Възхвала на черногледството или Българската TINA (There is no alternative)

krasi-ninova2

Живея си в мрежата. Като повечето от нас. Преглъщам напъните на интелектуалния ни елит и потъвам в земята от срам заради политическия ни. И в общата каша се опитвам да откроя нишките на разума. И не че ги няма, но мъждеят като светлинки за еднооки – еднооките, дето трябвало да водят слепците. Не ми е достатъчно! Защото, виждате ли, липсва ми оня единен, свързан образ на българското, което пребъдва. На мен България ми е болката, а на вас? Защо се разпадат социалните връзки, защо си отива народът ми и как това да бъде спряно? На всяка цена, „за ценой не постоим” – се пееше в една култова песен. Искам решения, а не диагнози. Визия, блян, национален идеал, смисъл… Вместо това ми предлагат търговски баланс и академично словоблудство. Този текст е просто пример за такава болка – когато осъзнаеш, че камбаните бият за теб. Конкретният повод е един от последните анализи на уважавания от мен доц. Иво Христов. Но на мястото на „Иво Христов” може да стои което и да било друго име от кръга на почтените, негрантови анализатори. Резултатът щеше да е същият:

Смазващ.

Отказвам да го приема.

Това, което някак си не мога да простя на доц. Иво Христов, е внушението, което той упорито прокарва във всички свои изказвания, статии и интервюта. Може да се сведе до: „Китай и Русия не са задали други ценностни и идеологически алтернативи на настоящия модел. Проблемът на тази криза е, че тя не предлага други визии за излизане от нея.“ За България, както винаги, дори и не се споменава, защото кои сме ние, та да задаваме хода на собствената си история, стъпили здраво върху нашия си, БЪЛГАРСКИ, граден в продължение на хилядолетия, ценностен ред?! Ние сме само „шлака“, „обект, а не субект“, „територия“ – това са само част от квалификациите, с които гради образа на българското многоуважаваният от мен (без грам ирония!) геополитически анализатор.

И понеже напълно изключвам хипотезата за интелектуален дефицит, остава само по-простото и неприятно обяснение (касаещо в цялост интелектуалния ни елит) – визионерски дефицит. Всичко останало – блестящите анализи, перфектно структурираната реч и сериозен набор от доказателствени цитати (невинаги декларирани) – е само камуфлаж около основното пропагандно послание: „Няма алтернатива!“, което така силно ми напомня Желязната лейди (б.ред. – Маргарет Тачър) с нейното култово TINA (There is no alternative). Приликата е натрапващо се „случайна“. А алтернативата все така я няма, и няма – нито в националните държави, нито в социалните проекти от социалистически тип, нито в идеологическите, например „4-та политическа теория” на Дугин. Няма я във финансовите от типа БРИКСА (забелязахте ли появата на „А”-то?), нито в традиционните ценности на предмодерните общества, нито в тракийските ни автохтонни цивилизационни кодове, нито в православието – като алтернативно на западното „християнство”.

Впрочем този разлом се е случил преди близо 1000 години (визирам Голямата схизма), а Западът още не е забелязал, че има и друго, освен неговото юдеизирано християнство. Че има и други европейци, не по-малко европейци или християни от тях самите, успели да опазят това, което те самите отдавна са забравили, отхвърлили и окончателно поругали след Просвещението насам. Просвещението, което отхвърля Бога и поставя негово величество Индивида на опразненото място. Когато през 19 в. Ницше възкликва „Бог е мъртъв“, това вече е диагноза, а не модернистичен проект.

Интересното е, че великото достижение на Запада – гарантираните „права на човека“ – никога не уточняват за кой точно човек иде реч. Но във всички случаи това е човекът, „свободен от“ – семейство, род, родина, вяра, пол, етнос, нация, държава, историческа памет, култура… Наистина, както казва Александър Дугин, остава само една крачка на „цивилизования“ западняк, за да постигне пълното си освобождение от всякаква идентификация – освобождаването от човешкостта. Та нали да се преживяваш като човек, като част от човешкия род, е също форма на идентификация, и следователно преодолима граница според господстващата либерална логика. Желано преодолима, даже нормативно преодолима.

И докато днес гледаме края на западния човек в реалити формат, на хоризонта вече се е изправил трансхуманизмът с неговия отвъд-Човек. Децата ни му казват трансформърс и си играйкат с него. Нищо, трябва да свикват, „Играта на Ендър“ рови под дъното на всичко, което сме си мислели, че е дъно. И дъното не е ценностно, а просто дънна платка – ъпгрейдваш и готово. Цялото шоу беше лишено дори от полагащия му се трагизъм, а това вече е проява на лош вкус.

Вижте, кризата не е дори цивилизационна, самоубийствени цивилизации е имало и преди това в човешката история. Но никога те не са налагали на други „здрави“ цивилизации мисълта, че човекът трябва да бъде преодолян и да се освободи от самия себе си?! От само себе си се налага метафората за тънката разлика между рак в първи стадий (лечим) и рак в четвърти стадий с метастази (възможен само при наличие на цивилизации от таласократичен вид, сиреч владетели на моретата, а не на сушата). Едва тогава става възможно метастазирането и мрежовото управление – да, Интернет е рожба на определен тип цивилизация, с определени „хищнически“ ценности. Сещам се и за изключително наглото и цинично изказване на Джордж Фридман от началото на годината, че САЩ вече „владеят всички океани“, а това гарантирало световното господство на американската империя – ни повече, ни по-малко. Като го цитирах на свой близък, той кротко попита: „А океаните дали го знаят?“. А „нецивилизованият“ свят дали знае, че самоубийството на техните култури няма алтернатива, как мислите?

Или някой вече напълно се е самозабравил и от европоцентризъм е скочил директно в танатоцентризъм, та сега от дъното на трапа твърди, че слънцето е залязло и повече няма да грее никому, просто защото не си струва да грее? Затова най-добре е и другите да се самозаровят и погребат, да не се мъчат. В психологията това се нарича „разширено самоубийство“ – убиваш и други около теб, обикновено най-близките си, за да им помогнеш, от състрадание. Поне доскоро, че вече не смея да отворя учебници по психология, подобно поведение се считаше за патология. Кое днес е патология, след като и инцестът, и педофилията, и содомията официално вече почти не са, не смея да предполагам.

Така че отношението към хората от Изтока като към втора категория хора си има хилядолетна традиция в „цивилизования“ и дълбоко неблагодарен запад. Реваншът предстои и няма сила, която да го отмени – с това съм съгласна с доц. Иво Христов. Махалото на историята отново се люшва и пак Изтокът ще спасява с идеи, знания и светлина Запада, просто защото слънцето продължава да изгрява от изток, колкото и попадналият в собственоръчно изровения трап западен човек да не го вижда или отрича. Впрочем бих подсказала, че будистко-таоисткият, хармоничен код за възприятие на света е много по-близък до православния, и още по-близък до тракийския, отколкото господстващият „либерално“- юдейски. Та би могло да се мисли и в дълбочина откъде ще дойде срастването на връзките между Русия, Индия и Китай, тези „нищо непредлагащи сили“ – добре поне, че им се признава, че са сили, е, регионални, но все пак сили, а доскоро и това не им се полагаше. Изведнъж политолозите вкупом заговориха как еднополюсният модел се превръщал пред очите ни в двуполюсен или о, ужас, дори в триполюсен свят. Като че ли още се учим да броим до повече от три, до „много”, досущ герои от разказ на Азимов, открили с потрес, че звездите са повече от шест, много повече, смазващо много повече – жалка работа… Жалка, жалка, но нас чака. Нас, провидците. И какво като в проглеждането няма героизъм! Все едно, няма къде да избягаме от тая задача, дето нам се е паднала, а, Фродо? Иначе какво Братство ще сме?!

Но по-важното е друго: къде сме ние в цялата тази картинка? И защо, по дяволите, българските интелектуалци така и не могат да разчетат кода на българското, оня фениксов код за Възраждане из пепелищата. Защото и пепелища сме виждали, и възправяне, и градеж. И ако някой знае как се прави, това сме първо ние, БОГарите! Нима интелектуалният ни елит не го знае?! Нима?!

Е, не мога да го повярвам.

Още от автора: Красимира Нинова

Красимира Нинова

Красимира Нинова е завършила Френската езикова гимназия в гр. София. Магистър по Психология и по Културология към СУ „Св. Климент Охридски“, бакалавър по Научна информация в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Заклет преводач от френски, руски и английски език. Член на МЕНСА. Работила е към сп. „Критика и хуманизъм“ и като редови учител.

  1. Свилен Цеков каза:

    Иво Христов е прекрасен анализатор – ерудиран, оригинален и извънсистемен/свободен, необвързан интелектуалиц/… А всъщност дали последното е вярно???? Магнетичната спойка на сравнително младата му възраст/или младолик облик/, тъжната осанка на прозрелия истината/ите, перфектните логически конструкти и изискана фраза/с точна мярка, без залитане в кича с ненужна превзетост, снобарство и парвенющина/ създават една благоприятна осанка и тънко гъделичкат доверието на читателя/слушателя. И точно тук се крие голямата опастност. Ако пред мен попадне статия или интервю с Иво Инджев, Коритаров или друг неолиберален медиен мерзавец, аз имам лесния, предварително направен избор просто да го подмина или да бъда подобаващо нецензурен /а аз това го умея/. С мислещи и пишещи особи, сдобили се с респектираща популярност, обаче не е толкова лесно… тях не можеш току-така пренебрежително да ги подминеш. Обаче докато чета или слушам Иво Христов, непрекъснато имам горчив привкус и смътното усещане, че нещо не е наред. Когато прочетох тезата му, че в България и Възраждането не се е състояло като автономен процес и че всичко, което се случва в България, е белязано от знака на височайшата външна намеса, ми стана ясно какво не е наред. За политиците и медиите не виждам смисъл въобще да правя коментари, но думата ми е за интелектуалците, и то за водещите такива… за тези интелектуалци, които би трябвало да са естествените лидери, водачите, култур-трегерите, тези, които задават рамката на моралните, етичните и естетските норми в обществото. По времето на „соца” ги имаше, Бога ми. И когато си отиде такъв човек от този свят някак дълбоко те заболява и ти е празно и пусто. Сякаш дърво е отсечено. Имаме ли сега такива интелектуалци- водачи? Ами, нямаме. Сегашните ни интелектуалци са нищожни, малки и жалки. Те на първо място са слабохарактерни, кариеристи, конформисти и слуги на Мамона. С удивително постоянство и търпение налагат ценностите на новото време – модерните ценности, каквото и да означава това. Те по правило са със замъглена историческа памет, без чувство за национална и родова, полова и други принадлежности. Именно това ги прави модерни и конвертируеми. Това те налагат и като модел на обществото. И им се получава, защото минаха 26 години т.нар. „преход”, който прилича повече на библейския „Изход”. Появи се младо всеядно поколение, което е идеалната безкритична биологична маса. И българите се промениха. Моето поколение беше възпитавано в дух на патриотизъм. Сега модерните наричат това фашизъм. И ако други държави боледуват от великодържавен шовинизъм, нашето общество страда от друга болест. Аз съм поставил диагноза на българите „великодържавен нихилизъм”. В този смисъл съм абсолютно солидарен със статията, че нашето общество натрапливо тенденциозно е водено от „водачите” му към самоотричане, самоизчезване, самотаковане и в крайна сметка към гибел. Това е общество, ориентирано към Танатос. ТАНАТОС е нещо като пътеводната ни звезда. Това е тъмнината в края на тунела. Показател за това е невижданата и нечувана демографска катастрофа. Ето, натам сме се се запътили и според Иво Христов нямаме никаква друга алтернатива. Ами, да ударим по един кръст за последно и той /Иво/ да каже АМИН… Иска ми се, адски много ми се иска да изкрещя „Да, ама не…”. И вярвам, наистина вярвам в Божията промисъл и всесилие, както и в нашия, истинския български ген и балгарски културен код. Да бъде!!!! Казах.

  2. Олга Павлова каза:

    Браво, Свилен Цеков!!! В по-малко, но ударни думи сте казали това, което многословно и красиво ни е предала Красимира Нинова. (Възхищавам се на красивия й и културен стил)

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни