Престрелка на българо-турската граница с 50 въоръжени афганистанци, един e убит

20151016.ehkrthzyib

Един нелегален мигрант е бил убит при стрелба през нощта на българо-турската граница край град Средец, област Бургас.

Инцидентът е станал, след като около 50 души, повечето от които афганистанци, са се опитали да влязат нелегално у нас.

Те са били въоръжени и са открили огън по граничната полиция. В престрелката е бил убит един от нарушителите, предаде bTV.

Гранично-полицейското управление в град Средец охранява малко под 24 км сухоземна граница. Структурно то е част от  регионална дирекция „Гранична полиция“- Елхово.

Премиерът Борисов e напуснал по спешност срещата на евролидерите в Брюксел и е упълномощил премиера на Литва Далия Грибаускайте да гласува от негово име.

Към Средец пътува главният секретар на МВР Георги Костов. Утре сутринта в 08:00 часа (16 октомври) е насрочена пресконференция по случая в сградата на регионалната дирекция на Гранична полиция в град Елхово.

Обновена 16.10.2015

Около 22.00 часа в четвъртък граничен патрул от трима служители се натъква на група от 54 нелегални имигранти и пристъпват към проверка. Служителите на МВР срещат съпротива, което предизвиква употребата на оръжие от страна на един от тях – стреля във въздуха със служебния си пистолет и куршумът рикошира и ранява е един от нарушителите, който в последствие умира. Групата се състои само от мъже на видима възраст между 20 и 30 години в добра спортна форма, които са се придвижвали пеш. Те са достигнали вътрешността на страната заради пробив в интегрираната система на МВР, който пробив е и причината патрулът да охранява района.

Нарушителите са задържани и преведени в ГПУ – Средец, предстои да бъдат преведени в приемния ни център в Елхово, като тримата служители на МВР са поискали подкрепление, за да се осъществи задържането. До момента няма задържан български гражданин, който да ги е превел през българо-турската граница.

За случилото се е уведомена Окръжната прокуратура в Бургас, както и главният прокурор Сотир Цацаров. Следователи от Окръжната следствена служба в Бургас веднага пристъпват към процесуално-следствени действия. Окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова заяви, че досъдебното производство е започнато с оглед на местопроизшествието от следователя, иззето е огнестрелно оръжие и пълнител към него – в пълнителя са открити 7 патрона при вместимост 8, което потвърждава, че изстрелът е бил един. По думите й е извършен оглед и на още едно място на 65 м от местопроизшествието, което се е наложило поради оказаната на пострадалото лице помощ, която е изисквала преместването му. Затова и тялото е открито при първоначалния оглед не под самия мост, а на 65 м от него, уточни Чапкънова. Няма информация за самоличността на загиналия, нито за тази на друг от заловените лица.

„В момента имаме задържани 54 нарушители – всички са мъже между 20 и 30 години, самоопределят се с афганистански произход и определено са в добра спортна форма“, потвърди комисар Костов.

Той също уточни, че служителите на МВР, които са били в района тази нощ, са дългогодишни служители с опит. Главният секретар на МВР посочи още, че мястото, през което са проникнали нарушителите е силно пресечен терен. Пробивът е регистриран от системата за охрана на границата. Това е и причината служителите на МВР да са на това място, уточни Костов и посочи, че все пак държавната ни граница не се охранява човек до човек. Тези хора са незаконно проникнали през границата, точното място тепърва ще се установява. Хората са задържани, предстои да бъдат прехвърлени в приемния център в Елхово, каза още той.

Комисар Костов съобщи, че в момента няма задържан български гражданин. Няма и лице, което е с български документи за самоличност. Има обаче голяма вероятност някой от задържаните нарушители да е с познания за релеф. Всички тези неща обаче ще се установяват, каза още Костов. Той предположи, че най-вероятно задържаните са икономически имигранти, но това тепърва предстои да се установява.

В отговор на въпрос на медия, комисар Костов се обърна към журналистите с риторичен въпрос: Вие били ли сте в тъмницата в гориста местност и имало ли е срещу вас 50 млади мъже? Инцидентът е станал в 22 часа нощес, изключително тъмно и не става на път, а под път. 54 срещу 3-ма – как може да се устои на това число? Колегата е произвел изстрел, следствие на рикошет е загинал един от нарушителите, повтори комисар Костов.

„Нашите служители на границата са подложени един силен миграционен натиск”, заяви Костов.

Групата от над 50 афганистанци е налитала на бой и е показвала агресивно отношение към тримата гранични полицаи, които са отишли на място.

Вълкан Хамбарлиев, по непотвърдена информация, е името на граничния полицай, който застреля нелегален мигрант снощи, в района на Аврамов мост в община Средец. За това съобщава OFFNews позовавайки се на свои източници. Мъжът е на 42 г., от гр. Средец, по хоби е ловец.

1200 са задържаните към момента в центровете чужденци. От тях близо 900 са хората от Афганистан.

 

По материали от Информационна агенция Фокус, БГНЕС, вестник 24 часа

  1. Юлиян Милинов каза:

    Не съдебно производство а медали трябва да имат

    • Мария Петкова каза:

      Браво на служителите от гранична полиция!! Браво смели мъже-така се охранява държавна граница!! Какво се очаква-да ги поканим на трапезата ли?? На трапеза се канят гости, а не терористи!!

  2. Мария каза:

    И защо трябваше да се разгласява името на предполагаемия стрелец и други негови лични данни? За да го намерят после и да се саморазправят с него и семейството му ли? Много жалко, дано тази известност не му струва живота …

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни