БНТ стигна дъното

az-final-a

Българската национална телевизия надмина дори частните казионни медии в падението си до нивото на обслужващ властта персонал със смешното и нелепо представление, което се опита да направи в сряда вечерта по Канал 1 като реклама и презентация на нелегалните имигранти в Европа и в частност в България. Специалното предаване „Гласове за хуманността“, рекламирано дни наред, беше толкова скандално едностранчиво, неадекватно, некадърно и някак си блудкаво-цинично, че всички епитети биха били недостатъчно красноречиви, за да опишат опита за стопроцентова промивка на мозъци, която се лееше с евтината сапунена пяна от малкия екран.

Безспорно, рейтингът на телевизия „Алфа“ в тази вечер е скочил до небето. И със сигурност – напълно заслужено.

Участниците в грандиозно замисления спектакъл по Националната телевизия бяха попаднали в някаква друга, виртуална реалност, и се опитваха на всяка цена да вкарат зрителя в нея. Водещата Мира Добрева минути преди наачалото се появи в рекламния спот с очила в бели рамки, а после на живо – с черни рамки. Гледаше лъчезарно и умно през рамките и непрестанно кимаше одобрително като навита на пружина. Толкова неприкрит и трогателен беше стремежът й да постигне интелектуално внушение, че обяви Европа за „най-старият континент“. Явно от тези очила в шикозни рамки наистина се поумнява. Водещият Георги Любенов не остана по-назад, декориран с нежна копринена кърпичка на ревера си и придобил изключително загрижено и компетентно изражение. И двамата не забравяха да се усмихват през цялото време – щастливо и фотогенично.

После заваляха звезди. Звезделин, Васко Кръпката, Силвия Кацарова, Йорданка Христова, и още, и още… Започнаха щастливи песни и танци на народите – на българския и арабския народ, които плеснаха с ръце, та се прегърнаха. Беше прекрасно и вълнуващо!

Вълнуващо до повръщане.

Признавам си, не издържах до края. Силите ми стигнаха някъде до Йорданка Христова. Което си беше постижение.

В студиото бяха поканени и показани имигранти, вече интегрирани у нас от години. Дори имаше репортаж от дома на едно сирийско семейство, което свири и пя на китара с Васко Кръпката. Последният изпя на живо и песента си „Емигранти“. Силвия Кацарова беше заснета в бежанския център „Военна рампа“, като акцентът беше колко много обича любимата ни певица арабската кухня. После тя тропна арабско хорце с имигрантите.

И така нататък – един безкраен празник в телевизора на българския народ с всички арабски народи.

Лек дискомфорт внесе само неочакваната изцепка в студиото на една от интегрираните забрадени имигрантки от Афганистан, която на чист български език заяви, че има само една религия в света и това е Ислямът.

Опс!

Шикозните рамки на очилата на Мира Добрева едвам не паднаха от инерцията да кимне одобрително, преди да се усети, че тук май не трябва да кима и че интегрираната афганистанка май сътвори непредвиден гаф. Толкова се стараха да покажат колко прекрасно е всичко, а тя да се изцепи по този откровено неприличен начин! За малко огромните усилия, вкарани в подготовката на розовия водевил, щяха да отидат по дяволите, но Мира след минута се усети какво трябва да каже (или я светнаха в слушалката) и заяви чаровно-поучително, че имало много други религии по света.

Верно?!

Ти да видиш!

Изумително заключение на представителката на най-стария континент.

Няма да ви губя времето с преразказ на целия безумен, лигав и скандален кич, който се изля от БНТ в продължение на 2 часа. Целият извод, който се налагаше преднамерено, беше, че всички нелегални бягат от Башар Асад и ако режимът му падне, то те ще се върнат в родината си. За Ислямска държава някак си не остана телевизионно време. Върхът на тортата беше обявената смс-кампания в помощ на мигрантите.

Цялото предаване беше реализирано като за хора с умствена изостаналост.

Но явно за БНТ българската аудитория отговаря точно на това определение.

Само ще ви кажа, че това представление никак не изглеждаше случайно или направено просто ей така. Ясно беше, че има някаква скрита, но съществена и сериозна причина.

Защото докато цяла Европа затваря границите си под натиска на огромния имигрантски поток, докато в интернет и дори в европейските медии се въртят скандални видеоматериали за погрома, който носят със себе си нелегалните пришълци в държавите-приемнички, точно в този момент БНТ се прехласваше пред арабската кухня и подобно на Меркел покани всички мигранти в България при братския български народ. Нито дума за това, че 90% от мигрантите са мъже, идващи от всички краища на Близкия изток, Африка и Азия. Нито дума за агресивните им действия по гари и хотели из цяла Европа, нито дума за откритите терористи сред тях.

Истината обаче лъсна на сутринта.

Ангела Меркел заяви официално от Брюксел, че Борисов е предложил България да стане „гореща точка“ и да се превърне в разпределителен бежански център, подобно на Италия и Гърция. Явно съвсем неслучайно самият Борисов предишния ден тактически ни подгря с инфото, че се очаква 10-милионен поток от бежанци да влезе в България.

На Меркел обаче се беше паднала честта да вади горещия картоф от огъня и да тества ситуацията. „Ние бяхме непредубедени. Казахме, че ако България иска да създаде „гореща точка“, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции както например Гърция и Италия, но не ние искаме да налагаме нещо на България, а България сама каза: Ние имаме проблем, защо да не сме ние?“.

Ето за това става въпрос. Милиони евро ще потекат към България заедно с милионите „бежанци“. Джакпот.

Последвалите обяснения, съшити с бели конци в стил „кой крив, кой прав“, „лоша преводачка“, „погрешна интерпретация на медиите“ и т.н. бяха просто пясък в очите. Тестът беше направен и на българския електорат нещо не му понесе. А все пак идват местни избори. И с електората от време на време трябва да се действа кротко, благо и полека. На принципа „проба-грешка“. И да му се дава лъжичка по лъжичка от това, което следва. Като жабата в тенджерата. За да не стане случайно „бум“.

Българската национална телевизия доказа за пореден път, че функционира като сателит на статуквото и че се е оттеглила без всякакъв сантимент и задръжки от ролята си да информира обществото обективно, предоставяйки различните гледни точки по важните и съдбоносни теми на деня. Нещо повече – тя е основен инструментариум в манипулирането на общественото мнение, обслужвайки властта по същия начин, по който последната обслужва собствените си и чуждите геополитически интереси. Но не и интересите на измъчената и загиваща България.

Жалко за плеядата от професионалисти в 55-годишната история на БНТ. Жалко за времето, в което тази телевизия ни помагаше да бъдем един народ.

Днес БНТ може единствено да се срамува.

Защото тя ни помогна ДА НЕ БЪДЕМ.

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. Васил Василев каза:

  Ако БНТ е била „едностранчива“, тази статия също не остава по назад в това твърдение, като отива в другата крайност. Обективната истина в повечето случаѝ е в златната среда, а тя трудно може да се види от емоционално изказващи се. Трезвата преценка е привилегия за малцина и със сигурност е оперирана от заклеймяване и политиканстване. Въпреки романтичната черно-бяла снимка Х. Христова е далеч от обективна. Червената колонка в Поглед.инфо и приляга много повече.

  • Drizzt Do Urden каза:

   Истината има само една страна. Интересно ми е, ако пуснеш парче мърша в тенджерата със супата, как по метода на „златната среда“ ще си отделиш една читава порция. Такива приказки са общи и теоретично звучат много хубаво, ама не вършат работа.

 2. Екатерина Илиева каза:

  Няма как да не се съглася с коментара на Васил Василев! Статията е посредствена, дори малко повече от самото нескопосано предаване. Ако някой журналист има стремеж да бъде радател на истината, то трябва да забрави любимият подход на българските журналисти – „дай да покажем малко сеир“ и „дай да кажем нещо лошо за този и този“, и да започне да твори истинска журналистика. Тъжно е, че госпожа Христова смята това за адекватен анализ.

 3. Любомир Атанасов каза:

  Статията е точна и дори твърде мека спрямо блудкавата кичозна помия, която ни заля от екрана на БНТ, забъркана с новите идеологически шаблони и клишета. Както виждаме, поръчковите коментари на поредните соросоидни грантаджии не закъсняха да се появят и тук – естествено, без никаква конкретика по темата, а нахвърлящи се върху статията с общи приказки и обичайните абстрактни разсъждения. Което само по себе си показва, че статията е точна в преценките си не само за жалките напъни на офциозните т. нар. „журналисти“ от БНТ, но засяга и всяко промито съзнание, принуждавайки го да лъсне на бял свят с елементарните си напъни да защити собственото си нежелание да се опита да използва категориите на разсъждението или поне на елементарното мислене, вместо да повтаря дежурните папагалски шампи.
  Поздравления за Христина Христова!

 4. Даниел Данаилов каза:

  Кой лъже сега, Бойко или Меркел?!
  „Ние бяхме непредубедени. Казахме, че ако България иска да създаде „гореща точка“, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции както например Гърция и Италия, но не ние искаме да налагаме нещо на България, а България сама каза: Ние имаме проблем, защо да не сме ние?“.-А.Меркел

 5. Джон Смитх каза:

  Наскоро ме увериха и ми показаха как Бойко си създал във всеки град малка армия от подлоги, чиято единствена задача е да плюят из нета и да дезинформират хората, тези хора, които нямат достатъчно сиво, за да преценят на момента кой какъв е, защото за мен това изобщо не е проблем. Някои от тях са обучавани от американски „специалисти“ в тази област. Лошо ми става,като си помисля само ,че част от данъците ни отиват за такива помияри. Дами и господа и тук можете да ги забележите, тяхното присъствие в подобни КАЧЕСТВЕНИ сайтове е задължително. Всячески се опитват да опорочават написаното, да посипят истината с прах, да хулят, но НЕ ,герберастко -неокомунистически помияри, на вас никой не ви обръща внимание, скоро всички ще влезете в списъка на извършващите антибългарска дейност, а да си там е страшно.

 6. Денис каза:

  Като агнета сте всички. Ние, българите знаеме само да мразим и да плюеме по останалите. Аз лично подкрепих тази кауза, подкрепих я не заради религията, а заради децата, заради това че и аз имам семейство заради което бих намерил по-сигурно място.

  Плюеме Американците заради техния капитализъм, плюеме по Руснаците заради комунизма, които родителите ни избраха, мразиме всички цигани, не обичаме гърците (иначе хиляди се втурват всяка година на гръцкото море) защото европа им помага, не харесваме и гадните турци с тяхното гадно море и горчиви локуми и тъпият Истанбул.
  Мразиме,плюеме а не чувам нищо хубавао за нас от европа, чувам само че искат да ни заменят за сирийците.
  Българинът е добър човек, не лъже, не краде, и не МРАЗИ.

  • georgi каза:

   Не плюеме, ноо след като някой идва в БНТ , за д акаже, че има ЕДНА РЕЛИГИЯ, и то не християнска, Денис, вие какъв сте.Не сте българин. Някога, когато бяхме млади учихме всички заедно, днес наистина в Гърция се ходи, но защото там не заличават плажа или горите, или манастирите.Просто има нещо, което пази гърци, сърби, румънци, руснаци,словаци. В Унгария , Полша и изброените по -горе държави се запазва духът. В нашия дом, отдавна не се гледа телевизия. Благодарен съм на решението ни, повече да не търпим да ни промиат мозъците с посредствен пиар и глупави реклами.Към тях като прибавите тъй наречените продуктови предавания, които са порнография в действие, няма как да се гледа тази помия. Слава Богу сами решаваме, какво да четем и какво да гледаме. И ако всичко в статията, е реално, би трябвало да се засрамите от поредната БНТ порнография

  • Николай Гусев каза:

   „(…)плюеме по Руснаците заради комунизма, които родителите ни избраха(…)“
   „ИЗБРАХА“?!?

   • Борислав каза:

    Разбира се. Докато в другите соц. страни се бунтуваха, нашите хора се редяха на опашки за записване в БКП… 1.5млн.!?

 7. Венцислав Пенчев каза:

  Госпожо Христова,през последната седмица прочитам четвърта ваша статия.Предишните три-„Прочит на Киркегор или усешане за жена“, „…САЩ избраха да са сами срещу света“ и относно новият данък за
  отглеждащите зеленчуци в домашни условия,събудиха моя интерес,към нещо,което до сега не ме въ-
  лнуваше.Благодаря,за това,че успяхте да разклатите еснафското ми „равновесие“ и,че ми напомнихте
  как спасението от трудните ситуации е „паметта“.Хареса ми балансът във вашия тон и без да познавам геополитиката съм склонен да Ви се доверя.Споменахте,че се чувствате „безпомощна“-щом казвате
  сигурно
  е така,това обаче Ви прави чест.Не сте безпомощна и безсилна ,зашото написаното от Вас е полезно за мен,предполагам и за
  много други.То със сигурност върши добра работа.
  Относно статията за БНТ-не съм гледал телевизия от много време,не знам какво гово-
  рят и показват.Ако мога да дам съвет-не позволявайте (най-вероятно на гняв) да Ви
  завладява,избягвайте крайностите и определенията,а в такива случай използвайте по-вече глаголи.
  Глаголите обозначават действие и оживяват текста.Правят го по-обективен.Благодаря.

 8. Andrey каза:

  Георги любенов е неадекватно недоразумение , тип журналист.. Почти винаги не разбира за какво става въпрос в новините, а няма никакъв усет за събеседниците си..

 9. Крали Марко каза:

  Писмо от Крали Марко
  „Неуважаеми „немразещи“ мулти-култи безродници,
  Да сляза аз от планината и да вдигна тоягата по вас, па да видя дали няма да ме намразите? Лесно ви е, защото повечето хора, които плащат за вашето благоденствие, колкото е оцеляло то, разбира се, не влизат тук, а на чужд гръб и сто тояги са малко. Правите ми се на „демократични“, ама сте кьорави и лъжливи ленивци, щото ви мързи да мислите и затова повтаряте лъжите, дето ги спускат еничарите по СМИ, и ако някой възрази на тези лъжи, леле, светът загива… Но чий свят, слепци, загива, а? Един прогнил от страх и поквара свят си отива и вашите фалшиви надежди, че ще оцелее, също си отиват. Затова ви боли, а не – за „не добрата статия“ на авторката. Я стига сте се лигавили, а се стегнете, особено така наречените „мъже“. БНТ НЕ СЪЩЕСТВУВА, има колониални слуги, еничари, които си играят на БНТ. И не ме учете на граматика, стилистика и тактичност, нито на миролюбие и емоционална сдържаност, защото ми се повръща от лицемерието ви, от сладникавото ви малодушие, от слузестия ви „характер“, от преоблечено като „цивилизовани ценности“. БЪЛГАРИЯ КЕ Я БИДЕ, ВАС -НЕ! Един друг „невъзпитан“ българин е казал за такива като вас много точно: „а вие сте идиоти“! Да ме прощава авторката, ама аз на нейно място бих им благословил някоя и друга роднина по стар обичай…“Абе що си не ….. майката, лелята и т.н., предатели!“
  Не съм възпитаван от представители на семейство Мешести и затова се чудя как това умно момиче се е въздържало да не ви сиктирдоса а се опитва да ви вразумява… Момееее, моме, разум се внася в отворени кратуни, ама първо требе я с тоягата да ги отворим, че подир ти да наливаш… Ах как мразя „възпитани“ роби да говорят за свобода и достойнство. А може и нарочно да правим грамгрешки, за да ви видим акъло у каде гледа: у съдържанието или у судинката.
  Пусто дърво неокастрено за сите еничари, на които султано от оттатък океано им плаща, за да си кривят душата! Може да съм прост, ама не съм от клас Безгръбначни! И да не забравите да поздравите сичко женско у вашио род от менека! Ай, сиктир, помочковци“
  Това писмо дойде при мен и не мога да не ви го предам.
  Един приятел на Крали Марко

 10. В. Петкова каза:

  Поздравления за статията на Христина Христова! Може да изглежда „крайна“, но реалността е ужасяваща. С повече такива истински българи, мислещи и активни, може и да се оттласнем от дъното… И тук, според мен, отдавна няма място за приказки за „златната среда“. Ние сме в края, за съжаление, лошия за България.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни