист-реалист, а не като нашите малоумни кресливи махленски патриотарчета, или отнесени от вихъра гей-евро-либералчета – крадливи реформаторчета и путка им майна, тъпанари всякакви, но виртуози в едно – хуйосмукачество, гъзолизачество и „законната“ кражаба! Американският диктат върху света е много по-лош и опасен, отколкото ако Хитлер бе спечелил във войната и бе наложил своя нов световен германски ред! Еврейско-англосаксонската измет, трябва да бъде изритана от световната сцена, и това днес могат да извършат единствено заедно Русия и Китай! Така че щем-нещем, пак ще ги посрещаме руснаците, но по-добре да посрещаме тях, отколкото безупречно точните им и мощни ракети, защото ако нашите безмозъчни политикани (сбирщина от тъпи софийски лупени и гейеврозадници, разграбили и грабещи България), натикат тука още безполезни американски танкове, бази, боеприпаси, безсмисления „противоракетен щит“ който руския Искандер или Топол-М, го дупчат като стар вестник, ще се превърнем в „цел“ която трябва да бъде унищожена по стратегически причини, а броят на загиналото българско население, ще бъде нищо друго, освен въпрос на статистика!
    Що се отнася до Крим, той си е руски от 1784 г. насам, завладян с руска кръв и заселен с руско население! И не само Крим, ами цяла Южна Украйна от Приднестровието до Харков! Това че глупакът Горбачов съсипа държавата си и остави милиони руснаци извън Русия, рано или късно ще трябва да се поправи! Русия не е България, която забрави Македония и Западните покрайнини и на път е да забрави и за Родопите!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни