Русия нанесе въздушни удари срещу Ислямска държава

12064026_10207871360890345_881580261_n

„Руските военно-въздушни сили удариха позиции на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия.“ Това заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

„В съответствие с решението на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация Владимир Путин, руски военни самолети днес започнаха въздушна операция с точковидни удари по наземни цели на терористичната група Ислямска държава на територията на Сирийската арабска република”, каза Конашенков пред журналисти.

Ударени са военна техника, комуникационни центрове, транспортни средства, складове за оръжие, боеприпаси, горива и смазочни материали, принадлежащи на терористите.

Съветът на Руската федерация е дал съгласието си на президента за използването на руските сили в чужбина. Както бе обяснено от ръководителя на президентската администрация Сергей Иванов, говорим за въздушни операции срещу „Ислямска държава“ в Сирия по искане на сирийския президент Башар Асад. По-рано Владимир Путин заяви, че руските войски не биха участвали в наземнии операции.

„Русия е единствената страна, осъществяваща операция на легитимна основа – по молба на властите на тази страна“, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Във вторник Путин по време на среща с членове на правителството заяви, че Ислямска държава отдавна е обявена от Русия за враг. Той отбеляза, че на страната на терористите се борят хиляди бойци от различни страни, и „ако успеят в Сирия, те неизбежно ще се върнат в страната си, в това число и в Русия.“

„Единственият истински начин за борба с международния тероризъм (в Сирия и в съседните й страни безчинства именно банда от международни терористи), е да се действа нападателно, да се унищожават бунтовници и терористи на вече завладените от тях територии, а не да се чака да дойдат в дома ни“, е заявил Путин.

Русия е убедена, че борбата срещу тероризма трябва да се провежда в строго съответствие с международното право, а именно – след резолюция на ООН или по искане на официалното правителство“, е казал също руският президент. По думите му, Руската федерация смята за възможно и целесъобразно обединението на усилията на всички държави в борбата срещу Ислямска държава.

„Още днес Русия ще представи в Съвета за сигурност на ООН проект на резолюция за противодействие на тероризма“, съобщи руският външен министър Сергей Лавров. На 28 септември от трибуната на ООН Владимир Путин предложи да се обсъди възможността за съгласуване в Съвета за сигурност на подобна резолюция. По думите на Лавров, Русия разчита, че СС на ООН ще започне работа по документа през октомври.

САЩ и техните коалиционни партньори не планират промени в бойните си полети с цел да атакуват терористична групировка „Ислямска държава“, въпреки започналата въздушна операция на Русия в Сирия.“ Това заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

По-рано днес Fox News съобщи, че руски официални лица са поискали САЩ да изтеглят самолетите си от въздушното пространство на Сирия, позовавайки се на високопоставени американски чиновници. САЩ са отказали, както се разбра малко по-късно.

Френският премиер Манюел Валс пък заяви, че Франция ще продължи въздушните удари по позиции на „Ислямска държава“ в Сирия, докато това е необходимо, но ще действа напълно самостоятелно.

За „Ислямска държава“

„Ислямска държава“ е ислямистка терористична организация, действаща на територията на Ирак и Сирия. Създадена е на 15 октомври 2006 г. от сливането на 11 радикални сунитски групи. Сред тяха има и бойци, които се сражаваха срещу американските сили по време на престоя им в Ирак и срещу силите на правителството на Башар Асад в Сирия.

„Ислямска държава“ е призната за терористична организация от САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Турция, Египет, ОАЕ, Индия, Индонезия, Русия.

Цеца Христова / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. georgi каза:

    да се унищожават бунтовници и терористи на вече завладените от тях територии, а не да се чака да дойдат в дома ни“, е заявил Путин.
    Френският премиер Манюел Валс пък заяви, че Франция ще продължи въздушните удари по позиции на „Ислямска държава“ в Сирия, докато това е необходимо, но ще действа напълно самостоятелно.
    САЩ и техните партнъори не планират промени в бойните си полети
    И реалността, Русия след писмо от легитимния президент на Сирия участва. Путин категорично казва, за д ане дойдат в нашите домове,терористите – вече се вижда какво, но Франция и САЩ и партнъори- искат терористите да залеят Европа и света и да колят наред. Кой е агресора? Кой иска война?

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни