Сара Вагенкнехт: Германия изживява очевиден държавен провал

sarah-1-1024x576

Изказването на САРА ВАГЕНКНЕХТ от 15 октомври т.г. в Бундестага, в което тя критикува фалшивото поведение на германските управници по отношение на бежанската криза – публикувано от списание A-specto. Сара Вагенкнехт, безкомпромисно критична към управлението на Меркел, и колегата й Дитмар Барч ще делят председателския пост в германската лява партия Die Linke след като култовият й председател Грегор Гизи се оттегли от поста си. 

Има ценности, които ни връщат при големите традиции от времето на Античността и Просвещението. Те се вплитат днес и в европейските ценности – демокрация, солидарност, справедливост. По време на бежанската криза стана ясно, какво общо имат тези ценности с Европейския съюз. Европейското единство се състои в това да се инвестира повече в отделянето на ЕС отвъд собствените му граници.

Вместо отговорна европейска политика, в момента виждаме една конюнктурна програма, в която единствените печеливши са производителите на бодлива тел и нелегалните кораби за превозване на бежанци. Мисля, че всичко, което Европа показа досега е свидетелство за голямата й нищета. Всеки знае, че решението не е в това всички тези отчаяни хора да дойдат в Европа и да ги приемем в Германия. Кога най-накрая ще започнем да правим нещо, а не само да говорим за причините за тази бежанска криза?

Всички знаем, че трябва да има по-малко войни, по-малко граждански войни и терор. Моля ви, само не казвайте, че това не е по силите ви! Съединените щати осъществяват петролните си и газови войни винаги с участието на европейски държави – например американски дронове с логистична подкрепа от Германия. Саудитците водят своята война в Йемен с германски и други оръжия. Прекалено е фалшиво да говорим за справянето с причините за бежанския поток, докато всъщност поощряваме износа на оръжия за Саудитска Арабия и дори го увеличаваме три пъти. Така по никакъв начин не признаваме причините за тази криза, а напротив – лакомим се от лъскави сделки. Затова искам да ви попитам, кога най-накрая ще забраните износа на оръжия в горещите военни райони? Докато изнасяте оръжие, в същото време говорите за бежански политики и справяне с проблеми – това е невероятно! Нима смятате, че не се нуждаем от самостоятелна политика, извън тази на САЩ и срещу САЩ? Особено, когато САЩ се разпореждат с този свят като най-висши диктатори и бомбят и убиват навсякъде, където имат полза?

Без войната в Ирак, днес нямаше да има „Ислямска държава“, които унищожават Сирия. И най-новата военна операция в Кундуз – с 22-ма цивилни, лекари и пациенти, които бяха убити. Мисля, че всичко това показва целия цинизъм на тази мнима война срещу тероризма. Точно тези войни с хиляди цивилни жертви са събудили омразата, върху която днес лежи ислямисткият терор. Затова ние подкрепяме политическото решение за кризата в Сирия. Просто няма друг начин. „Ислямска държава“, която се крие в градове с хиляди цивилни граждани, няма как да бъде унищожена само с бомби. Нито с американски, нито с руски. Ако ще се унищожава „Ислямска държава“, то това означава преди всичко, че трябва на джихадистите да им бъде спряна доставката на оръжия и финанси. Една от държавите, която подкрепя и доставя оръжие на „Ислямска държава“, е Турция. И точно тя щяла да ни става голям партньор в бежанската криза! Точно Ердоган, който води страната си към гражданска война с отказа му от всякакви мирни отношения с кюрдите. Атентатът с над сто убити от последната седмица го доказва. Но виждаме също така, че при неговия режим биват гонени журналисти, кюрди и синдикати. Мисля, че всичко това може да се определи като хуманитарен банкрут.

Госпожо Меркел, отменете пътуването си в Турция точно преди изборите, това не е нищо друго освен директна предизборна подкрепа за Ердоган!

Важно е да кажем, че с един допълнителен милиард от Европейския съюз, условията за живот на близо 10 милиона бежанци няма да се променят. И ако някой твърди обратното, то това е несериозно. В Германия тази година очакваме над един милион бежанци. Културата и реакцията на германците в продължение на месеци наистина е впечатляваща. Но вече е време да се заемем с една по-отговорна политика. Нашата канцлерка дори и 100 пъти да повтори прословутото „ще се справим“, това няма да помогне на претоварените кметове на общини, които едва се справят да измислят места за зимуване на тези хора и се налага да режат от различни сектори на бюджетите си.

Това, което изживяваме днес, е всъщност очевидният провал на държавата ни. Сега се вижда, че политическите мекотели, сложени да управляват тази държава, са сложени грешно. Не става въпрос само за политиката към бежанците. Това е така от много години. Например с намаляването на данъците на богатите и на корпорациите, доведохте много общини до финансова криза. Също така, госпожо Меркел, в Германия започнахме да имаме недостиг на учители. Заради това отпадат часове по немски език и вероятно все повече ученици завършват училище, без никога да са имали достъп до „Фауст“ на Гьоте или „Вълшебната планина“ на Томас Ман. Така е защото за вас намаляването на държавните работни места е най-лесният метод. Тези проблеми ги имахме и преди да дойдат бежанците – а също така и липсата на жилища или все по-ниско платените възпитателки и възпитатели в детските занимални. Разбира се, тези проблеми сега екстремно се изостриха.

Естествено, че можем да се справим, Германия е една богата страна. Но само, ако имате смелостта да вземате и от парите на богатите, а не само тези на най-бедните. Най-богатите 500 фамилии в Германия притежават лично богатство над 600 милиарда евро. И всичките тези много богати хора всяка година си прибират дивиденти, вместо да бъдат облагани с по-високи данъци. Но да, нека бежанците да ни бъдат оправданието, че не можем да плащаме нормални заплати на много държавни служители. Вие допускате в някои общини да бъдат прекратявани договорите на наематели на общински жилища, за да се освободи място за бежанците. Имате ли представа какво правите?

Госпожо Меркел, няколко пъти повторихте, че хората в нужда искат да виждат нашите приятелски лица. Но усмихнатите ни лица може да се превърнат в грозна гримаса, ако погледнем лагерите за бежанци, които планирате по границите. Много хора се питат, къде е вашата мила усмивка за хората в нужда тук в нашата страна, в Германия. Как се усмихвате на тях? На тези, които си търсят работа в бюрата по труда или пък трябва да работят по-нискоквалифициран труд от възможностите си. Къде ви е приятелската физиономия за майките, които възпитават децата си сами? С какво лице гледате увеличаващия се брой хора, които цял живот са работили, но прекарват старините си в бедност? От години вие допускате всичко това да се случва. И го правите с лице, на което е изписано особено спокойствие! Трябва да поемете най-накрая отговорност за крайно десни партии като „Алтернатива за Германия“ и компания, вместо да ги допускате да жънат каквото си поискат, като посявате напрежение и сблъсъци. В противен случай ме обзема безпокойство и страх, когато си помисля за това как ще изглежда Германия след една или две години.

Превод от немски: Юлия Владимирова

Източник: Списание „A-specto“

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни